los fizicki osecaj usled psiho-uzroka?

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin, vlada99

Senica
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Maj 14, 2004 2:00 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Post od Senica »

Izvinjavam se sto ponavljam deo teksta iz svoje ranije poruke, ali mislim da je ovo delimicno ipak i druga tematika:

Usled tegoba tipa izrazito neprijatnog osecaja u grudima (nije bol, ali ponekad kao stezanje, nedovoljni priliv vazduha -ne gusenje, vise kao nesposobnost da dovoljno udahnem,izvrsila sam sve moguce kardioloske i pulmoloske preglede, i sve je bilo o.k. Nakon toga otisla psihijatru. On je rekao da to njemu lici na tipicne panicne napade (jer se u momentu groznog osecaja u grudima javi strah od smrti (sto meni, opet, pak izgleda kao sasvim normalna reakcija svakoga ko se nadje u takvom osecanju neprijatnosti) Ipak, prvi put sam pristala da pijek xanax. Ne znam da li je auto sugestija, ali vec tri dana otkako ga uzimam (2x1 0,5) u celini mi je nekako bolje, stezanja u grudima su redja, nekako se manje zamaram, ali je jedna epizoda s "jezivoscu" sinoc ipak bila, trajala oko pola sata ali u vreme kad je ionako trebalo da uzmem xanax, pa je posle uzimanja (za nekih novih pola sata prestala) Ipak, ja licno prosto ne mogu da verujem da to moze imati neke veze, jer islkreno, u te “psiho-osnove” izrazito neprijatnih fizickih stanja narocito ne verujem, iako mnogi (i lekari, a i obicni ljudi s iskustvima tvrde da je to itekako moguce). Pogotovu da psiho-uzrok moze izazivati kasalj, lomnost kao od gripa i slicno, i da je po nalazu eto, bilo i koksakija, koji je prosle god. izazivao slicne tegobe).
Ne mogu da poverujem u to, jer osecaj koji se javi je uvek NAJPRE FIZICKI, pa tek zatim dolazi strah, kao logicna posledica.
I sve laboratorijske analize su u redu, sem nesto snizenog "dobrog holesterola"
Sta to znaci, i da li je dovoljno samo da jedem vise tunjevine i maslinovog ulja, kako su mi rekli?
Robin
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Maj 23, 2004 2:00 am

Post od Robin »

Savet je skroz ok naravno sveze voce ujutru na prazan stomak je prava stvar! vise kretanja po mogucnosti trcanja
Robin
Novi član
Novi član

Post od Robin »

Jos samo da dodam da imam isti problem kao i ti ekg je uvek pokazivao samo napetost i to pogotovo posle duzevremenskih stresnih situacija
The Analyst
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Maj 31, 2004 2:00 am
Kontakt:

Post od The Analyst »

Ja mislim da tebi zaista treba neka vrsta psihoterapeutske pomoci koja ce ti pomoci da preborodis tu veoma delikatno- konfuznu krizu....:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Uh zaista ne znam kako da ti pomognem,ne znam zasista pravi nacin,ali mozda ako budes lupala glaovom o zid mozda prodje ta kriza....nikad se ne zna :smile:
Jednom iz Sabca je to pomoglo. :roll:
Probaj da oponasas ovog smajlija gore.....
To mozda nece resetiti sve tvoje zivotne probleme ali nije lose pokusati.
The Analyst
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Maj 31, 2004 2:00 am
Kontakt:

Post od The Analyst »

Ja mislim da tebi zaista treba neka vrsta psihoterapeutske pomoci koja ce ti pomoci da preborodis tu veoma delikatno- konfuznu krizu....:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Uh zaista ne znam kako da ti pomognem,ne znam zasista pravi nacin,ali mozda ako budes lupala glaovom o zid mozda prodje ta kriza....nikad se ne zna :smile:
Jednom iz Sabca je to pomoglo. :roll:
Probaj da oponasas ovog smajlija gore.....
To mozda nece resetiti sve tvoje zivotne probleme ali nije lose pokusati.
Robin
Novi član
Novi član

Post od Robin »

Poruka za Analysta : Na cemu si trenutno? Na trodonu mozda? mislim da ti hitno treba strucna pomoc lekara specijaliste NEUROPSIHIJATRA ! Ako nemas pametnija posla nego da ismevas tudje probleme onda te najiskrenije zalim
Korisnikov avatar
admin
doktor.rs tim
Pridružio se: Uto Avg 14, 2001 2:00 am
Kontakt:

Post od admin »

Analyst, molio bih te da ne saljes vise uvredljive poruke u okviru ovog foruma.
princessbgd
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Jun 23, 2004 2:00 am

Post od princessbgd »

