Kvrzice na vratu

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin

Odgovori
vevericaveca
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Avg 24, 2006 10:36 am

Kvrzice na vratu

Post od vevericaveca »

Moj brat ima kvrzicu na vratu, sa ledjne strane vec oko dve godine. Pre nekoliko meseci, narasla mu je jos jedna - prvo je bila velicine potkozne bubuljice, a sada je nesto manja od zrna graska. Nedavno smo bili kod lekara opste prakse koji ga je pregledao - samo ih je "pipao" - i ustanovio tzv. zapusene lojne zlezde. On je rekao da posto su bezbolne neka ih ne dira, a ako pocnu da drasticno rastu ili bole da dodje po uput za hirurgiju. Volela bih da znam nesto vise. Unapred hvala.
drM
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Avg 17, 2006 5:34 pm

Post od drM »

Aterom, lojna cista, nastaje u potkožnom tkivu usled zapušavanja izvodnog kanala lojne žlezde. Usled zapušenja izvodnog kanala ove žlezde sadržaj koji ona proizvodi u svojim acinusima ne moze da izadje napolje, nagomilava se i sve više proširuje lojnu žlezdu. To se manifestuje kao okruglasta tumefakcija najčešće nepokretna u odnosu na kožu. Ateromi se mogu naći na glavi, licu, vratu, ledjima, udovima itd.
Uglavnom se savetuje da se aterom što ranije hirurški odstrani da ne bi došlo do komplikacija tipa infekcije. To se prepoznaje po tome što promena postaje bolna, razmekša se jer se u njoj stvara gnoj. Operacija se izvodi ambulantno u lokalnoj anesteziji i tada se vrši ekstirpacija tj. vadjenje žlezde u celosti sa kapsulom da ne bi došlo do recidiva.
vevericaveca
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Avg 24, 2006 10:36 am

Post od vevericaveca »

Posto mu je lekar sugerisao da ih ne vadi sada, posto su bezbolne i ne rastu, u slucaju da dodje do zapaljenja, da li je problem ili moze biti opasno ako se aterom odstranjuje pod upalom? Pozdrav!
drM
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Avg 17, 2006 5:34 pm

Post od drM »

Ako dodje do infekcije, onda se prvo mora napraviti incizija - mali otvor da bi se izdrenirao sadržaj tako upaljene ciste i tek po saniranju infekcije se može izvrši hirurška intervencija uklanjanja ateroma.
Mislim da ne treba čekati da se stvar zakomplikuje i da počne da boli.
Lena87
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Feb 08, 2012 3:14 am

Re: Kvrzice na vratu

Post od Lena87 »

Da li bi mogao neko da mi pomogne?
Po drugi put mi je zagnojio aterom na ledjima tacno kod desne plecke, i juce su mi izvrsili tu intevenciju uklanjanja gnoja ujutru i onda opet uvece...gnoj je izgleda izasao, ali otok i veliki crveni krug oko ateroma se ne smanjuje. Da li treba sacekati jos par dana, ili je taj veliki otok do sad za ova 24 sata trebao da nestane?
Hvala unapred na pomoci :wink:
Odgovori