Mlecni proizvodi uz antibiotike?

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA

Odgovori
beba011
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Sep 23, 2006 10:12 pm

Mlecni proizvodi uz antibiotike?

Post od beba011 »

Ovako: izolovana mi je ureaplazma pa mi je ginekolog dala za terapiju doksiciklin i hemomicin. Rekla mi je da ne pijem sa mlekom i mlecnim proizvodima, jer oni kao ponistavaju dejstvo ovih lekova. Ali nisam razumela da li da ovih dana dok pijem terapiju uopste ne smem da pijem mleko i mlecne proizvode ili samo neposredno pred i uz uzimanje leka? Posto ja bez mleka i jogurta ne mogu da zivim :( Ako ima neki lekar da mi odgovori, pliz!
Hvala!
fic1984hr
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Nov 26, 2005 4:58 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od fic1984hr »

Evo ovako...iz iskustva ti mogu reci.
Doxycilin i Minocyclin (to sam ja uzimao) su "podvrste" tetraciklina.
E sad uz njih se ne smije 2h prije i poslije uzimanja lijeka piti mlijeko i mlijecni proizvodi.
Sto se tice Hemomicina (to sam uzimao kad sam bio kod vas u Beogradu pa mi je doktor prepisao)...to je podskupine antibiotika nazvane azalidi. Za to ti ne mogu reci...
Ali mislim da se "zabrana" odnosila na doksicilin.

Ali jos bolje provjeri sve...ali za dosicilin sam siguran!
beba011
Novi član
Novi član

Post od beba011 »

Hvala ti, meni je vazno da se "zabrana" odnosi samo na dva sata pre i posle lekova, a da u toku dana mogu da ih pijem (posto doksiciklin pijem na 12 sati). Ako ima neki lekar neka potvrdi, nije na odmet :)
drM
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Avg 17, 2006 5:34 pm

Post od drM »

Antibiotike uzimajte 2 sata pre ili posle jela, najmanje. Ne biste trebali da ih uzimate zajedno sa hranom, već sa dosta vode.
Mleko i mlečni proizvodi ne smeju da se uzimaju zajedno sa tetraciklinima(doksiciklin, dovicin) jer ih heliraju (vezuju) u crevima i sprečavaju njihovu apsorpciju u crevima. Zato se čeka 2 sata jer se smatra da se za to vreme obavi apsorpcija leka i da ga mleko koje posle toga uzmemo neće helirati, tj. za 2 sata se obavi apsorpcija mleka i lek se posle može uzeti bez opasnosti od heliranja.
beba011
Novi član
Novi član

Post od beba011 »

Ovo je odgovor koji sam trazila! Hvala na objasnjenju! :wink:
Odgovori