Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 7 Posta ] 
Autor Poruka
 Tema posta: miastenija
PostPoslato: Uto Sep 30, 2008 11:00 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Uto Sep 23, 2008 10:10 pm
Postovi: 2
Želim da saznam zbog čega nastaje miastenija gravis?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Sep 30, 2008 11:02 am 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 2:32 pm
Postovi: 6556
Lokacija: Planeta Zemlja
Pisali smo o ovome!
Zar nisam vama pisala??

:o

Myastenia gravis

Glavna odlika ovog oboljenja je patoloska zamorljivost, koja se manifestuje kao pareze ili paralize, shto u pochetku bolesti prolaze odmaranjem.Zbog toga se chesto naziva i myastenia gravis pseudoparalytica. U definiciju spada i osobina miastenije da reaguje na antiholinesterazne lekove.

Etiologija i patogeneza

Ovo je autoimuna bolest. Antitelo koje raguje sa skeletnim mishicima moze se otkriti u krvi u vishe od 1/3 bolesnika sa miastenijom a gotovo kod svih bolesnika sa tumorom timusa.
Dokazano je da je broj acetilholinskih receptora na neuromishicnoj spojnici kod miastenije smanjen i za 70-80%.

RADI SE POREMECAJU NEUROMISHICNE TRANSMISIJE KAO POSLEDICE IMUNOLOSHKIH MEHANIZAMA. OVO JE AUTOIMUNO OBOLJENJE U KOME BLJE BLOK NEUROMISHICNE TRANSMISIJE IZAZVAN ANTITELIMA NA NIKOTINSKI POSTSPINALNI PROTEIN-ACETILHOLINSKI RECEPTOR.

Oko 90% bolesnika sa stechenom autoimunom miastenijom gravis ima cirkulaciju antitela protiv proteina acetilholinskog receptora. U vecine bolesnika antitela prepoznaju razne komponente antigena receptora, ali u nekim sluchajevima oni su upravljeni uglavnom protiv mesta vezivanja acetilholina. Negativna proba za antitela u cirkulaciji prema acetilholinskim receptorima ne iskljuchuje dijagnozu autoimune miastenije jer antitela na receptore moge biti vezana na motornoj plochi gde ne mogu biti otkriveni u serumu. Antitela vezana za receptore acetilholina na motornoj plochi mogu se otkriti odgovarajucim imunocitohemijskim i imunoelektronskim mikroskopskim metodama u vrlo malom broju laboratorija.
U serumu bolesnika sa sindromom kongenitalne miastenije gravis i kod bolesnika chija mishicna slabost nije posledica autoimune bolesti ne mogu se naci antitela na acetilholinske receptore.

Nije poznato shta navodi na stvaranje antitela protiv sopstvenih acetilholinskih receptora, do snizenja prirodne tolerancije prema sopstvenim proteinima. Najblizi mehanizmi za prepoznavanje stranih i sopstvenih proteina i za stvaranje antitela protiv njih u odgovarajucim kolichinama su mononukleusnim celijama retikuloendotelnog sistema, u makrofagima i limfocitima ali i u slichnim celijama i tkivima.

Makrofagi uklanjaju ostatke i oshtecene celije i pruzaju njihove proteine celijama limfocitne serije. Neko od ovih, B limfociti koshtane srzi izgradjuju imunoglobulinska antitela koja zatim uzimaju ucheshce u razaranju celija shto nose odgovarajuca antitela. Postoji hijerarhija limfocita: T limfociti daju uputstva B limfocitima. To su specijalizovane celije koje potichu iz timusa i sastoje se iz subpopulacija pomazucish i inhibitornih celija koje utichu na stvaranje antitela od strane B limfocita.

Klinichka slika

Najcheshce se javlja izmedju 20. i 50. godine zivota, ali nije ni kod dece, oko 1% su deca. Broj zenskih bolesnika je 4,5 veci od mushkih.

Glavni simptomi su nenormalna zamorljivost, pareza i najzad paraliza mishica zbog chega su ovi znaci izrazeniji uveche a ujutru ih nema.

Obichnno su zahvacene grupe mishica oko ochiju (ptoza, diplopija, strabizam). verovatno zato shto su ovi mishici uvek sktivni u budnom stanju.

Sledeci po uchestalosti je poremecaj bulbusne muskulature. U takvim sluchajevima otezano je gutanje i zvaknje i postoji nazalan govor. Bolesnici su primorani da se u toku jela odmaraju ili chak pridrzavaju donju vilicu.


Zamorljivost mishica ekstremiteta je pretezno distalnog rasporeda. Mishicni refleksi su pojachani. Bolest chesto pokazuje i spontane remisije s ponovnim egzacerbacijama posle duzih pauza.

Tok bolesti miastenije pokazuje 5 oblika!

