Lichen sclerosus et atrophicus
Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin
Lichen sclerosus et atrophicus
zna li neko vise o tome,iskustva,dijagnostikovanje,lecenje?
Re: Lichen sclerosus et atrophicus
Da li je moguce da niko ne zna?
Jel tu dijagnozu treba da potvrdi lekar dermatolog ili ginekolog i koji?
Jel tu dijagnozu treba da potvrdi lekar dermatolog ili ginekolog i koji?
Zavisno od lokalizacije, ali i od dobre volje lekara bilo dermatologa ili ginekologa. Za potvrdu dg potrebno je uraditi biopsiju koze zahvacenog predela ukoliko dg nije sigurna vec pri klinickom pregledu.Od terapije koriste se topikalni kortikosteroidni kremovi ili masti, emolijentni kremovi sa 5% ureom.
Moze li se izbeci biopsija i ako se vec sumnja na to poceti sa terapijom?Imate li preporuku posebno za nekoga koji je vec dijagnostikovao,posto je bolest ,kazu retka i malo ko ce sam potvrditi dijagnozu?Zasto mislite od dobre volje lekara zavisi?
Hvala.
Hvala.
Lichen je dermatoloska bolest ali moze biti lokalizovan na ginekoloskim regijama, pa mozete pitati ginekologa ili dermatologa u zavisnosti sa kojim lekarom ste ostvarili bolji kontakt. Treba da uzmete uput za dermatolosku kliniku KCS, ali isto tako mozete uzeti uput i za NF. Sto se tice terapije, kortikosteroide ne smete koristiti na svoju ruku, odnosno bez pregleda lekara i dg, ali emolijentne kremove sa 5% ureom mozete. Mislim da terapija treba da bude usmerena na bolest koja je do kraja dijagnostifikovana, a ne da se terapija isprobava, tako da je moje misljenje da treba odraditi biopsiju.
Ja sam od koznog dobila neki krem sa Didermalom ali ni sam lekar nije siguran u dijagnozu.
Jel moguce da se toliko malo prica o LS kod nas?
Jel moguce da se toliko malo prica o LS kod nas?
Ja sam išla na biopsiju u NF, i u nalazu je bila ta dijagnoza. To je bilo pre dve-tri godine. Ta promena je bila toliko mala, da je prilikom biopsije totalno uklonjena, a time i moja dijagnoza
Idem redovno na kontrole, i za sada je sve u redu...

Idem redovno na kontrole, i za sada je sve u redu...
Postoji misljenje da se javlja kod starijih zena ,koje su zavrsile svoj reproduktivni period,medjutim u stvarnosti postoje slucajevi da se toi javlja medju veoma mladim devojkama cak i devojcicama.
Cudi me da se o tome malo pise i govori i da je meni jos pre 5-6 godina ginekolog posumnjala da je mozda distrofija(tako je rekla) i da nista po tom pitanju nije preduzela niti mi je rekla ista o tome.
E sada,kad je druga dr opet posumnjala na isto ,uputila me koznom a kozni je rekao da misli da je to.
Ginekolog opet kaze da on tu nista ne moze vec da je to kozna bolest a da se ona u to malo razume tako da vidim da se svako ogradjuje a nista ne ume konkretno da preduzme.
Niko ne govori koliko je opasno i kakve su prognoze?
Cudi me da se o tome malo pise i govori i da je meni jos pre 5-6 godina ginekolog posumnjala da je mozda distrofija(tako je rekla) i da nista po tom pitanju nije preduzela niti mi je rekla ista o tome.
E sada,kad je druga dr opet posumnjala na isto ,uputila me koznom a kozni je rekao da misli da je to.
Ginekolog opet kaze da on tu nista ne moze vec da je to kozna bolest a da se ona u to malo razume tako da vidim da se svako ogradjuje a nista ne ume konkretno da preduzme.
Niko ne govori koliko je opasno i kakve su prognoze?