magnetna rezonanca

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin, vlada99

Odgovori
zeljana65
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Jan 10, 2011 4:17 pm

magnetna rezonanca

Post od zeljana65 »

Da li bi neko mogao da mi protumaci nalaz magnetne rezonance.
MR PREGLED TH I L/S SEGMENTA KICMENOG STUBA
Uradjeni su T1 W/T2W sagitalni, T2W i T2W STIR koronalni tomogrami kao i T1 W/T2W aksijalni tomogrami. Pregled dopunjen triplanarnom postkontrastnom studijom.
Prsljenska tijela Th II i Th X u cijelini izmjenjenog IS T1W hipo/STIR hiper uz znake ekstenzije na Th10 nivou lijevo paraspinalno i u pripadajuce rebro i prodor u lijevi aspekt vertebralnog kanala kroz iv foramen uz infiltraciju m.spinalis od polovine korpusa Th 9 do nivoa donje pokrovne ploce Th 10 prsljena. Promjene istih MR karakteristika unutar L3, L4 i S1 segmenta te u lijevoj masi lateralis sakruma T2W/STIR i PK mjesanog hipo i hiper signala. Pojedine lezije pokazuju ekstenzioju u radikse i pripadajuce lukove maksimalnog precnika 25mm.
Lijevo u karlici evidentna velika tm masa T1W hipo, a T2W i PK heterogenog IS sa angazovanjem lijeve ilijakalne vaskularne peteljke. Hidronefroza desnog bubrega. U prikazanom dijelu jetrenog parenhima evidentniT2W/STIR hipersignali precnika 30 i 45mm.
U lijevom hemitoraksu znaci pleuralnog izliva.
Na Th1-S1 nivou prikazuje se ocuvana visina IV prostora, desikativno degenerisao IV disk, bez protuzije ili anularnog bubrenja.
ZAKLJUCAK
1. MULTIPLI SEKUNDARNI DEPOZITI PRSLJENSKIH TIJELA Th2,Th10,L3,L4,S1 I SAKRUMA LIJEVO UZ PRODOR U VERTEBRALNI KANAL I INFILTRACIJU K.MOZDINE NA Th 9-10 NIVOU.
2.VELIKA TM PROMJENA LIJEVO U KARLICI SA ANGAZOVANJEM ILIJAKALNE PETELJKE I LIJEVOG URETERA.
Uzgredan nalaz-hidronefroza desnog bubrega, sekundarni depoziti u jetri i znaci pleuralnog izliva.
Nalaz nije licno moj vec moje zaove. Ukratko ona ima rak na grlicu materice i promjene na jetri ali niko nije jos rekao da li su to metastaze. Odnosno to je ono sto smo posljednje saznali, danas je bio konzilij ali opet nisu nista htjeli da joj kazu. Da li je toliko losa situacija?
Unaprijed hvala na odgovoru.
stefanelo
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Jul 26, 2011 2:57 am

Re: magnetna rezonanca

Post od stefanelo »

Nažalost, nalaz nije dobar. Reč je o metastazama. Međutim, važno je da znate da vam niko ne može reći kojim će se tempom stvari razvijati jer to umnogome zavisi od individualnih, subjektivnih stvari same pacijentkinje, ali stanje je više nego ozbiljno.
zeljana65
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Jan 10, 2011 4:17 pm

Re: magnetna rezonanca

Post od zeljana65 »

Ja sam predpostavljala da nije dobro. Ali u svakom slučaju hvala na odgovoru kakav god bio. Mada pacijentkinja izgleda odbija da shvati da je to baš, baš ozbiljno.
Odgovori