Metabolički poremećaj Trimetilaminurija

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin

Odgovori
Član 7
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Jun 23, 2014 7:15 pm

Metabolički poremećaj Trimetilaminurija

Post od Član 7 »

Trimetilaminurija je poremećaj koji nastaje kada genu FMO3 nedostaje enzim koji oksidizuje supstancu trimetilalamin,koja bolesniku daje snažan neprijatan miris koji se izlučuje putem pljuvačke,znoja,urina itd.Ovaj poremećaj se može dijagnostifikovati količinom trimetilalamina u urinu.Genetska testiranja se vrše preko krvi.Za trimetilaminuriju nije pronađen lek,ali pojedinci kod kojih enzim nije u potpunosti izostao mogu kontrolisati simptome rigoroznom dijetom koja se zasniva na unosu namirnica koje sadrže nizak procenat holina.Mnoge vrste aditiva nisu dozvoljene u ovakvom režimu ishrane.Pacijentu se prilikom dijagnoze ovog poremećaja daju antibiotici u kombinaciji sa probioticima i nutricionista određuje poseban režim ishrane.Nažalost na našim prostorima ne postoji mogućnost ovakvih laboratorijskih analiza:Preporučeni suplementi za tretiranje ovih simptoma su tablete hlorofila,riboflamin B2(kojih nema u apotekama),aktivni ugalj,a takođe se preporučuje upotreba kozmetičkih preparata sa PH5.5 vrednošču budući da je vrednost trimetilalamina kada se izluči kroz pore PH6.8.Ukoliko neko zna gde se mogu pronaći ovi suplementi i namirnice sa niskim sadržajem holina molim vas pišite.Ako je neko imao iskustva sa ovom dijetom molim da se javi.Hvala.
Nataš@
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Avg 27, 2005 10:52 pm

Re: Metabolički poremećaj Trimetilaminurija

Post od Nataš@ »

Aktivni ugalj verovatno može da se dobije u apoteci, a tablete hlorofila i B2 na nekom stranom sajtu. Mogu da preporučim britanski nutricentre tačka com , jedino ne znam da li šalju u Srbiju, ali ako imaš nekoga u inostranstvu, možda može da ti pomogne. Ako je već potrebno iz dijete isključiti namirnice životinjskog porekla (što mi se čini zdravije nego stalni antibiotici) onda treba razmisliti i o dodavanju MAP-a.

Mene zanima da li je ovo poremećaj od rođenja ili je nastao tokom života?
Član 7
Novi član
Novi član

Post od Član 7 »

Hvala za odgovor.Postoje dva tipa trimetilaminurije ili skraćeno TMAU.
Tmau 1 koji se dobija rođenjem i potrebno je da oba roditelja budu nosioci defektnog gena,i tip dva koji je stečeni,koji nastaje načešće u periodu nakon puberteta i adolescencije.Simptome TMAU dva je znatno lakše kontrolisati nego tip 1.
Kao pretpostavka uzroka nastanka tmau2 je najčešće pogrešna upotreba antibiotika,mada je pravi uzrok nastanka nedovoljno ispitan.
Nataš@
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Avg 27, 2005 10:52 pm

Post od Nataš@ »

Pretpostavka da zbog pogrešne upotrebe antibiotika dolazi do poremećaja ne utiče na odluku da se isti preporuče za lečenje. Naopačke svet :-?

Pitala bih još nešto, ali nemaš mogućnost PP.
Član 7
Novi član
Novi član

Post od Član 7 »

Da to zvuči kontradiktorno.Mislim da genetika ima veliki uticaj na razvoj TMAU2 kao i hormonalne promene budući da se u većini slučajeva javlja kod žena i u periodu adolescencije .Sve to je nedovoljno ispitano.Tmau bolesniku se obično daje metronidazol i neomicin a nakon toga se preporučuju probiotici.Nosioci defektnog gena su asimptomatični,i u inostranstvu postoji genetsko testiranje .Pojedinac koji ima simptome ovog poremećaja i kome je dijagnostikovan ovaj poremećaj ima 25% šanse da ne prenese ovaj poremećaj genetski,50% šanse da bude asimptomatični nosioc ovog poremećaja i 25% šanse da prenese ovaj poremećaj.
Neron
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Jul 01, 2014 11:47 am

Post od Neron »

ja na zalost (ili na srecu ) ne znam nikog sa ovih prostora ko ima taj poremecaj ( samo ga ja imam ) :D ( od svoje 25-26. godine )
peraJA
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Maj 16, 2013 9:10 pm

Post od peraJA »

Citam ovaj forum i vidim temu o trimetilaminuriji. Zanima je jesi li ste resili problem i kako se to manifestuje kod vas? Ja imam velikih problema sa neprijatnim mirisom, kupam se 2x dnevno, koristim parfeme, dezodoranse, losione za telo ali nista ne pomaze. Jako mi je neprijatno na poslu,svi me nesto cudno gledaju. I da hteo sam da vas pitam da li se ti mnogo znojite? Ja se mnogo znojim dlanovi,pazuh,ledja,noge,zadnjica. Pa me zanima da li je to na psihickoj bazi ili imam ovaj genetski poremecaj? Gde da idem,kod kog doktora? Moram da resim ovaj problem,jako mi je neprijatno!
Odgovori