DA LI JE MOGUĆA ZARAZA
Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin
DA LI JE MOGUĆA ZARAZA
Poštovani,
imam jedno pitanje koje će vama možda zvučati čudno, međutim ja sam velika paničarka.
Naime, neki dan sam osobi koja je imala malu ranu (od tog dana, ali ne sa svježom krvi na njoj) mazala ruke s losionom za tijelo, te sam 15-ak minuta nakon toga, bez da sam oprala ruke sebi na lice pritisnula prištić iz kojeg je izašla krv. Odmah sam otišla staviti antiseptik neki i pomazala to alkoholom. Samo me zanima mogu li sebi na taj način nešto prenijeti, ako ta osoba nešto ima (mislim na zarazne bolesti putem krvi)?
Unaprijed hvala i lijep pozdrav
imam jedno pitanje koje će vama možda zvučati čudno, međutim ja sam velika paničarka.
Naime, neki dan sam osobi koja je imala malu ranu (od tog dana, ali ne sa svježom krvi na njoj) mazala ruke s losionom za tijelo, te sam 15-ak minuta nakon toga, bez da sam oprala ruke sebi na lice pritisnula prištić iz kojeg je izašla krv. Odmah sam otišla staviti antiseptik neki i pomazala to alkoholom. Samo me zanima mogu li sebi na taj način nešto prenijeti, ako ta osoba nešto ima (mislim na zarazne bolesti putem krvi)?
Unaprijed hvala i lijep pozdrav
Re: DA LI JE MOGUĆA ZARAZA
Nemate razloga za brigu.
Poštovana, imam jedno pitanje.
Da li je moguće zaraziti se sifilisom ako osoba koja ga ima ugrize komad hrane i zatim druga osoba to pojede nakon per sekundi?
Unaprijed hvala
Da li je moguće zaraziti se sifilisom ako osoba koja ga ima ugrize komad hrane i zatim druga osoba to pojede nakon per sekundi?
Unaprijed hvala
Ili je to moguće samo ukoliko oboje imaju rane u ustima negdje?
Upravo tako, samo ako obe imaju rane u ustima i ako se inficirana osoba nalazi u prvom ili drugom stadijumu bolesti-svejedno, neka su i svi ovi uslovi zadovoljeni, šanse za prenos infekcije u situaciji koju ste opisali su izuzetno male.
Poštovana,
pitanje za Vas,
dal je moguće zaraziti se ikojom spolom bolesti, virusom ili bakterijom ako se nose tuđe gaćice, oprane?
Koliko vremena mora proći od nošenja prethodne osobe kako to više ne bi bilo možda moguće, ili na koju temperaturu moraju biti oprane?
Ili ima nešto treće?
Hvala!
pitanje za Vas,
dal je moguće zaraziti se ikojom spolom bolesti, virusom ili bakterijom ako se nose tuđe gaćice, oprane?
Koliko vremena mora proći od nošenja prethodne osobe kako to više ne bi bilo možda moguće, ili na koju temperaturu moraju biti oprane?
Ili ima nešto treće?
Hvala!
- tamaraft
- Stalni član

- Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Moguce je ako je u pitanju ves koji nije beo i pamuchan i iskuvan bar na 95 stepeni mashinskim pranjem!
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
Pitanje za sedefastu 
Da li se može prenijeti bakterija ukoliko se nosi istu odjeću koja je oprana na 30ak stupnjeva? (NPR.UREAPLAZMA) I ima li veze podatak koliko ista odjeća nakon toga nije nošena (dana)? Što vrijedi za viruse i sl.? Pitam zbog sestre, samo da budem mirna..
Pozz!
Da li se može prenijeti bakterija ukoliko se nosi istu odjeću koja je oprana na 30ak stupnjeva? (NPR.UREAPLAZMA) I ima li veze podatak koliko ista odjeća nakon toga nije nošena (dana)? Što vrijedi za viruse i sl.? Pitam zbog sestre, samo da budem mirna..
Pozz!
zaista je malo verovatno da ljudi pitaju "zbog sestre", "zbog komsinicine kume" itd.. i to bas za polno prenosive bolesti!
dakle - ako ste imali rizicno ponasanje, bar na forumu mozete da napisete sta se desilo, da bi vam i odgovor bio validan.
bakterija za koju pitate je prisutna kod nesto vise od 2/3 seksulano aktivnih. probleme stvara kada se poremeti ravnoteza i ona pocne da se preterano razmnozava. dakle prisustvo ove bakterije nije indikacija za lecenje samo po sebi - radi se procena njene kolicine. to je unutarcelijski organizam koji se dobija iskljucivo seksualnim kontaktom.
zarazavanje u trudnoci moze biti opasno (po plod).
dakle - ako ste imali rizicno ponasanje, bar na forumu mozete da napisete sta se desilo, da bi vam i odgovor bio validan.
bakterija za koju pitate je prisutna kod nesto vise od 2/3 seksulano aktivnih. probleme stvara kada se poremeti ravnoteza i ona pocne da se preterano razmnozava. dakle prisustvo ove bakterije nije indikacija za lecenje samo po sebi - radi se procena njene kolicine. to je unutarcelijski organizam koji se dobija iskljucivo seksualnim kontaktom.
zarazavanje u trudnoci moze biti opasno (po plod).
