Postovani,
Treba mi pomoc/savet oko nekih stvari vezano za marihuanu.
U vezi sam sa deckom koji je ranije bas, bas cesto konzumirao marihauanu. Jedan period je prestao i jace od godinu dana nije uzimao nista. Sada je ne uzima cesto, mozda jednom ili dvaput mesecno, cak se desava da ne uzima i po 5-6 meseci. Ono sto mene pomalo plasi i sto smo nas dvoje razgovarali, sta ako budemo zeleli nekada da imamo dete. On je svestan posledica i spreman je da batali potpuno, jer je ozbiljno zabrinut zbog tih gluposti koje je radio, ne razmisljajuci o posledicama. S obzirom na to da je on u tom nekom ranijem periodu neznatno vise konzumirao, citajuci dosta o tome, znam da kakve probleme moze da izazove kod osobe koja je stalni korisnik trave. Znam da moze da utice na pamcenje, da stvara rupe u secanju, da izaziva probleme sa srcem, gusenja, problem sa plucima, da kod muskarca izaziva i probleme sa plodnoscu, ne direktno, ali da smanjuje kvalitet, kolicinu, velicinu i pokretnost sperpatozoida, sto moze da dovode do problema kada te osobe zele da osnuju porodicu. Takodje, znam da je potrebno minimum tri meseca da bi se trava ocistila iz organizma, ali da to nece pospesiti kvalitet spermatozoida. Nas dvoje smo razgovarali o tome, da ako budemo zeleli decu, treba da se podvrgnemo odredjenim testiranjima i da vidimo da li je pametno da to uradimo. Ja sam, inace, nepusac, nikada nisam probala marihuanu, ne pijem alkohol, ne pijem cak ni kafu. Ono sto mene zanima je sledece:
1. Da li se moze pospesiti kvalitet/gustina/pokretnost/vellicina spermatozoida ako partner prestane da koristi marihuanu i ako moze, koliko je onda vremena potrebno vremena da prodje da bi do toga doslo?
2. Da li, iako partner prestane da koristi marihuanu, postoji nesto sto bi moglo da utice na trudnocu devojke i na sam plod (zbog ranijeg ucestalog koriscenja)?
3. S obzirom da sam kod partnera prepoznala probleme sa srcem, ponekad i slabija gusenja (ranije je imao teze napade koji su trajali mesec dana i vise se nisu ponavljali, a lekari nisu mogli da pronadju sta je problem), rupe u secanju, slabu koncentraciju, interesuje me da li su to trajne posledice ili je to nesto sto moze da se poboljsa vremenom i kako (ukoliko moze)?
4. Ukoliko resimo da imamo decu, kojim testiranjima mozemo da se podvrgnemo i kome treba da se za to obratimo?
Ja se izvinjavam na ovako dugackom postu, ali na ova pitanja nisam mogla da nadjem odgovore, a posto mi je stalo do veze i mog partnera, zelim da budem spremna na sve i da znam sta nam je ciniti. Hvala vam unapred.
Marihuana i planiranje porodice
Moderatori: mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin, vlada99