Lakat!!!!

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin, vlada99

Odgovori
Lord_AX
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Mar 01, 2007 2:42 pm

Lakat!!!!

Post od Lord_AX »

Radi se o mom bratu. Šta se dogodilo? Početkom godine imao je utakmicu(košarka), i pao je na lakat i jako ga je bolelo. On ima 15 godina. Odmah ga je otac odvezao u urgentni centar, gde ga je doktor pregledao, i dijagnoza je bila ugnječenje lakta. Pitao ga je da li će da miruje ili da nosi gips. Moj brat je tražio gips jer nije želeo da rizikuje. Gips je nosio dve nedelje, i kada ga je skinuo video je da ne može nikako da ispravi ruku do kraja. Odmah su ga poslali na fizikalnu terapiju, skoro mesec dana je išao na tu terapiju, svaki dan, izlazi je iz škole i putovao, ali ta terapija nije dala nikakvog rezultata. Jednostavno ruku ne može da ispravi do kraja. Rekli su mu da nosi što teži teret koji će da mu vuče ruku na dole i to je radio sve vreme. Kada je otac video da ništa od toga ne funkcioniše i ne daje rezultate odveo ga je na VMA. Tamo mu je doktor rekao da nije trebalo da nosi gips, jer bi mu povreda bila potpuno sanirana za nedelju dana i da je oštetio valjda tetivu, ne znam tačno. Kada su sve terapije bile gotove rečeno mu je da bi bilo dobro da iz banje uzme neko blato. To blato je stavljao svako veče evo ima već nedelju dana i ni to ne daje nikakve rezultate. Danas je bio kod pravog sportskog lekara. Po njegovoj priči on nije bio optimista i rekao mu je da nije trebao da vežba sa tegovima(što su mu preporučili) i da nosi teret jer mu je sad mišić jako očvrsnuo, i prepisao mu je neku mast koju mora stalno da drži, a ta mast užasno peče, sad je ovde kukao i nije mogao da izdrži... Eto, ja stvarno više ne znam o čemu se radi. Ako neko zna nešto ovome ili nečemu slučnom, bilo šta što bi bilo od pomoći, bio bih mu zahvalan da mi pomogne nekako...
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Post od dr ivica »

Ja znam, ali se, posle reakcija pojedinih na ovom forumu, ne smem ni da usudim da pisem nikakv savete, jer ja sam, jelte, samo specijalsita opste medicine (skraceno: SOM), mi smo oni sto samo pisu recepte i ne znaju nista :( :roll:

Morate na fizikalnu terapiju, to je sigurno, ali tek posle kontrolnih rendgena. Kontraktura lakta moze da bude posledica i rane imobilizacije i rane aktivacije, i kolege su tu u pravu (ma kako zvicale oprecno), sada je vazno vraiti funkciju svih mekih tkiva.

Svojim pacijentima ponekad predlazem nocno stavljanje ihtiol kamfor masti (koristi se u veterini). Premaze se oko zgloba, oko toga se postavi najlonska kesa, pa se sve uvije sirokim zavojem da ne spada i da se ne prlja posteljina. Tako nekoliko noci za redom. Efekti su jako dobri kod vecine pacijenata.

Pozdrav i sve najbolje.
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
Lord_AX
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Mar 01, 2007 2:42 pm

Post od Lord_AX »

Hvala!!Probaćemo sa tom mašću!
bobans1983
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Dec 20, 2006 9:02 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od bobans1983 »

Da li je to mast u narodu poznata kao "konjska mast"?
Jer ako jeste ima je sad i u narodnima apotekama i pise "Pegaz mast u narodu poznata kao konjska mast" i kosta 280 din.

Ako nije sorry Ivici na meshanju,samo da pitam. :oops:
Korisnikov avatar
draganvma
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 22, 2007 8:07 pm

Post od draganvma »

Da, to je "konjska mast".
Sve sto vam je Dr Ivica, bez obzira sto konstantno podvlaci da je samo "SOM", rekao je apsolutno ispravno.
sva pitanja u vezi kalkuloze urotrakta (kamen u bubregu i mokraćnim kanalima) mozete poslati na [email protected]
zoran milisavljevic
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Nov 27, 2008 4:05 pm

Post od zoran milisavljevic »

Moja cerka od 5 godina pri padu o3.o7.2oo8 zadobila luksaciju glave desnog radijusa i prelom ulne. Lecena je samo kao prelom ulne gipsanom imobilizacijom, nakon skidanja gipsa zbog izrazenog cubitus varusa i palpatorno dislocirane glave radijusa anteriorno biva upucena na hirursku intervenciju gde je uradjena repozicija luksiranog art. radocapitularnog zgloba uy fiksaciju kirsnerovom iglom kao i korektivna osteotomija ulnae uz ugradnju plocice. Nakon skidanja kirsnerove i gipsa bili smo na rehabilitaciji trideset dana. Zavr[na dijagnoza nam je ST. POST OP. FRACTURAM MONTEGGIA INVERTATA LAT. DEX. PARESIS N. RADIALIS ET N. ULNARIS DEX S 53
Sa uputom da treba nastavak rehabilitacije u banji zbog izrazene kontrakture lakta sa ovom Dg nemamo pravo na banju
OCAJAN TATA TRAZI POMOC
Odgovori