zamolio bih da mi kazete koja je mogucnost da dete ima AB krvnu grupu. Ja ima A pozitivnu, moj otac i majka A krvnu grupu, moj deda po ocu ima A oceva majka O.
Zena ima B njena majka B za njenog oca nisam siguran ali cini mi se da je A
mogucnost AB krvne grupe
Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin
Re: mogucnost AB krvne grupe
Na ovo pitanje je teško odgovoriti a objasniću vam i zašto.
Za A i B krvnu grupu je tipično da imaju dva oblika. Tako A grupa može biti AA ili AO (ovo nula da vas ne buni, to je A krvna grupa), B krvna grupa je BB ili BO. Nulta je OO i naravno AB je AB.
E sad, vi ne znate da li ste AA ili AO (dakle obe su A grvna grupa, odnosno ne znate da li ste tzv. homozigot AA ili heterozigot AO). Sada ću vam napisati sve moguće kombinacije vezano za vas i suprugu:
1. AA + BB šanse su 100%
2.AO+ BB šanse su 50%
3. AA+BO šanse su 50%
4. AO+BO šanse su 25%
Dakle odgovor na vaše pitanje je DA, osoba sa A krvnom grupom i osoba sa B krvnom grupom mogu po svim zakonima genetike imati dete koje je AB krvne grupe samo zavisi u kom procentu je to moguće. To je manje više kombinatorika i igra gena pa kako bude.
Pozdrav.
Za A i B krvnu grupu je tipično da imaju dva oblika. Tako A grupa može biti AA ili AO (ovo nula da vas ne buni, to je A krvna grupa), B krvna grupa je BB ili BO. Nulta je OO i naravno AB je AB.
E sad, vi ne znate da li ste AA ili AO (dakle obe su A grvna grupa, odnosno ne znate da li ste tzv. homozigot AA ili heterozigot AO). Sada ću vam napisati sve moguće kombinacije vezano za vas i suprugu:
1. AA + BB šanse su 100%
2.AO+ BB šanse su 50%
3. AA+BO šanse su 50%
4. AO+BO šanse su 25%
Dakle odgovor na vaše pitanje je DA, osoba sa A krvnom grupom i osoba sa B krvnom grupom mogu po svim zakonima genetike imati dete koje je AB krvne grupe samo zavisi u kom procentu je to moguće. To je manje više kombinatorika i igra gena pa kako bude.
Pozdrav.
dodatak:
npr. A pozitivan ( to pozitivan je tzv. Rh faktor koji isto postoji u više oblika).
1. dd (Rh negativan)- oba slova mala
2. DD, Dd (Rh pozitivan)- makar jedno veliko
Opet primer: vi i vaša supruga imate Rh pozitivnu grupu (koja se posebno kombinuje).
Ali da li ste vi DD ili Dd to je opet stvar genetike.
E sad, ako ste vi Dd i vaša žena Dd (dakle oboje ste Rh+ ali u ''blažem obliku'') onda postoji šansa od 25% da vam dete bude Rh negativno bez obzira što ste oboje pozitivni. Dakle ako vi ukrštanjem dobijete dva mala de to je Rh negativan.
Suma sumarum svega, da ne komplikujem dalje:
- vaše dete može biti AB kao što rekoh
- Rh je posebno nasleđuje, različiti su podoblici pa je moguće da ste vi + i ona + a da dete bude -.
Verovatno sam zakomplikovala ali nema baš neki jednostavni način da se objasni...
Pozdrav.
npr. A pozitivan ( to pozitivan je tzv. Rh faktor koji isto postoji u više oblika).
1. dd (Rh negativan)- oba slova mala
2. DD, Dd (Rh pozitivan)- makar jedno veliko
Opet primer: vi i vaša supruga imate Rh pozitivnu grupu (koja se posebno kombinuje).
Ali da li ste vi DD ili Dd to je opet stvar genetike.
E sad, ako ste vi Dd i vaša žena Dd (dakle oboje ste Rh+ ali u ''blažem obliku'') onda postoji šansa od 25% da vam dete bude Rh negativno bez obzira što ste oboje pozitivni. Dakle ako vi ukrštanjem dobijete dva mala de to je Rh negativan.
Suma sumarum svega, da ne komplikujem dalje:
- vaše dete može biti AB kao što rekoh
- Rh je posebno nasleđuje, različiti su podoblici pa je moguće da ste vi + i ona + a da dete bude -.
Verovatno sam zakomplikovala ali nema baš neki jednostavni način da se objasni...
Pozdrav.
ne nisi zakomplikovala, potpuno mi je jasna ta kombintorika da izmedju mene i supruge postoji mogucnost skoro svih vrsta krvnih grupa, nego meni kao laiku sto se tice genetike i nasledjivanja interesuje vise ova procentualna mogucnost, naveo sam gor krvne grupe mojih predaka i njenih, stim da sad znam da je njen otac O pozitivna,a njene sestre su sve B pozitivna , moja braca A pozitivna. ovako cini mi se da neko ko bolje poznaje materiju ima neki uvid u procentualnost da dijete bude AB krvna grupa
Zamolila bih nekog ako moze da mi kaze da li je moguce da dete ima AB krvnu grupu u koliko otac ima A krvnu grupu, a majka 0 krvnu grupu? Sve krvne grupe su Rh+. Hvala unapred 
Није могуће.
Ok. Hvala
Молим. И други пут.