MOLIM HITNU POMOĆ - LOKALNA ANESTEZIJA KOD DJETETA!

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin

Odgovori
gabrijela_k
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Feb 03, 2009 9:05 pm

MOLIM HITNU POMOĆ - LOKALNA ANESTEZIJA KOD DJETETA!

Post od gabrijela_k »

Molim vas za hitan savjet! Već sutra moram s djetetom na punkciju koštane srži. Mali je dvije godine bio lječen od PNET tumora (lumbosakralna kralješnica), prošle godine smo završili sa svim kemoterapijama i od sredine prošle godine obavlja redovite mjesečne kontrole, također povremene punkcije koštane srži, koje su užasno bolne.

Maloprije nam je doktorica javila da sutra moramo doći na punkciju i mali se zacenio od straha. Budući da nikad do sad nije dobio anesteziju (a do sad je radio 4 puta punkciju) sada sam prvu put molila za lokalnu anesteziju i doktorica je rekla da se za punkcije ne daje anestezija ali da će mu dati apaurin!
MOLIM ZA SAVJET - je li moguće da se doista djeci ne daje anestezija za tako bolnu pretragu ili samo pokušavaju ušparati na djeci koja su ionako već navikla na raznorazne ubode, boli i patnje...???
MOLIM VAS ZA HITAN ODGOVOR!

ZAHVALJUJEM SE OD SRCA UNAPRIJED!!
Garfield
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Maj 05, 2007 12:41 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od Garfield »

Anestezija se ne daje kod vadjenja kostane srzi. Prosto receno - prakticno je nedelotvorna: lokalna anestezija ne moze da ublazi bol prodiranja kroz kostano tkivo. Naravno da ne sparaju na deci, pobogu!

Jednostavno intervencija je bolna, ne znam sta bi moglo da pomogne. MOzda neka sedacija.....apaurin.....hm...ne bas, ali svakako bar nesto.
gabrijela_k
Novi član
Novi član

Post od gabrijela_k »

Garfield napisao:Anestezija se ne daje kod vadjenja kostane srzi. Prosto receno - prakticno je nedelotvorna: lokalna anestezija ne moze da ublazi bol prodiranja kroz kostano tkivo. Naravno da ne sparaju na deci, pobogu!

Jednostavno intervencija je bolna, ne znam sta bi moglo da pomogne. MOzda neka sedacija.....apaurin.....hm...ne bas, ali svakako bar nesto.

:cry:
a što drugo od sedativa?! i koliko prije zahvata je dobro uzeti sedativ?
a ona kremica koja se maže lokalno, to mu namažu kad mu hepariniziraju port-kateter na prsima...?

(HVALA... :( )
Korisnikov avatar
severus
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Sep 25, 2007 7:47 pm

Post od severus »

Znate kako ako postoji snimanje NMR-om u opstoj anesteziji i ovde se moze primeniti neki vid pa ne bas prave anestezije ali neke analgosedacije propofolom recimo(kao za kolonoskopiju) uz eto neki sedativ kako vec anesteziolog proceni.Samo nisam bas siguran da to spada u standardne zdravstvene usluge.
gabrijela_k
Novi član
Novi član

Post od gabrijela_k »

severus napisao:Znate kako ako postoji snimanje NMR-om u opstoj anesteziji i ovde se moze primeniti neki vid pa ne bas prave anestezije ali neke analgosedacije propofolom recimo(kao za kolonoskopiju) uz eto neki sedativ kako vec anesteziolog proceni.Samo nisam bas siguran da to spada u standardne zdravstvene usluge.

Mislite li da se to treba dodatno platiti? Da li da pitam sutra za tu opciju?

Katastrofa... Mali je proljev dobio od straha... :cry:
Korisnikov avatar
severus
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Sep 25, 2007 7:47 pm

Post od severus »

Pa ne znam morate pitati,ne znam kakvi su propisi RZZO u drzavi iz koje se javljate .Pogledajte na internetu sta vas maticni RZZO sve podrazumeva pod nestandardnom zdravstvenom uslugom.U Srbiji se ovaj vid anestezije naplacuje i za abortus i za kolonoskopiju.
gabrijela_k
Novi član
Novi član

Post od gabrijela_k »

Da mu probam dati neke analgetike? Nešto što se inače uzima protiv bolova, u tableti??
gabrijela_k
Novi član
Novi član

Post od gabrijela_k »

severus napisao:Pa ne znam morate pitati,ne znam kakvi su propisi RZZO u drzavi iz koje se javljate .Pogledajte na internetu sta vas maticni RZZO sve podrazumeva pod nestandardnom zdravstvenom uslugom.U Srbiji se ovaj vid anestezije naplacuje i za abortus i za kolonoskopiju.
HVALA NA ODGOVORIMA, SEVERUS, ZNAM DA SAM DOSADNA ALI OČAJNA SAM!
Odgovori