nasao sam izvestaj lekara specijaliste ali se ne razumem sta je... posto ocigledno mi je mama nesto precutala i nece da mi kaze o cemu se radi, molim vas da mi da kazem desifrujete ovaj izvestaj...
ispitivanje sprovedeno zbog trombocitoze u krvnoj slici.
pacijentkinja negira znacajnije tegobe.
naknadno daje podatak da joj povremeno trnu ruke, objektivno normalnog fizikalnog nalaza.
KKS: hb 151, hct 0,43, le 10.2, trc 1123, sa normalnom LF.
laboratorijske analize u referentnim vrednostima. mijelogram - u redu. citogenetika - normalan kariotip. kultura predhodnika hematopoze - nalaz odgovara mijeloproliferativnom sy. PH KOSTI - morfoloski nalaz odgovara hronicnom mijeloprolifenativnom oboljenju, najverovatnije pravoj policitemiji. Eho abdomena - nalaz uredan
Da bi se odredilo o kojoj vrsti mijeloproliferativnog sy se radi potrebno je uraditi volumen ER
sta je znaci taj mijeloproliferativni sy ???
mama ima gustu krv... pomozite mi
Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin
- tamaraft
- Stalni član
- Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Mijeloproliferativne bolesti (MPB) predstavljaju grupu klonskih malignih bolesti matične ćelijehematopoeze, koje karakteriše bujanje jedne ili više krvnih loza sa normalnim ili približno normalnim sazrevanjem tih ćelija u
kostnoj srži i u ekstramedulskim hematopoeznim organima.
Cilj rada je da se utvrdi koji su to osnovni biohemijski parametri
značajni u dijagnozi mijeloproliferativnih bolesti.
Ispitivanje je obuhvatilo 219 bolesnika oba pola, uzrasta između 17 i 83
godine sa dijagnozom MPB. Pacijenti sa dijagnozom MPB su razvrstani u pet grupa. Od biohemijskih parametara praćene su vrednosti laktat-dehidrogenaze (LDH), urata, fibrinogena , brzina sedimentacije eritrocita, protrombinsko vreme (PT) i aktivisano parcijalno tromboplastinsko vreme (a PTT).
Hronična mijeloidna leukemija je bila statistički najzastupljeniji oblik
MPB u odnosu na sve ostale tipove MPB.
Najizraženiji laboratorijski nalaz kod ispitanika sa MPB je povišena vrednost LDH, statistički učestaliji od svih ostalih ponaosob. Laktat-dehidrogenaza je bila povišena u različitom stepenu u svim oblicima MPB, što je posebno uočljivo kod bolesnika sa CML i IMF.
Mijeloproliferativne bolesti: hronična gra-nulocitna leukemija, esencijalna trombocitemija, prava policitemija i agnogena mijeloidna metaplazija, primarna mijelofibroza.
kostnoj srži i u ekstramedulskim hematopoeznim organima.
Cilj rada je da se utvrdi koji su to osnovni biohemijski parametri
značajni u dijagnozi mijeloproliferativnih bolesti.
Ispitivanje je obuhvatilo 219 bolesnika oba pola, uzrasta između 17 i 83
godine sa dijagnozom MPB. Pacijenti sa dijagnozom MPB su razvrstani u pet grupa. Od biohemijskih parametara praćene su vrednosti laktat-dehidrogenaze (LDH), urata, fibrinogena , brzina sedimentacije eritrocita, protrombinsko vreme (PT) i aktivisano parcijalno tromboplastinsko vreme (a PTT).
Hronična mijeloidna leukemija je bila statistički najzastupljeniji oblik
MPB u odnosu na sve ostale tipove MPB.
Najizraženiji laboratorijski nalaz kod ispitanika sa MPB je povišena vrednost LDH, statistički učestaliji od svih ostalih ponaosob. Laktat-dehidrogenaza je bila povišena u različitom stepenu u svim oblicima MPB, što je posebno uočljivo kod bolesnika sa CML i IMF.
Mijeloproliferativne bolesti: hronična gra-nulocitna leukemija, esencijalna trombocitemija, prava policitemija i agnogena mijeloidna metaplazija, primarna mijelofibroza.
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
e sad jos kad bi ste mi to malo obrazlozili bio bih vam zahvalan posto ne baratam sa medicinskim pojmovima... inace ovi nalazi koje sam u prvom postu napisao... trombociti su bili 1123, to su nalazi od 23. oktobra 2007. godine, a nasao sam od juna 2008 i tada su bili 996...
da li je to leukemija? gledao sam po netu i koliko sam razumeo leukemija je kada osoba ima retku krv a ne gustu... o cemu se radi?
inace nema akutnu policitemiju vec hronicnu, a kao lek su joj prepisali aspirin od 100mg koji pije svako jutro...
da li je to leukemija? gledao sam po netu i koliko sam razumeo leukemija je kada osoba ima retku krv a ne gustu... o cemu se radi?
inace nema akutnu policitemiju vec hronicnu, a kao lek su joj prepisali aspirin od 100mg koji pije svako jutro...
-
- Novi član
- Pridružio se: Sub Mar 11, 2017 11:12 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 9
Re: mama ima gustu krv... pomozite mi
Postovani,pre svega dobro vece,ne znam odakle da pocnem. Muz mi ima 34god i imamo dve devojcice 1.5god i 2.5god.U zadnj8h par meseci se ugojio i sto bi rekli zamastio..Pusac je popije povremeno 1x mesecno najvise 2x alkohol.Slabo se krece jer je stalno u autu.Pre neki dan mu je bilo lose zamracilo mu se pa su ga vodili na hitnu vadio je krv dakle krv mu je jako gusta trigliceridi su mu 7i nesto holesterol presao preko rizicnog taj dan mu je pritisak bio 150-90 radili su mu test opterecenja ima srce ko 20godisnjak,svrbi ga koza dosta je suva kada je uhvati ona se ne vraca odma nego polako,oseca umor i pospanost..dali su mu lekove za snizavanje holest.triglic.i pritiska medjutim njemu je neki dan opet se smracilo oseca se ko osamucen.Pa me zanima sta bi to moglo biti?Kod kog lekara ici,koje nalaze raditi da bi se ustanovilo sta se sa njim desava?Da napomenem da je mnogo nervozan.Unapred hvala.sad izvinite sto ovako upadam..ali potrebno mi je misljenje strucnjaka.hvala