memorija

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin

Odgovori
Korisnikov avatar
medoje
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Feb 15, 2008 1:30 pm

memorija

Post od medoje »

Zdravo svima!
Imam velikih problema sa memorijom, t.j ne mogu da pamtim likove, imena, procitano, odgledano i sl.
Imam 47 godina a ovo mi se desava poslednjih desetak godina, a u poslednje vrijeme se inteziviralo. Pusio sam do prije tri godine, ali nikada nijesam pio alkoholna pica u nekim enormnim kolicinama, cak za poslednje tri godine popih svega tri limenke piva. O jacem akoholu nema niti govora.
Da li je u pitanju skleroza ili nesto drugo, ne znam, pa cak ni to kome bih se mogao obratiti za adekvatnu medicinsku pomoc. Ima li mozda neki "narodni lijek"?
Hvala. :o
Garfield
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Maj 05, 2007 12:41 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od Garfield »

Moguce je da se radi o pocetnom stadijumu neke od demencija. Neophodno je da se sto hitnije obratite neurologu i neuropsihologu (prvom radi dijagnostike, drugom radi neuropsiholoskih testiranja). Sto pre dodjete do dijagnoze to bolje, jer danas postoje dobri lekovi za zaustavljanje ili usporavanje procesa demencije. Vazno je otkriti o cemu se radi i kakvu je terapiju potrebno uzimati. Ne uzimajte lekove pa ni lekovita sredstva na svoju ruku - javite se lekaru.
Korisnikov avatar
medoje
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Feb 15, 2008 1:30 pm

Post od medoje »

Radi boljeg razumijevanja moje situacije, da iznesem neke cinjenice:
U Jugi sam zavrsio Masinstvo, i to sa prilicno visokom ocjenom. Egzistencionalnih problema nijesam imao, srednja zalost ali sam se snalazio. Prije neku godinu dodjoh u Svedsku, dobih "papire", poceh uciti jezik, kako bih dobio posao, ali nikako ne ide, jer...
- Koristim engleski,
- U kuci se govori iskljucivo srpski,
- Prati se satelitski TV...
Mnogo vremena mi treba da se sjetim necijeg imena, a o likovima da i ne govorim. Ucenje mi ne ide nikako (inace je veoma tezak jezik), a i sto preko dana naucim, preko noci zaboravim. Nijesam ni uvijek prisutan, vec u mislima odlutam dolje ili na neke druge destinacije i vremena.
Ovdje je sasvim drugacije nego dolje kod nas, jer da bi se doslo do specijaliste mora proci najmanje pola godine, a za neke specijalnosti se ceka i po tri-cetiri godine.
Inace, hvala na informacijama...
Odgovori