Molim da mi neko od lekara odgovori,HITNO

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin, vlada99

Odgovori
Ena011
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Feb 20, 2007 5:00 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Molim da mi neko od lekara odgovori,HITNO

Post od Ena011 »

Ranije sam vec pisala o tome na ovom sajtu a evo sad znam i tacnu dijagnozu
PLANOCELARNI KARCINOM na desnom glavnom bronhu koji je potpuno opturiran trosnim tumorom koji prominira u traheju.

Molim nekoga od lekara ,ili ko je imao slicno iskustvo,da mi malo pojasni o kom tipu karcinoma se radi i kakve su mogucnosti lecenja.
Hvala.
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Post od dr ivica »

Obzirom da sam pre nepunih deset dana gotovo identicnu lokaciju istog patohistoloskog tipa karcinoma video u izvestaju mog pacijenta, prenosim Vam da je operativno lecenje prekticno nemoguce (zavisi od zahvacenosti racve bronha, takozvane "carine', i zahvacenosti traheje (dusnika0 ekspanzivnim rastom... Potrebna je hemioterapija koji ce odrediti Konzilijum. Procenat prezivljavanja zavisi od stadijuma, optimisticno je reci da doseze i 30% pacijenata, a u svakom slucaju je planocelularni Ca manja nesreca od mikrocelularnog.

Sve najbolje.
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
tartufa
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Feb 28, 2007 7:12 pm

Post od tartufa »

Ukoliko tumorska masa u potpunosti opturira glavni bronh i zahvata i distalni deo traheje, zbog mehaničke opstrukcije dolazi do gušenja te je ovo jedno od hitnih stanja u onkologiji i iz vitalnih indikacija treba izvršiti laser resekciju i brahiterapiju( skidanje tu mase laserom i "unutrašnje zračenje"). Zahvat se radi u Sremskoj Kamenici ( oba) a brahiterapija i u Institutu za plućne bolesti Beograd.Nakon toga- Konzilijarni pregled pa najverovatnije zračna i hemioterapija.
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od dr ivica »

Molim, ako je tartufa koleginica ili kolega (a na osnovu odgovora pretpostavljam da jeste) sa specijalizacijom u oblasti vezanoj za problematiku iznetu ovde, da postavi slobodno u svom potpisu tu specijalizaciju, jer ce to biti podstrek pacijentima da se jave, a i olaksanje nama manje kompetentnima, kada budemo znali da na forumu ima specijalista i subspecijalista.

Sve najlepse!
tartufa
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Feb 28, 2007 7:12 pm

Post od tartufa »

Tartufa je female, pulmolog-bronholog-onkolog. :wink:
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od dr ivica »

E, onda ja mirne duse mogu vise da ne posecujem pulmologiju, osim u ulozi lekara koji je "svratio" da nesto procita i nauci iz Vasih postova.

Sve najbolje, koleginice!
Odgovori