Lake droge

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin, vlada99

Odgovori
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Lake droge

Post od dr ivica »

Ako ovo administrator ne izbrise zbog pojedinih Vasih neprimerenih reci, neka ostane zabelezen moj savet da su za mene CVARCI lake droge i savetujem ih umesto marihuane (obzirom da ste bast tu rec uzeli za svoj alijas). A sto se tice lecenja - javite se lekaru i trazite uput za psihijatra i psihologa. Redovnim putem, da ne kosta nista. Uz to, pocnite sa nekim sportom, a kad vec pominjete Boga ( u koga ne verujem, ali neka Vam bude) - eto, kad osetite strah i paniku, idite u crkvu, za sad ne naplacuju ulaz, kazu da Bog slusa molitve i kad mu ne platite...
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
Korisnikov avatar
minjab
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Mar 16, 2006 12:33 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od minjab »

BRAVO , ma kao i uvek inteligentno odgovoreno, dr.Ivice.
A dr.Ivice , za čvarke ........pa moraću da se bacim u poroke :lol:
Boki
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Jan 05, 2005 6:52 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od Boki »

Cao, ja nisam nikad probao marihuanu. Ali to ne znaci da ne mogu da te razumem. Ono sto znam je da kad zelis da ostavis da ti nije nimalo lako. Jednostavno receno-tesko je! Dobijas nekakav napad panike, depresije, i pocenes se pitati cemu sve to, sve dok se onda dobro ne navaris, i tek u trenutku osetis glas zdravog razuma i kazes- koji mi djavo. Ponekad ti se cini da i mozes bez nje, ali cim pokusas ostaviti i osetis ozbiljniju krizu koja potraje dan dva, nesto se pocne cudno desavati, od bezazlenog neraspolozenja, do katastrofe. Najcudniji je onaj trenutak kad shvatas da marihuana nije bas ok, a sa druge strane je potrebna..

Ono sto se desava u glavi je da mozak reaguje na marihuanu i stvara razlicite senzacije. U mozgu postoje tri kljucna hormona dopamin, endofirn i serotonin. Kada covek dozivi zadovoljstvo, ono je prethodilo ekplozijom nagomilanog dopamina, a endofrin je bitan za to kako ce se zadovoljstvo ostvariti, kao i da obezbedi da se dozivljeno memorise i utvdi putanja ka njegovom ponavljanju... Itd, itd.. zapravo mi smo konstruisani da tragamo za zadovoljstvom, i to tako da se ono stalno ponavlja, to nam je prirodno urodjeno. U glavi neprestano kruze ovi hormoni, i kad postoji i najmanja neusaglasenost moze dovesti "Iz raja u pakao"- kako govore vodeci strucnjaci. Taman covek dozivi zadovoljstvo, u trenutku se desi preokret i ciklus se stalno ponavlja. Kada smo bili deca sve je to funkcionisalo mnogo bolje, imali smo drugaciji ukus. Dete ne moze razumeti sta je droga, ali moze probati drogu i postati zavisno kao i odrastao covek. Ali mogli smo zadovoljstvo naci u igri, i to najdivnije zadovoljstvo. Takodje smo i posedovali poslusnost, i strah od neposlusnosti nasim roditeljima koji su nas upucivali i govorili "Ne droga". Sto vise odrastamo, odvazniji smo u ekperimentisanju, to je nas novi ukus. Da se borimo za nove ideje, nove znanja i otkrica. Ali do koje mere? Dok se ne ubijemo. To je vrlo jasno receno, ali objasniti jednom tinejdzeru sta je bol i sta je uzas, i sta je smrt, nije potpuno moguce, jer u njegovom mozgu ti centri jos nisu formirani( formiraju se tek oko 21. godine) Eto zasto tinejzer nije dorastao da razmislja i da procenjuje posledice droge. Moze samo da je proba ali mozda je tad vec kasno, vec mora da slusa. A tu su najbitniji roditelji.

Kad neko ostavi drogu i ne uzima je recimo 6 meseci, moze je ponovo uzeti i ponovo se navuci. Kao i svaki drugi covek koji nije narkoman, ali
prednost vremena je u tome sto se mozak vremenom vraca u ravnotezu ako se ciklus ponavljanja prekine. Covek posle oko mesec i po dana nekonzumiranja moze osetiti prvu kontrainerciju ka drogi. Tj. nije vise automatski. Mislim da kad narkoman oseti prvu nezainteresovanost prema drogi da je to cudesno za njega i da je tad vrlo sretan.

JEDINI SAVET: VERUJ! JER TO JE MOGUCE! LJUDI SU SE SKIDALI I SA TESKIH DROGA-USPELI SU TO NEMOGUCE I NAJTEZE!

I JOS JEDAN SAVET: Kad budes ostavljao osetices ugrozenost svog postojanja i svoje egzistencije. Moras dozvoliti sebi da zivis. Najbolji nacin je da se pocnes aktivno baviti fudbalom, basketom, sportom uopste. Da pronadjes nesto sto te mnogo privlaci i interesuje, i da to radis svaki dan. Na primer izlasci sa devojkom, devojka je bitan faktor koji ti moze puno pomoci, da uz ljubav prebrodis uzasne krize. Pocni da igras igrice, da se bavis programiranjem, crtanjem, mobilnim telefonima, citanjem o zdravom zivotu, sviranjem gitare, igranjem saha, citanjem knjiga,"frpovanjem" ( to su drustvene igre), studiranjem necega, druzenjem, i sport sport sport je najbolji. Nadji drustvo i reci im svoj problem, objavi im da hoces da prestanes i da ti oni pomognu, igrajte basket ili fudbal na Adi. Nadji i neke kul ortake sa kojima ces izlaziti, ici na zurke. Dakle bavi se svim i svacem, sve sto ti pada na pamet a ispunjava te, kao hobi i sta te god interesuje.

I JOS JEDAN VAZAN SAVET: Smiri svoj um, prepusti ga tisini, izbaci sve misli iz glave i pusti samo da ti telo tiho oseca svet oko tebe. Sve brige i strahovi su govor zla, kad smo vec kod Boga on kaze: "Slusaj mene a ne zlo", a kad prestanes slusati zlo, veruj mi slusaces samo blazenstvo. Vebaj ovu vezbu svaki dan, pronadji sebe u sebi, kad dodjes u stanje da te nista iz glave ne ugrozava, bice to zaista COOL, pomocice ti da se oslobodis svega sto zelis, pa i marihuane.

p.s. super si pisao, ne znam sta je Ivici zasmetalo.

Pozdrav! :wink:
EbolaAttack
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sub Feb 24, 2007 12:45 am

Post od EbolaAttack »

ja licno uopste ne zalim narkomane.......smatram da su svoj nivo intelignecije i zdravog rasudjivanja poznatiji kao 'nivo sestomesecne retardirane simpanze' pokazali samim tim sto su se navukli na drogu.........
Odgovori