Lipom - nedoumica sta dalje

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin, vlada99

Odgovori
mk4
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Feb 16, 2013 11:59 am

Lipom - nedoumica sta dalje

Post od mk4 »

Zdravo, imam malu nedoumicu. Ali pre toga kratak uvod:
Sa desne strane izmedju grudnog kosa i stomaka (slabina) nalazi se mekana veca izraslina ciji se oblik i velicina menja. Ne boli.
Dijagnoza: lipom sa unutrasnje strane koze. Ultrazvuk abodmena BO, eho mekog tkiva - masno tkivo.

Pitanje: kojim dopunskim pregledom i sta uraditi da bi se utvrdilo da je to benigno? Da li je to magnetna rezonanca i cega (abdomen, meko tkivo, nesto trece..?) ili neka druga analiza?

Hvala unapred!
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Re: Lipom - nedoumica sta dalje

Post od tamaraft »

Lipom je BENIGNA promena ali svakako da treba da je uklonite jer se moze promeniti u malignu ili vam na neki drugi nacin smetati, posebno sto menja svoju velicinu!

Mozete uraditi biopsiju ali ukoliko je dijagnoza vec data i znate da je LIPOM u pitanju onda nema razloga da idete na analize vec da resite da li cete to ukloniti ili ne!

Iskren savet: obratite se opshtem hirurgu i uklonite visak tkiva koji imate!
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
sasasa
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Mar 20, 2009 12:48 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od sasasa »

Ako i ne znate ni jednog doktora, sigurno imate bar jednog prijatelja ciji je prijatelj doktor... A taj doktor, ako i ne zna ni jednog hirurga sigurno zna bar jednog kolegu ciji je prijatelj hirurg... Raspitajte se malo, okrenite telefon nekoliko puta, spremite milku, flasu necega i 200 grama kafe :) I to je otprilike to :)
Intervencija traje 10-ak minuta, promena se salje patologu na PH analizu, rezultat dobijete za desetak dana. Radi se u lokalnoj anesteziji, ne boli (sem prvog uboda injekcije, a daje se najmanjom mogucom iglom), odmah idete kuci. Previjate se na II dan desetak dana i onda se skinu konci. Oziljak se posle i ne vidi.
Retko koji hirurg ima vremena da se time bakce, ali ako ga neko zamoli, uradice bez problema :)
A sto se tice toga da li je to benigno ili ne - posteno da vam kazem ja sam u zivotu video samo nekoliko liposarkoma (maligna promena) i ni jedan nije bio iz potkoze, a iz potkoznog tkiva izvadio sam bogaoca lipoma i ni jedan jedni nije bio ni m od maligniteta :)
mk4
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Feb 16, 2013 11:59 am

Post od mk4 »

Hvala na odgovorima.

Naime osoba za koju se sumnja da ima lipom je blizu 80 godina i ne bi zelela da ide na operaciju ali zeli da uradi sve analize da zna samo na cemu je (tesko je starijoj osobi objasniti da to nije opasno, veruju samo rezultatima - verovatno i sami znate za takve probleme :) ). Bila je kod hirurga i ona je rekla da bi bili 100% sigurni sta je da treba se uradi magnetna rezonanca ali ne i cega. Neko kaze da treba abdomen a neko mekog tkiva - i tu jednostavno ne znam sta bi trebalo da se uradi. Po nekoj mojoj logici treba MR mekog tkiva jer se tu nesto i naslo ultrazvukom, a opet pak na jednom rezultatu stoji preporuka da se snimi MR abdomena.
Korisnikov avatar
aa_aca
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Dec 13, 2012 2:42 pm
Kontakt:

Post od aa_aca »

mk4 napisao:... i ne bi zelela da ide na operaciju ....
То баш и није нека велика операција. Неће ићи у тоталну анестезију.
Odgovori