Draga Senice,
Itekako je moguæe da imaš takve tegobe, a da ne boluješ ni od èega ili bar ni od èega što te životno ugrožava.
Ja sam imala sliènih problema (nekada slabijeg nekada jaèeg intenziteta). Naime, bol u grudima, oseæaj pritiska/stezanja u grudima, nedostatak vazduha na isti naèin na koji ga ti opisuješ. Uradila sam sva neinvazivna kardiološka ispitivanja, nosila sam i holter i... ništa. Uradila sam i ispitivanja pluæa i sve je u redu. Takoðe i ultrazvuk abdomena je uredan. Rezultati ispitivanja krvi školski primer dobrih (samo jednom prilikom sam imala malo snižen HDL, ali se to veæ sledeæi put regulisalo).
E, a onda sam krenula kod psihologa, pa kod neuropsihijatra, pa kod defektologa na neke autogene treninge i mogu ti reæi da su od svega baš ti treninzi imali najviše uèinka. Možda zato što mi je pred osobom sa kojom sam radila te treninge bilo mnogo lakše da se stvarno otvorim nego sa ostalima. Takoðe, pomogao mi je jedan psiholog, prijatelj jako dobrog prijatelja iz Soluna kod koga sam imala sreæe da odem jer sam nekada živela tamo i èesto putujem. Mislim da bih sa njim (da je ovde, naravno) imala sjajne rezultate. Nekako mi se èini da je jako teško naæi dobrog terapeuta. Ja sam imala utisak (i veruj mi da ne umišljam) da sam sa ženama terapeutima (izuzela bih tu g-ðu defektologa) trebala da se nadmeæem ili da se branim od njihovih napada na moju liènost koja je u jednom trenutku bila u krizi.
Takoðe, kod mene su sumnjali na probleme sa želucem - na refluks ili hiatus herniu. Možda bi mogla da to proveriš, jer kažu da ako se podigne dijafragma, ona ulazi u grudnu duplju i pritiska srce koje mora da se "brani/oslobodi" pa onda imaš taj oseæaj da boli u grudima i da ne možeš da udahneš dovoljno. Takoðe, srce poène ubrzano da lupa jer mora da se "oslobodi" (izvini za ovo ponavljanje).
Ja sam prestala da pijem xanax. Pila sam ga neko vreme i bilo mi je ok u poèetku, ali kasnije se sve vratilo. Mislim da je autosugestija najbolja varijanta (uostalom napad panike po nekim statistikama traje od 9 sekundi do 9 minuta). Probaj sa èajem od matiènjaka i kamilice.
Izvini što sam pred kraj pisma ovako konfuzna, nadam se da sam ti bar malo pomogla. Uglavnom, ja verujem da ako sam ja mogla da prevaziðem taj problem (inaèe sam u vreme tegoba skoro svaki dan "visila" po hitnoj pomoæi i dežurnim bolnicama misleæi da umirem) da može svako. SAMO NAPRED.
Jana
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Okt 31, 2004 1:34 am

Manje lekova, vise autosugestije

Post od Jana »

Dear Senice,
imala sam slicnih problema, doduse blazih, ali se nisam nikada obratila lekaru, jer sam uocila da se takvi panicni napadi zapravo desavaju uvek u povezanisti sa odredjenim stvarima ili situacijama koje su mi nelagodne. Konkretno, meni se to desava jos uvek, gotovo redovno kada treba da putujem ali samo busom. Tako da sam zakljucila da je uzrok zapravo nelagoda od zatvorenog prostora i svesnost da ne mogu da izadjem kad ja hocu. Mozes zamisliti takav napad u punom busu na relaciji koja traje sat ili dva, a ljudi te gledaju kao da nisi normalan. Tako sam vremenom sebe vezbala da kad sednem u bus se opustim, pre svega ne razmisljam hoce li mi se to ponovo desiti, ili jednostavno pokusavam da zaspem. I imalo je uspeha. Ne znam, pokusaj da razmislis kad i zasto ti se sve to desava.
Imam prijatelja koji je dozivljavao mnogo gore fizicke manifestacije usled panike, dobio je terapiju kombinovanu (antidepresiv i antiepileptik), to pomaze ali kad tad moras da se skines s lekova, a to je opet novi strah sa kojih moras da se suocis, zar ne?
mary
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Okt 07, 2004 1:07 pm

Post od mary »

Senice ne znam da li si ispitivala mogućnost da do teškoća sa disanjem dolazi jer imaš neku alergiju??? Postoji mogućnost da nemaš oboljenja pluća ali da reakcija na neku materiju - npr duvanski dim ili kućnu prašinu kod tebe izaziva ovakve smetnje. Kada dođe do problema sa disanjem potpuno je normalno da dobiješ napad panike. Ja sam imala alergijska gušenja i trebalo mi je jako puno vremena da naučim da kontrolišem paniku u ovim trenucima jer ona zapravo samo otežava situaciju. Ako nisi radila alergo testove odradi ih što pre jer su alergije jako česta pojava i ne ispoljavaju se uvek samo u vidu osipa - ja zapravo nikada i nisam imala osipe već samo gušenja!
A ta gušenja i nisu prava gušenja već više baš taj osećaj koji ti opisuješ - kao stezanje u grlu ili nedovoljan priliv vazduha.
Srećno :D
cece*
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Apr 21, 2011 7:15 pm

Re: los fizicki osecaj usled psiho-uzroka?

Post od cece* »

Imam pitanje koje me vec neko vreme muci.
Imam malo povecan holesterol i trigliciride dr. me poslala kod interniste i na eho srca su mi nasli rupu od 8mm koja kako kazu ne utice na rad mog srca al ja imam
osecaj nelagodnosti i neki bol koji nije bas veliki i kao neko nazovimo gusenje al nije to gusenje i trenutno nemam rec za taj osecaj.
Al ono sto me brine je bol u grudnom kosu i osecaj stezanja grudnog kosa.
I da imam 33 god i imam gastritis
cece*
Novi član
Novi član

Post od cece* »

PS. hehe i da radio sam test opterecenja i sve je ok
cece*
Novi član
Novi član

Post od cece* »

vidim da od vaseg odgovora nema nista
Odgovori