molim nekog ko poznaje genetiku

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin, vlada99

Odgovori
snele
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Sep 17, 2007 8:22 am

molim nekog ko poznaje genetiku

Post od snele »

Usvojila bih dijete rodjeno u incestnoj vezi (djevojka sa majcinim prvim rodjakom ). Molila bih nekog ko moze da mi kaze gdje se mogu na internetu obratiti geneticaru, strucnjaku da mi pojasni koliki je rizik da dijete bude bolesno. Dijete je sada zdravo, ima 2 mjeseca, djevojcica, ali sta ce biti s njim kasnije. Ako neko nesto zna o tome, molim da mi pomogne da se informisem.
dr.koki
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pon Sep 10, 2007 1:59 am

Post od dr.koki »

Dete iz bilo koje veze a pogotovo incestne nosi rizik za ogroman asortiman genetskih bolesti ali ni jedan geneticar bez porodicnog stabla i porodicne anamneze ne moze da vam kaze koje su to bolesti. Ako vam je lakse odite do nekog genetskog savetovalista, mislim da postoje svim vecim gradovima, pa popricajte sa geneticarom.
Disclaimer: Dr sa .(tackom) u mom potpisu ne znaci da sam dr medicine. Ja sam samo student medicine i odgovaram samo na pitanja u koja se razumem.
snele
Novi član
Novi član

Post od snele »

Da li takvo genetsko savjetovaliste postoji i u Sarajevu ?
yeleena
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sre Jan 03, 2007 6:29 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od yeleena »

snele
Novi član
Novi član

Post od snele »

Ima li na forumu ljekara ili nekog jos ko poznaje ovu oblast, da mi pomogme.
Garfield
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Maj 05, 2007 12:41 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od Garfield »

Ima lekara ali ne znam kakvu pomoc ocekujete. Koki Vam je vec adekvatno odgovorio. Rizike moze znati samo geneticar, a cak ni on ne moze biti siguran ukoliko se radi o normalnom kariotipu deteta, sta bi dete moglo da razvije od genetskih bolesti tokom zivota, bez jasne genetske mape roditelja. I to naravno vazi samo za bolesti za koje se tacno zna da se prenose aktivacijom odredjenih gena (tipa, ne znam...hemofilije....). Pored toga postoji citav spektar poremecaja za koje postoji 'nasledna sklonost' (nema otkrivenog gena koji ih prenosi, ali ukoliko su prvi srodnici imali te poremecaje, postoji nasledna sklonost da ih mozda razvije i dete, u doredjenom procentu naravno).

Samo rodjenje svakog od nas je rizik. Ne moraju sva deca iz incestnih brakova biti ostecena. POnavljanje reprodukcije iz incestnih veza povecava znacajno rizik (da to dete jednog dana napravi dete iz incestne veze, pa njihovo dete iz incestne veze svoje dete - treca generacija bi svakako imala znacajno veci rizik od ovog deteta o kome vi govorite).

Javite se nekom genetskom savetovalistu z ainformacije.
Odgovori