MKB-10

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin

Odgovori
srkicom77
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Jan 21, 2012 4:28 pm

MKB-10

Post od srkicom77 »

Da li bi neko mogao da mi pojasni definiciju sifarnika bolesti pod slovom Z "Faktori koji utiču na stanje zdravlja i kontakt sa zdravstvenom službom".
Sam taj naziv mi nije jasan, sta konkretno znaci kontakt sa zdravstvenom sluzbom?
Dejanbg
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sre Apr 19, 2006 12:02 am

Re: MKB-10

Post od Dejanbg »

Evo ovde možete pogledati
http://mkb10.rs/klasifikacija-bolesti/Z#bigSearch

To su šifre za razne preglede, stanja nakon operacija, postojanje bolesti u porodici itd itd
srkicom77
Novi član
Novi član

Post od srkicom77 »

Znam za sifarnik, nego ni nije jasna definicija, konkretno to "kontakt sa zdrasvenom sluzbom", kakav je to kontakt. Jedna od mojih dijagnoza je i Z94.8, imao sam transplataciju maticnih celija. Sta znaci ono "neoznaceno"?
Dejanbg
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sre Apr 19, 2006 12:02 am

Post od Dejanbg »

Pa upravo to, kontakt sa zdravstveno službom u smislu raznih intervencija, pregleda, vakcinacija itd.

Šifra Z94 je za stanje nakon presađivanja organa, postoje pod šifre za tačno doređen organ, npr Z94.0 je bubreg. U tim podšiframa nema matičnih ćelija te je doktor iskoristio tu podšifru koja koliko vidim nije neoznačena nego
Z94.8 Stanje drugog presađenog organa ili tkiva
Što znači da je uneo tu šifru i potom sam dopisao konkretnu dijagnozu. Generalno te podšifre nisu toliko bitne jer se ne uklope uvek tako da se često koriste te osnovne ili neoznačene pa se tačna dijagnoza napiše

edit:
Evo definicija Z šifri
Ova grupa ne koristi se za međunarodno poređenje niti za primarno šifriranje smrtnosti.
Kategorije Z00–Z99 se koriste u prilikama kada se kao „dijagnoze“ ili „problemi“ beleže druga stanja, koja nisu bolesti, povrede niti spoljašnji uzroci koji se mogu klasifikovati u kategorije A00–Y89. Ova potreba može nastati u dve ključne situacije:
a) Kada osoba koja može ili ne mora biti bolesna, kontaktira sa zdravstvenom službom iz određenih specifičnih razloga, kao što su pružanje ograničene njege ili usluge zbog aktuelnog stanja, davanje organa ili tkiva, primanje profilaktičke vakcine ili savjetovanje o problemu koji po sebi nije ni bolest ni povreda.
b) Kad postoje određeni problemi ili okolnosti koji utiču na zdravstveno stanja osobe, ali nisu aktuelna bolest niti povreda. Takvi faktori mogu biti uočeni tokom pregleda stanovništva, kada osoba može ali ne mora biti u tom momentu bolesna, ili mogu biti zabeleženi kao dodatni faktori na koje treba obratiti pažnju kada se osobi pruža zdravstvena zaštita zbog neke bolesti ili povrede.
srkicom77
Novi član
Novi član

Post od srkicom77 »

Sad je jasnije, sam taj naziv me je bunio. Druge sifre su uglavom jasne, tacno oznacavaju bolest ili povredu.

Hvala.
Odgovori