1. Ochna miastenija, sa preteznim znacima na ochnim mishicima u najvecem broju razvija slabost bulbusne i telesne muskulature, oko 10% ima potpunu remisiju

2. Laka generalizovana miastenija pokazuje difuznu slabost mishica, osim disajnih, i dobro reaguje na antiholiesterazne lekove

3. Umereno teshka generalizovana miastenija ima izrazitu slabost okulogira i bulbusnih mishica sa dizartijom, otezanim gutanjem i slaboshcu ekstremiteta

4.Fuliminantna miastenija pochinje naglo i dostize kulminaciju za nekoliko meseci, slabo reaguje na antiholinesterazne lekove i chesto je udruzena sa tumorom timusa

5.Kasna teshka miastenija se chesto javlja sa tumorom timusa, u kasnijem toku bolesti dobija sve oblike prethodnog obika.

Juvenilna miastenija pochinje u ranom detinjstvu, najcheshce posle desete godine, sa ptozom i nesimetrichnom parezom okulogira, strabizmom i diplopijama. Neki sluchajevi zadrzavaju ochnu lokalizaciju bolesti, dok kod drugih mishicna slabost zahvata bulbusnu i skeletnu muskulaturu, oko 20% ima spontanu remisiju.

Porodichna undo-pojasna miastenija pochinej u adolescenciji sa slaboshcu proksimalnih mishica udova a okulogiri su ochuvani.

Kongenitalna prolazna miastenija se moze javiti kod novoroddjencheta chije majke boluju od miastenije. Obichno se manifestuju kao hipotonija mishica, siromashtvo spontanih pokreta, slabo sisanje i gutanje, ptoza i slabost mimichnih mishica.

Trajna kongenitalna miastenija se zna javiti i kod dece od zdravih majki kao mishicna slabost sa poremecenim sisanjem i usporenim motornim razvojem. Ovde su chesti i ochni poremecaji a tok boleesti je hronichan.

Infantilna miasteniaj nastaje vec od druge godine zivota i obichno pochinej simptomima kao kod odrasle osobe, najcheshci je ochni oblik, zatim bulbusni.

Diferencijalna dijagnoza

Eaton-Lambertov sindrom - u nekim sluchajevima karcinoma razvija se miastenijski sindrom. Ovaj sindrom moze prethoditi otkrivanju raka chak i 1-2 godine.

Benigna kongenitalna miopatija moze imati mijastenijsku sliku bolesti, ali histoloshke promene su distrofichne.
Antibiotici. Bez obzira da li se daju parenteralno ili per os, mogu izazvati poremecaj neuromishicne transmisije i sliku slichnu miastenijskoj od koje se razlikuju midrijazom i atonijom mokracne beshike. Najpre je ovaj sindrom zapazen posle primene neomycin sulphata, zatim i posle streptomycina, dihydrostreptomycina, kanamcina, polymyxina, bacitracina, licomycina, colistina.

Botulizam moze kod male dece nastati infekcijom sa hranom koja je zarazena sa clostridium botulinum, koji u crevima stvara kolonije i luchi otrov. Javlja se generalizovana mishicna slabost i ptoza. Postoji midrijaza, mishicni refleksi su ugasheni. Prognoza je dobra!


Lechenje

Neostigmin u tabletama od 15mg ili ampulama od 0.5mg daje se vishe puta u toku dana. Efedrin je dobaj adjuvans, a atropin suzbija muskarinski efekat neostigmina. Delije kratko, najduze 3 sata.

Dugotrajno lechenje antiacetilholinesteraznim lekovima moze da oshteti neuromishicne spojnice, zbog cheg aih treba koristiti povremeno kao pomocnu terapiju.

Mora se uvek imati u vidu da velike doze mogu izazvati simptome koji liche na mijastenijsku krizu. To je holinergijsk akriza koja nastaje kao posledica velike doze lekova.

Tensilon dat intravenski daje poboljshanje, ako se radi o mijastenijskoj a pogorshanje ako se radi o holinergichnoj krizi. Ako se lek da a naknadno se utvrdi da ej u pitanju bila holinergichna kriza treba ochekivati da ce u sledecih par dana biti potreba respiratorna nega.

Timektomija daje najbolje rezultate. Treba je preduzeti u toku prve ili druge godine bolesti. Indikovana je za sluchajeve koji su rezistentni na lakove.

Sve se vishe korist ekortikosteroidi. Prvi se daje (Dexason, Ultralan) kao kratkotrajna intenzivna kura ili dugotrajno u jednokratnim dnevnim dozama od 100mg pronizona.

Kontraindindikovani lekovi su: KININ, LIDOCAIN, PROPRANOLOL, POLYMIXIN, NEOMYCIN, BARBITURATI, TRANKILAJZERI, D-PENICILLAMIN.

