Danas sam dobio rezlutate analize lipida u krvi, rezultati su sledeći:
Ukupan holesterol, od <5,7 je 3,27
HDL 2,01 od M>0,9
LDL 0,97 od <3,9
S obzirom da mi je HDL duplo viši, zanimala bi me iskustva i saveti, kako ovo svesti na neku prihvatljivu meru? Pretraživao sam neke američke sajtove, ali tamo su referentne vrednosti drugačije, praktično u svakom članku o holesterolu. Kakvu hranu bi trebalo izbegavati, a kakvu potencirati?
Lipidi u krvi (Holesterol)
Moderatori: mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin, vlada99
Re: Lipidi u krvi (Holesterol)
Greškom sam napisao da je HDL duplo viši, no vidi se iz priloženog da je zapravo duplo niži.
Došao sam do potpuno kontradiktornih informacija što se tiče nivoa HDL holesterola, tako da bi mi dobro došlo mišljenje nekoga ko poznaje materiju.
Na priloženom sajtu (lekar-savetnik.com), napominje se da je dobro imati što manje lošeg a što više dobrog holesterola.
http://www.lekar-savetnik.com/analiza/k ... terol.aspx
Na sajtu (porodicnilekar.net), tvrdi se da i previše nizak loš holesterol nije dobar, te da može biti opasan. Pogotovo za moždane funkcije.
http://www.porodicnilekar.net/index.php ... &Itemid=63
Jedini razuman zaključak (posle svega pročitanog) do kog sam uspeo da dođem, je da bi trebalo da dovedem HDL na nekakav idealan nivo od oko 2,3. Što bi značilo više namirnica životinjskog porekla?
Došao sam do potpuno kontradiktornih informacija što se tiče nivoa HDL holesterola, tako da bi mi dobro došlo mišljenje nekoga ko poznaje materiju.
Na priloženom sajtu (lekar-savetnik.com), napominje se da je dobro imati što manje lošeg a što više dobrog holesterola.
http://www.lekar-savetnik.com/analiza/k ... terol.aspx
Na sajtu (porodicnilekar.net), tvrdi se da i previše nizak loš holesterol nije dobar, te da može biti opasan. Pogotovo za moždane funkcije.
http://www.porodicnilekar.net/index.php ... &Itemid=63
Jedini razuman zaključak (posle svega pročitanog) do kog sam uspeo da dođem, je da bi trebalo da dovedem HDL na nekakav idealan nivo od oko 2,3. Što bi značilo više namirnica životinjskog porekla?