Moj YouTube kanal, na kome cu odgovarati na Vasa pitanja:
https://www.youtube.com/channel/UCofiOK ... Yrbtw/feed
Facebook: https://www.facebook.com/Internet-dokto ... 066561672/
Poštovana, i Sedefasta, zaista nije tako!
Nisam od rizičnog ponašanja.
U vjernoj sam vezi (a sigurna sam i za njega) već dvije godine.
Prošle godine dobila sam Microplasmu, te sam se mučila 4mj.da saznam što mi je. I nakon što sam popila Doksiciklin i riješila je se, saznala sam da mi je sestra isto imala mjesec prije mojih simptoma, tako da mora biti od slučajnog korištenja nečeg zajedničkog, možda je najprije žilet, nažalost.
Međutim, to iskustvo je bilo strašno, pregledi i neznanje zašto me peče i svrbi noć i dan, 4mj (psihički također, i razni upitnici u glavi).
Sad me valjda razumijete zašto želim poduzimati sve moguće mjere opreza, jer moram živjeti s njom.
Pa mi po glavi tuče i kad mislim da je mogla nosti moje rebe bez mog znanja..
Zato sam pitala sve moguće podatke o održavanju virusa i bakterija na životu, načinski i vremenski.
Hvala
Nisam od rizičnog ponašanja.
U vjernoj sam vezi (a sigurna sam i za njega) već dvije godine.
Prošle godine dobila sam Microplasmu, te sam se mučila 4mj.da saznam što mi je. I nakon što sam popila Doksiciklin i riješila je se, saznala sam da mi je sestra isto imala mjesec prije mojih simptoma, tako da mora biti od slučajnog korištenja nečeg zajedničkog, možda je najprije žilet, nažalost.
Međutim, to iskustvo je bilo strašno, pregledi i neznanje zašto me peče i svrbi noć i dan, 4mj (psihički također, i razni upitnici u glavi).
Sad me valjda razumijete zašto želim poduzimati sve moguće mjere opreza, jer moram živjeti s njom.
Pa mi po glavi tuče i kad mislim da je mogla nosti moje rebe bez mog znanja..
Zato sam pitala sve moguće podatke o održavanju virusa i bakterija na životu, načinski i vremenski.
Hvala
svaka bakterija i virus ima svoj zivotni ciklus, i razlicite nacine zarazavanja ljudi.
generalno - licna higijena intimnih delova tela se odrzava redovno, ali ne vise od 1x dnevno (jer se u suprotnom remeti prirodna kiselost i ravnoteza mikroorganizama).
pribor za licnu higijenu se ne deli ni sa kim!
licno rublje se kupuje samo od 100% pamuka, menja svakodnevno i pere, tj. iskuvava na 100C.
generalno - licna higijena intimnih delova tela se odrzava redovno, ali ne vise od 1x dnevno (jer se u suprotnom remeti prirodna kiselost i ravnoteza mikroorganizama).
pribor za licnu higijenu se ne deli ni sa kim!
licno rublje se kupuje samo od 100% pamuka, menja svakodnevno i pere, tj. iskuvava na 100C.
Moj YouTube kanal, na kome cu odgovarati na Vasa pitanja:
Zanima me pošto sam čitala na nekom stranicama na netu, ako sam npr.sigurna da tjedan dana sigurno nije dirala moju odjeću, da li postoji više mogućnost da ne na istoj nalaze još uvijek opasniji zarazni virusi, ili oni ¨umru¨, nakon nekoliko dana stajanj na određenoj odjeći (ako ih je bilo)?
Hvala
Hvala
Ne mogu se baš tako generalizovati sve stvari u životu, a pogotovu ne životni vek i načini prenošenja raznih bakterija i virusa.
Ako je sve zaista tako kako govorite, Vaša sestra nije morala da nosi vaš veš (što mi je inače potpuno neverovatno i to se jednostavno ne sme raditi!), već je (možda!) vrlo brzo iza Vas (ili Vi iza nje) koristila WC-šolju, što je najnormalnija stvar na svetu, ali eto može da bude izvor infekcije. Naravno, ovo je samo jedan od mogućih scenarija...
Pozdrav i sve najbolje!
Ako je sve zaista tako kako govorite, Vaša sestra nije morala da nosi vaš veš (što mi je inače potpuno neverovatno i to se jednostavno ne sme raditi!), već je (možda!) vrlo brzo iza Vas (ili Vi iza nje) koristila WC-šolju, što je najnormalnija stvar na svetu, ali eto može da bude izvor infekcije. Naravno, ovo je samo jedan od mogućih scenarija...
Na ovo pitanje Vam niko živ ne može dati potpun odgovor. A čak i da može, uvek se nađe neki soj ili vrsta koja krši sva pravila, shvatate?!Zato sam pitala sve moguće podatke o održavanju virusa i bakterija na životu, načinski i vremenski.
Pozdrav i sve najbolje!
Shvaćam, hvala!
Poštovana, ali ako se donji veš iskuhava, (iako uz to učinim sve da ga ni ne nosi-mog), nije moguće na taj način nešto prenijeti (generaliziram
)?
Pozdrav, i zaista hvala.
Pozdrav, i zaista hvala.