menstrualni ciklus

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin, vlada99

Odgovori
Korisnikov avatar
tunks
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Nov 03, 2004 3:09 pm

menstrualni ciklus

Post od tunks »

koliko dana treba tolerisati kasnjenje menstrualnog ciklusa pre obracanja ginekologu?
jelllena
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Mar 22, 2005 1:39 pm

Post od jelllena »

Tolerise se 7 dana.To je meni rekao moj ginekolog.
Korisnikov avatar
tunks
Aktivan član
Aktivan član

Post od tunks »

HVALA
Korisnikov avatar
tunks
Aktivan član
Aktivan član

Post od tunks »

koji mogu biti uzroci izostanka menstrualnog ciklusa ako nije trudnoca u pitanju?
jelllena
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Mar 22, 2005 1:39 pm

Post od jelllena »

Ovako sto ja znam i meni se desavalo je:poremecaj hormona,STRES,prehlada(mada se u vecini slucajeva zbog prehlade dobija ranije),onda zbog drzanja neke dijete....

Konsultuj se sa lekarom!

:wink:
Korisnikov avatar
tunks
Aktivan član
Aktivan član

Post od tunks »

hvala ti na odgovorima ti si me jedina ovde udostojila njih
konsultovala sam lekara i sve je u redu
a i dobila sam tacno 7 dana od pocetka kasnjenja tako da ispade da 7 dana nije mnogo,kako rece ginekolog uzrok je bio stres(lecenje jedne druge bolesti koje se oteze vec mesecima)
u svakom slucaju hvala ti
SnezanaR
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Apr 25, 2005 1:42 pm

Post od SnezanaR »

tunks napisao:koji mogu biti uzroci izostanka menstrualnog ciklusa ako nije trudnoca u pitanju?
Tunks, pogledaj na temi ginekologija. Evo:

Dear XYZ,

Tesko je internetom postavljati dijagnoze i odredjivati analize, ali ono sto mogu da Vam kazem, jeste slijedece:
- taj problem koji Vi imate sada se zove Sekundarna Amenoreja / sto je odsustvo menstruacije u roku od 3 do 6 mjeseci, nakon ustanovljenog menstrualnog ritma, pa makar i neredovnog.
- ma sta vi mislili 'pilula poslije' nije uzrok Vase amenoreje, onda moze kod nekih pacijentinja da izazove iregularno krvarenje, i neredovan ciklus, ali to se regulise najkasnije do tri slijedeca mjeseca.
- vidim da ste posjetili ginekologa, ali ne vidim da ste imali pristup koji reproduktivni endokrinolozi koriste, a to je hipotalamu-hipofiza-ovariji-genitalni trakt osovina, koja netaknuta i zdrava, uslovljava normalne menstruacije...i analiza iste je jedini ispravan pristup svakoj amenoreji.

Sve pocinje u mozgu...to je jedna od mojih teorija, pa tako i ova analiza...

1. hipotalamus je dio mozga, koji ucestvuje u ovoj osovini, a na njega uticu...prvo...stres, pretjerano vjezbanje za odrzavanje fit forme, mrsavljenje i debljanje, pretjeran psihofizicki rad, hronicne bolesti tipa dijabetesa, Chronove bolesti, tumori mozga...lijekovi tipa respiridone, metoklopramide, metildopa, haloperidol, benzodiazepini ( u koje spada i bromazepam ), amitriptiline ( antidepresiv )...

2. Hipofiza...hipertireoza, hipotireoza, Kusingova bolest, Adisonova bolest, hiperprolaktinemija uzrokovana razlicitim faktorima od piercing kroz bradavice, preko herpes zoster koji se nalazi na grudima, do tumora hipofize...micro i macro

3. jajnici... Prijevremena menopauza, autoimuna upala jajnika, policisticni sindrom ovarija, ovarial dysgenesis, radijacija, hemoterapija...

4. Smetnje u uterus, kao sto su priraslice izmedju prednjeg i straznje zida uterusa / sinehije / trudnoca, i kongenitalne anomalije uterusa, grlica i vagine koje vi nemate...

Dakle...ocigledno je da niste u menopauzi, jer odgovarate na progesteronski test, menstruacijom, sto znaci da imate dovoljno estrogena iz jajnika da pripremi sluznicu materice za menstruaciju ili implantaciju jajasca...da li imate i ovulaciju ? to je pitanje...i treba ga pronaci ovisno o vasoj zelji da ostanete u drugom stanju ili da samo regulisete menstruaciju...Vasa hormonalna analiza je nepotpuna ! jer nedostaje nivo prolaktina, TSH, T3 and T4, mozda i slobodnog testosterona, mozda neke dodatne pretrage koje ovise od toga sto se ustanovi na fizikalnom pregledu, i kakvi su nivoi navedenih hormona...a moze da bude potreban i MRI hipofize, ultrazvuk bubrega...

Otvara se mnogo pitanja...

Da li patite od visokog nivoa prolaktina zbog stresa na poslu, promjena u tezini, ili se nesto desava na nivou hipofize ? to Vam ja ne mogu odgovoriti...taj bromazepam koga uzimate moze isto tako da dovede do promjene nivoa prolaktina, tako da vam savjetujem da ga prestanete uzimati i vidite sta ce se desiti, ako je sve ostalo u redu i iskljuceno...mozda imate problem koji se zove policystic ovarian cystic syndrome...ovo je samo nagadjanje, jer ono sto treba da se uradi u Vasem slucaju jeste da pronadjete ginekologa koji se bavi reproduktivnom ginekologijom, i da tamo budete kompletno testirani i ispitani.
Odgovori