Loš spermiogram + miom maternice ??

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin, vlada99

Odgovori
curka
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Nov 14, 2007 5:02 pm

Loš spermiogram + miom maternice ??

Post od curka »

Poštovani
javljam se prvi puta ali odmah napadam s hrpom nedoumica i molim vas za savjet:
naime budući da već godinu dana radimo na bebici i ništa, ja sam odlučila provjeriti šta se događa - na pregledu kod "mog" ginekologa je bilo sve ok, no da bi potvrdio odlučio je napraviti vaginalni ultrazvuk i pronašao miom od 4 cm na maternici (kojeg na pregledu nije napipao) i proglasio ga uzrokom našeg problema. I poslao me u bolnicu da to riješim (operacijski) i muž da napravi spermiogram. Danas ginekolog u bolnici kaže da miom nije uzrok i da postoji jednak broj razloga za i protiv operativnog lječenja Ali SPERMIOGRAM JE LOŠ - ASTHENOTERATOZOOSPERMIA: A motility 6%, B 13 %, C 4% i D 77%. PIŠE DA JE SMANJEN BROJ POKRETNIH SPERMIJA I DA IH JE TEK PONEŠTO S PROGRESIVNOM GIBLJIVOŠĆU, TE DA JE SMANJEN UDIO NORMALIH SPERMIJA - NEPRAVILNOSTI U PODRUČJU GLAVE !!
Rekao mi je neka se upišemo na listu čekanja za postupak izvantjelesne oplodnje ...
te neka prespavam pa mu javim što ćemo s miomom i neka radimo djecu onako kako se djeca rade jer nikad se nezna ...
Ima li šanse da popravimo spermiogram i na koji način ???
Možda će vam ovo pitanje zvučati glupo no može li taj nepravilni spermij oploditi i što se događa u tom slučaju ??
Ići ili ne na operaciju mioma ??
Nalaz 1 ginekologa: uterus u avf, mjeri 68x47mm. endometrij 9,1mm. U istmusu uterusa miom. čvor d 39,3 mm.
2. ginekolog - razlozi za operaciju: mogućnost spontanog pobačaja, neiznošenje trudnoće do kraja... - razlozi protiv: on misli da miom ne stvara problem, tj. nije uzrok neplodnosti i da maternica može puknuti na mjest ožiljka pri porodu ...
Garfield
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Maj 05, 2007 12:41 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od Garfield »

Mislim da nemate sanse da popravite spermogram po ovom nalazu, on je los pa los, sta da se radi.

Sto se mioma tice.....to naravno morate sami odluciti, ja bi trazila i trece misljenje, a iz ova dva koja su vec data operisala bi miom u svakom slucaju jer: rizik da dodje do pobacaja ili se trudnoca ne iznese cini mi se gorim od mogucnosti da materica pukne na mestu oziljka. Ako se operacija dobro uradi nema razloga da materica prsne na mestu oziljka kada zid zaraste i oziljak se stvori (naravno da necete vrsiti implantaciju dok materica u potpunosti ne zaraste) a osim toga, nema razloga da se pri porodjaju radi vaginalni porodjaj sa naponima ako postoji mogucnost od pucanja zida: hvala Bogu ovo je 21. vek i Carski rez postoji, zar ne?! :D

Pozdrav i srecno
Mary Poppins
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Uto Nov 13, 2007 4:58 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od Mary Poppins »

Nisam lekar, ali će vam možda moje iskustvo nešto značiti.

Imala sam miom na materici koji je bio mali i za koji nisam znala. Neplanirano sam ostala u drugom stanju, ali sam se trudnoći obradovala i htela sam da rodim. Ispostavilo se da se miom lepo hranio na materici (onim što je plod trebalo da jede) i rastao je brže od ploda.

Maltretirala sam se od lekara do lekara, svaki je imao drugačiju teoriju. Jedan mi je čak rekao da sam "zanimljiv i interesantan slučaj" i da bi voleo da odležim na klinici celu trudnoću, da probamo da izvučemo trudnoću iako su šanse za uspeh bile male (što mi je priznao posle mnogo mojih pitanja).

Jedan me je čak plašio da posle eventualne intervencije neću moći da ostanem u drugom stanju i da treba da operišem miom dok sam trudna, što je inače veoma rizično zbog sigurnih obilnih krvarenja, a postoje i ozbiljni rizici po bebu.

Na kraju, posle par nedelja agonije došla sam do ginekologice koja je sagledala moju čitavu situaciju kako treba. Dakle:
1. Bila sam relativno mlada (27 god) pa nisam hvatala "poslednji voz"
2. Šanse da uspešno završim trudnoću su bile izuzetno male pošto je miom rastao brže od ploda i na početku trećeg meseca je bio kao dve materice
3. Postojala je mogućnost da miom u nekom trenutku toliko naraste da praktično "zgnječi" matericu i plod, pa da nikada više dece ne mogu da imam

Odlučila sam se za prekid treudnoće. Posle nekoliko meseci, kad se matrica smanjila, operisala sam miom. Sve je prošlo dobro i miomi se (do danas) nisu vraćali.

Nisam ni pokušavala da ostanem u drugom stanju sledećih nekoliko godina (i ova prva trudnoća je bila neplanirana). Posle 4 godine sam normalno ostala u drugom stanju, porodila se prirodnim putem i sad imam divnog sinčića. Planiram još jedno dete ako se bude moglo.

Naravno odluka je na vama, ali imajte na umu da miom može da vam napravi užasne probleme u trudnoći (ne mora, ali može). Operacija nije prijatna, jer se radi kao carski rez (seče se stomak), ali oporavak zaista nije mnogo težak. Mnoge žene prođu kroz takve operacije.

Pozdrav
Korisnikov avatar
zabrinuta75
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Okt 07, 2005 1:18 am

Post od zabrinuta75 »

O popravljanju spermograma sam pisala ovde:

http://www.doktor.rs/forum/viewtopic.php?t=4753

Mozda necete dovoljno popraviti spermogram za prirodno zacece, ali svakako vredi pokusati. U svakom slucaju, i za vantelesnu oplodnju je pozeljno da "materijal" bude sto bolji.

Srecno !!!

Za miom na materici je najbolje da postavite pitanje na podforumu Ginekologija.
tana
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Ned Avg 05, 2007 9:48 pm

miom matrice

Post od tana »

Mozda ce Vam i moje iskustvo nesto znaciti.
1999. mi je uradjena klasicna (ili tipicna?) miomektomija,kada mi je iz materice odstranjeno deset mioma...
2001.sam rodila prvo dete,klasicnim porodjajem,a 2004. drugo,carskim rezom.
Obe trudnoce sam iznela bez ikakvih problema,uz strogo mirovanje,ceste kontrole i terapiju (ma dubila bih na glavi da je trebalo!).
Srecno i potrazite i 103. misljenje ako je potrebno da donesete pravu odluku.
Odgovori