Miansan (Mianserin) zamena

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin

Odgovori
dlekic
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Feb 20, 2004 1:00 am

Miansan (Mianserin) zamena

Post od dlekic »

Zanima me da li postoji neka adekvatna zamena za lek "Miansan" genericki naziv je "mianserin"

To je sedativ za spavanje a istovremeno je i protiv depresije i strahova

Nazalost fabrika koja je radila Miansan vise ga ne proizvodi i nema ga u apotekama

Zbog toga me interesuje da li postoji lek sa istovetnim tj slicnim dejstvom da je istovremeno sedativ i protiv depresije strahova

Hvala
Garfield
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Maj 05, 2007 12:41 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od Garfield »

Miansan nije sedativ i ne sluzi za spavanje, to je antidepresiv i ima sedativni efekat kao jedno od sporednih dejstava.
Iz VAseg posta nejasno je zbog cega, od kada i na ciju preporuku uzimate Miansan. Javite se psihijatru.
anen
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Feb 07, 2008 4:35 pm

Post od anen »

Postovani,
paralela pomenutom leku je TOLVON tbl. 30mg. holandskog proizvodjaca,
kosta 500 din. po kutiji/30kom/, i dobija se na Rp. sa ucescem u ceni od 50%.

Pozdrav
dragan11
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Maj 17, 2010 1:46 pm

Re:

Post od dragan11 »

Garfield napisao:Miansan nije sedativ i ne sluzi za spavanje, to je antidepresiv i ima sedativni efekat kao jedno od sporednih dejstava.
Iz VAseg posta nejasno je zbog cega, od kada i na ciju preporuku uzimate Miansan. Javite se psihijatru.
I meni je doktorka rekla da je Tolvon "jak sedativ" u "malim dozama", dobio sam ga /30 mg/ u koktelu sa Sanvalom od 5 mg.

Deluje mi kao da je potajno htela da mi "uvali" i antidepresiv jer je moja dijagnoza insomnia (nesanica, a nemam dijagnozu depresije, već neurotične depresivne crte kao posledice stresa).
Da li bih mogao da ga izbacim iz terapije za spavane, odnosno da li bi bilo nekih neželjenih posledica? Doktorka mi je dr sci. med. ali vrlo oštra i netolerantna osoba, pa zato pitam ovde.
Korisnikov avatar
drbgd
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 01, 2007 11:38 am

Re: Miansan (Mianserin) zamena

Post od drbgd »

mianserin je antidepresiv, i to starije generacije..sada postoje bolji lekovi. njegovo propisivanje ima veze sa dijagnozom depresije, a ne nesanicom!
ako vi svoju dr ne mozete da pitate takvu stvar - onda apsolutno treba da promenite psihijatra, i da se ne obazirete mnogo na akademska zvanja
Odgovori