Ljudski mozak
Moderatori: mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin, vlada99
Ljudski mozak
Da li je tacno da zaista koristimo samo 5 % mozga ili su to "bapske price"?
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Čet Mar 15, 2007 9:13 pm
....
To 5% je procena psihologa za ucenje, dakle kazu da koristimo 5% mozga prilikom ucenja a zasto......
Student sedi uci i kaze "Maksimalno sam skoncentrisan dok ucim". Pa ok.
Mozak vidi i procesuira tu knjigu pored njega. Ali sta je sa okolinom. Sta je sa stolom? Sa olovkama na stolu. Sa knjigama na stolu. Zidovima okolo. Zvukovima. Ko procesuira okolinu? Pa naravno mozak. Ne kazu dzabe da je najbolje da na stolu studenta ne postoji nista sem knjige, sveske i olovne tj sredstava za ucenje tog predmeta. Postoje ljud koji mogu da nauce veliki broj stranica za kratko vreme, radi se o tome da im je koncentracija tolika da potpuno iskljuce okolinu oko sebe i postoji sam knjiga i to sto u njoj pise. Cak se nece ni odazvati ako ih zovete. Tak kada im dodjete na uvo i dreknete odazvace se u dozu isprepadanosti kao da ste dreknuli na coveka koji spava.
Student sedi uci i kaze "Maksimalno sam skoncentrisan dok ucim". Pa ok.
Mozak vidi i procesuira tu knjigu pored njega. Ali sta je sa okolinom. Sta je sa stolom? Sa olovkama na stolu. Sa knjigama na stolu. Zidovima okolo. Zvukovima. Ko procesuira okolinu? Pa naravno mozak. Ne kazu dzabe da je najbolje da na stolu studenta ne postoji nista sem knjige, sveske i olovne tj sredstava za ucenje tog predmeta. Postoje ljud koji mogu da nauce veliki broj stranica za kratko vreme, radi se o tome da im je koncentracija tolika da potpuno iskljuce okolinu oko sebe i postoji sam knjiga i to sto u njoj pise. Cak se nece ni odazvati ako ih zovete. Tak kada im dodjete na uvo i dreknete odazvace se u dozu isprepadanosti kao da ste dreknuli na coveka koji spava.
-
- Stalni član
- Pridružio se: Sre Jan 03, 2007 6:29 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
mozak koristimo maksimalno moguce...
a i to za ucenje... hm... to je malo nategnuta teorija... samo ako se uzmu u obzir oblasti mozga i veze koje se aktiviraju tokom pamcenja/ucenja...(a ima ih mnogo), kao i veze koje se stvaraju... 5%... tesko. nek se javi neki psiholog da objasni ako je to tacno, sad mene zanima
a i to za ucenje... hm... to je malo nategnuta teorija... samo ako se uzmu u obzir oblasti mozga i veze koje se aktiviraju tokom pamcenja/ucenja...(a ima ih mnogo), kao i veze koje se stvaraju... 5%... tesko. nek se javi neki psiholog da objasni ako je to tacno, sad mene zanima
-
- Aktivan član
meni su se recimo
oci otvorile kada sam poceo da koristim Buzanove tehnike mape uma i slicno.
Skinuo sam i softver za pravljenje mapa imam i stampac u boji. Imate one knjige "Mape uma", "Koristite obe hemisfere mozga", "Brzo citanje"
Za brzo citanje sam merio citao sam isti pasus:
standardna tehnika 25 sekunda
tehnika fokusiranje vise reci 16 sekundi
tehnika citanja ukoso po dijagonali 12 sekundi
I pali i sve tehnike sam ucio po njegovim knjigama nisam isao ni na kakve kurseve koji se daju po Beogradu.
Vizuelizacija je cudo.
Mape uma. Tacno sam poredio. Svaka lekcija za koju nemam mapu koju sam ucio standardno kad treba da ponovim za ispit. Ide ono standardno ponavljanje. Sve sto sam prosao sa mapama uma. TRAS. Pogledam sliku gotova prica. Test, dodje lekcija za koju sam radio mapu samo se prisetim slike i gotovo sve se pozove iz zadnje u prednju memoriju. Sve lekcije koje sam standardno obradjivao ne mogu da se mere.
Skinuo sam i softver za pravljenje mapa imam i stampac u boji. Imate one knjige "Mape uma", "Koristite obe hemisfere mozga", "Brzo citanje"
Za brzo citanje sam merio citao sam isti pasus:
standardna tehnika 25 sekunda
tehnika fokusiranje vise reci 16 sekundi
tehnika citanja ukoso po dijagonali 12 sekundi
I pali i sve tehnike sam ucio po njegovim knjigama nisam isao ni na kakve kurseve koji se daju po Beogradu.
Vizuelizacija je cudo.
Mape uma. Tacno sam poredio. Svaka lekcija za koju nemam mapu koju sam ucio standardno kad treba da ponovim za ispit. Ide ono standardno ponavljanje. Sve sto sam prosao sa mapama uma. TRAS. Pogledam sliku gotova prica. Test, dodje lekcija za koju sam radio mapu samo se prisetim slike i gotovo sve se pozove iz zadnje u prednju memoriju. Sve lekcije koje sam standardno obradjivao ne mogu da se mere.
- macadamia
- Aktivan član
- Pridružio se: Uto Sep 13, 2005 8:14 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Mape uma su super stvar, samo oduzimaju dosta vremena, barem dok se ne naprave kako treba... Ali kad ih jednom napraviš, super su.
Sećam se da sam jedan ispit sa prve godine full spremila sa mapama uma. Još uvek ga se savršeno sećam, od prvog do poslednjeg pitanja, iako su od tada prošle 3 godine. Moćna stvar.
Sećam se da sam jedan ispit sa prve godine full spremila sa mapama uma. Još uvek ga se savršeno sećam, od prvog do poslednjeg pitanja, iako su od tada prošle 3 godine. Moćna stvar.

Never, under any circumstances, take a sleeping pill and a laxative on the same night.

Evo ja cu
http://es.verat.net/pub/VisualMind.exe
i, malo komplikovaniji http://es.verat.net/pub/mm2002std-e-620.exe

http://es.verat.net/pub/VisualMind.exe
i, malo komplikovaniji http://es.verat.net/pub/mm2002std-e-620.exe
-
- Aktivan član
evo
http://www.imindmap.com/
nadam se da cu uskoro nabaviti neki crack
ja sam ih do sad crtao rucno
od skoro radim ovako
Buzan je apsolitni genije na ovom polju. Ma sta pristalice tradicionalnih metoda ucenja mislile o tome.
Cuo sam i za neku PhotoReading tehniku koja se opet kombinuje i sa Buzanovim mapama uma ali dok je ne isprobam necu nista da pisem.
nadam se da cu uskoro nabaviti neki crack
ja sam ih do sad crtao rucno
od skoro radim ovako

Buzan je apsolitni genije na ovom polju. Ma sta pristalice tradicionalnih metoda ucenja mislile o tome.
Cuo sam i za neku PhotoReading tehniku koja se opet kombinuje i sa Buzanovim mapama uma ali dok je ne isprobam necu nista da pisem.
-
- Aktivan član
mali savet
Probajte da vam knjiga nekako stoji malo uzdignuta pod uglom od oko 24 stepeni tako da ne morate da savijate glavu bar ne kao kod citanja kada je knjiga ravno na stolu.