_________________
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Mar 02, 2009 12:35 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pon Mar 02, 2009 12:09 am
Postovi: 2
Mom tati je dijagnosticirana mijastenija gravis.Prvih sedam dana je imao dupli vid na desnom oku,onda mu se kapak poceo spustat i vilica se pocela kociti na desnoj strani.Malo sam istrazivala na internetu i naisla sam na svjedocenja ljudi koji su takodje imali dijagnozu mijastenija i iste te simptome a koja je bila uzrokovana trovanjem zivom iz amalgamskih plombi i kada su uklonili te plombe oporavili su se u potpunosti.Interesuje me koji testovi se mogu uradit da bi se dobili sgurni rezultati da li postoji trovajne zivom?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: mijastenija
PostPoslato: Pet Jun 05, 2009 10:35 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pet Jun 05, 2009 10:17 am
Postovi: 2
Lokacija: Slovenija
Ha ha ha,lejla_86 zaista ne želim da te vređam,ali stvarno nešto tako smešno i ujedno glupo nisam još čula u životu!Taj što ti je rekao da je zbog trovanja zivom dobio mijasteniju,stvarno nema pojma kakva je ta bolest.Ja imam postavljenu diagnozi "myasthenia gravis" i veruj mi da zbog toga bar nešto znam o toj bolesti,jer moram da znam.Uopšte ne možemo govoriti o tome zbog čega neko oboli za mijastenijom gravis,ili na kratko mg,jer to stručnjaci još NISU USPELI OTKRITI i zato ti moram reći,da je i za tebe i za tvog oca bolje,da što pre prihvatite činjenicu da otac boluje za bolešču koja uopšte nije jednostavna i za koju bar zasad NEMA LEKA.Žao mi je,ako ti delujem kruto,ali što pre prihvatite istinu,to bolje za tvog oca,jer mora puno da nauči o toj bolesti,jer mu samo to može spasiti život,ako bude na vreme znao da reaguje.Postoji i slovenački forum baš za mg,mislim da je www.mijastenijagraviseforum.si,ali nisam sigurna-proveriću pa ču ti javiti.Ako ne razumeš dovoljno slovenački,slobodno pitaj sve što te zanima i rado ču ti odgovorirti,mada ne znam baš najbolje hrvatski,pošto sam rodom iz srbije i ima nekih razlika u jeziku.

Što se tiče tog čoveka,kojeg pominješ,možda je imao simptome slične miastenskima,ali to SIGURNO NIJE MG;inače postoje slučajevi,da ljudi sa mijastenijom odjednom ozdrave,ali to su vrlo vrlo retki slučajevi,zato se ne zavaravaj time,ali zato može da dođe do remisije koja može da potraje,ali tad čovek NIJE OZDRAVLJEN.

_________________
Zdravlje je bogatstvo,koje znamo ceniti tek kad ga izgubimo.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: mijastenija
PostPoslato: Pet Jun 05, 2009 10:36 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pet Jun 05, 2009 10:17 am
Postovi: 2
Lokacija: Slovenija

_________________
Zdravlje je bogatstvo,koje znamo ceniti tek kad ga izgubimo.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Jun 07, 2009 11:15 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Ned Jun 07, 2009 10:58 pm
Postovi: 1
hm....ziva s MG to definitivno nije povezano...
i jos nesto, timektomija ne resava problem miastenije...moze samo pomoci bolesniku da kontrolise svoje stanje...
Slazem se sa tim da treba dugi niz godina lecenja, u velikom broju slucajeva minimalno 7 godina, terapijom ali ako se uspostavi terapija kakva odgovara tvom organizmu jako se lepo moze sve svesti u red.
OZDRAVLJENJE i prestanak uzimanja terapije za MG je MOGUC...definitivno, ali to ne zavisi samo od lekara i terapije vec i od samog bolesnika.
Lakse ce podneti terapiju deca izmedju 10 i 18 godina zenskog roda no zena od 30-40.
I moram naglasiti da posto je to imunoloska bolest, ona je najcesce ima propratu jos neke imunoloske bolesti na primer najcesce oboljnja stitne zlezde...


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Jun 08, 2009 5:04 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pet Jun 05, 2009 10:17 am
Postovi: 2
Lokacija: Slovenija
Da,pa to sam i ja napisala,da postoje slučajevi,da bolesnik ozdravi, ali nije dokazano šta je razlog tome.Zato sam i napisala,da leka nema,jer nema stručnog dokaza da bilo koji lek može ozdraviti mijasteniju.
I spomenula sam remisiju,jer sam s time htela reči,da se može sa tom bolešču skoro normalno živjeti.Ali mislim,da je najbitnije da se bolesnik ne zavarava i ne sanja o tome,kako če jednog dana potpuno ozdraviti,jer su to ipak redki primeri.Svaki bolesnik treba se truditi da sazna što više o samoj bolesti i njenim znacima,ali se ne sme ni opterečivati lošim i pesimističkim mislima.Znači treba nači jednu zdravu meru između želje i realnosti.Kad je meni bilo najgore (kad sam saznala diagnozu) imala sam u glavi misao,da sad bar znam šta mi je i ma koliko teška ili nepredvidljiva bolest to bila,mogu sama najviše napraviti za svoje zdravlje-a za to je,naravno potrebno poznavati bolest,da bi znala kako mogu što bolje živeti i imati što manje zdravstvenih problema.

_________________
Zdravlje je bogatstvo,koje znamo ceniti tek kad ga izgubimo.


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 7 Posta ] 

Izdvajamo za vas:


Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 38 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: