Posle nekoliko operacija na tankim crevima, usled spleta creva, sto je rezultovalo propadanjem i odstranjivanjem dela tankog creva, do sada je odstranjeno 2 metra i 30 cm, zanima me zna li se koja je minimalna duzina ostatka tankog creva, da bi ishrana,probava i rezim zivljenja, fizicka aktivnost itd. bili kao i u coveka sa celim tankim crevom?
p.s.Podrazumevam pojacanu paznju pri rezimu ishrane-vrsta, kolicina i ucestalost hrane i sl.
Unapred sam zahvalan na strucnom, i razloznom odgovoru.
minimalna duzina tankog creva?
Moderatori: mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin, vlada99
Re: minimalna duzina tankog creva?
Tanko crevo je dugacko negde ~15m. Za varenje je najbitnija uloga zeludca i bez njega se ne moze. Potom jedna deo tankog creva dok debelo nije zivotno bitno iako ima svoju ulogu. Takodje je bitno koji je deo tankog creva odstranjenj, jer je u vezi sa zucnim solima bitan terminalni ileus. Sto se tice duzine sve ispod 1m je kriticno, tj <10% ukupnce duzine. Ako je neko imao 15m tankog creva i odstrani se 5m, ne bi trebalo da ima vece poteskoce u zivotu...ako je u pitnaju nekriticna sekcija verovatno nece biti znatne razlike. Videcete vec tokom rekonvalescentnog perioda, jedite bolnicku hranu a potom unosite sve normalniju...svakako se preporucuju probiotici i aditivi za lakse varenje, kad su u pitnaju gozbe...
zahvaljujem na odgovoru, jedino me zbunjuje vase navodjenje duzine od 15 m. Ono sto sam citao po netu ovih dana uglavnom jeste da je duzina tankog creva kod coveka u proseku 5 do 7 m. U ovom slucaju za koji sam pitao doktor je rekao da je odstranio nekih 2 m i 30 cm, a da je ostalo jos nekih 2 m i 60-70 cm, sto znaci da je osoba pre operacije imala duzinu tankog creva od nekih 5 metara. p.s. Radi se o tinejdzeru od 16 god, mada pretpostavljam da to nije bitno
Tako je. Oko 7m a ne 15m, Mea Culpa. Nemam pojma zasto sam ukucao 15. U glavi sam motao 1.5m za debelo i omasio onu decimalnu tacku. U svakom slucaju i 1m tankog ce vrsiti posao nakon zeluca, samo da je najbitniji deo sacuvan. A crevo ce mu i dlaje rasti jer je mlad, a mozda i dosegnuti minimalnu duzinu od 5m ako bi bio "programiran na 7m". Neko tako ima dolihokolon od 2+ metra, pa kad se skrati taman
salu na stranu...nek racuna da ce jedan metar izrasti usled razvoja organizma, a slicno je i kada jedan bubreg atrofira drugi hipertrofira i donekle velicinom zameni nedostatak drugog, dakle delom preuzme ulogu nedostajuceg...slicno ce se i vode desiti, adaptacija je cudo!

hvala jos jednom. Doktor je rekao da je sacuvan deo koji je spoj tankog i debelog creva i da je to dosta vazno, koliko to ima veze sa terminalnim ileusom-ne znam,kao i za ostalo sta je tacno odstranjeno. Vas stav o mogucnosti narastanja creva je za mene takodje nov i taj optimizam prija. Srdacan pozdrav!
Terminalni ileum (omaklo mi se ileus, ileitis je upala) jeste zavrsni deo tankog i ulazi u debelo crevo, tu je i racva sa slepim crevom i tu je Bauhinijeva valvula. Dakle, to je to sto vam je kolorektalni hirurg i rekao...
Ne znam sta mi je danas, premoren samMACHINE napisao:Terminalni ileum (omaklo mi se ileus, ileitis je upala) jeste zavrsni deo tankog i ulazi u debelo crevo, tu je i racva sa slepim crevom i tu je Bauhinijeva valvula. Dakle, to je to sto vam je kolorektalni hirurg i rekao...

- Slavko_slavko
- Stalni član
- Pridružio se: Sre Jun 24, 2009 1:51 pm
machine,drmni koju casu vina i pravac krevet... 

machine, greske koje ste pravili nisu uticali na sustinu odgovora, koja je imala znacaja za mene u datom trenutku....i ja sam,mada laik, napisao ileus, a ne ileum itd. p.s. glupo bi bilo da nastavljam sa pitanjima koja bi dublje ulazila u medicinsko znanje, ...ovo je ipak popularni forum kako sam shvatio
- tamaraft
- Stalni član
- Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Popularan medicinski forum 
Slobodno postavite pitanje, mi ne ujedamo

Slobodno postavite pitanje, mi ne ujedamo

Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.