Da li neko može da mi objasni?
Vec tri nedelje imam vrtoglavice. Proverila sam krvnu sliku, štitnu žlezdu, išla kod ORL i sve je Ok. Na kraju sam otišla kod neurologa gde su mi na skeneru, a potom i na magnetnoj rezonanci potvrdili sledece:
Kalcifikovan meningiom (velicine 8mm) uz tentorijum desno, lipom (velicine 10mm) u kvadrigeminalnoj cisterni desno sa diskretnim kompresivnim efektom na vermis. Ostali nalaz u granicama normale.
Da li neko može da mi objasni šta znace reci meningiom i lipom i po dijagnozi da li su ove promene, tj izrasline ( koje se znaci nalaze izmedu malog i velikog mozga) opasne i koliko? Molim za iskren odgovor.
Meningiom, lipom??? Pomoc...
Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin
- tamaraft
- Stalni član

- Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
U pitanju su benigni tumori.
Mengiom je najcheshci primarni tumor centralnog nervnog sistema, poreklom od mozdanih ovojnica. Obichno je benigne prirode ali naravno moze postati i maligan. Ako raste i vrshi pritisak na ostale strukture mozga indikovano je operativno lechenje.
Lipom je isto tako benigni tumor, ali porekla od masnog tkiva.
Mengiom je najcheshci primarni tumor centralnog nervnog sistema, poreklom od mozdanih ovojnica. Obichno je benigne prirode ali naravno moze postati i maligan. Ako raste i vrshi pritisak na ostale strukture mozga indikovano je operativno lechenje.
Lipom je isto tako benigni tumor, ali porekla od masnog tkiva.
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
- tamaraft
- Stalni član

- Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Redovnim kontrolama, vadjenjem krvi i TU markerima.
A simptomima svakako, sto je tumor veci i vishe raste dolazice do mnogobrojnih simptoma, od poremecaja vida do slabosti i oshtecenja motorike mishica nogu i ruku...
A simptomima svakako, sto je tumor veci i vishe raste dolazice do mnogobrojnih simptoma, od poremecaja vida do slabosti i oshtecenja motorike mishica nogu i ruku...
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.