ksalol

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin, vlada99

Odgovori
micika87
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Jul 26, 2010 2:34 pm

ksalol

Post od micika87 »

Postovani,
Molim za pomoc vezanu za gore navedeni lek.Vec skoro 3 godine imam panicnu anskioznost i pocela sam da pijem ksalol pre otprilike 2 godine.Nisam uzimala predvidjenu dozu koju je doktor prepisao nikad (dakle po 3 dnevno,vec sam uzimala po jednu,a u pojedinim situacijama vrlo retko i dve),a posle nekih godinu dana sam i prestala da pijem.Sada ponovo imam strahove i ponekad popijem po jednu tabletu,jer mi se cini da ne mogu da izdrzim.Da li je to opasno jer se nisam odavno konsultovala sa svojim lekarom psihijatrom?
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Re: ksalol

Post od dr ivica »

Nije opasno, ali Ksalol nije lek za tu bolest, on se ti daje samo kao pomocni lek drugim lekovima iz grupe antidepresiva.

Sve najbolje!
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
Korisnikov avatar
13th.wizard.
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Avg 14, 2010 12:26 pm

Post od 13th.wizard. »

Vi prvo treba da odete kod psihijatra na psihoterapiju, to vam je prvo sto treba.
A sto se tice farmakoterapije - ja mislim da treba da krenete sa Zoloftom tnl. 50mg.
Ubedljivo najbolji lek iz te grupe.
Uzgred budi receno, Ksalol nije antidepresiv vec pre svega anksiolitik/sedativ ali ima,
pokazalo se, i oderedjeno antidepresivno delovanje - tkz. intrinsic activity /poznat pojam u farmakologiji tj farmakodinamici/.
E, sad sa Zoloftom od sedativa/anksiolitika sme samo da se kombinuje Rivotril zbog dugog poluvremena eliminacije.
Dakle, ako vam ne pomaze Ksalol sto jeste prvi lek/ali i najblazi/ za takva stanja/u propisanoj dozi/, onda pokusajte sa
Zoloftom 50mg, 1x1, pa po potrebi ubacite Rivotril.

dr ivica
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od dr ivica »

Kolega kao da ima potrebu da pomalo svaki put oponira :)

Prvo - niko nije ovde naposao da je Ksalol antidepresiv - pa je komentar bio suvisan, pacijentkinji i meni.

Drugo - nije Ksalol prvi lek izbora, to nije uopste preporuka:

"Benzodiazepines act quickly but carry the liability of physiologic and psychologic dependence. Benzodiazepines can be reasonably used as an initial adjunct while SSRIs are titrated to an effective dose. Benzodiazepines then can be tapered over 4-12 weeks while the SSRI is continued."

http://emedicine.medscape.com/article/287913-treatment

Nije potrebna argumentacija tamo gde je sve jasno.

Na poklon saljem svoju PDF knjigu "Panicni poremecaj" svima koji je traze putem emaila.

Sve najbolje.
Korisnikov avatar
13th.wizard.
Aktivan član
Aktivan član

Post od 13th.wizard. »

dr ivica napisao:Kolega kao da ima potrebu da pomalo svaki put oponira :)

ja ne oponiram nego iznosim svoje mišljenje, a ko hoće da ga posluša neka to i uradi ili neka to ne uradi, meni je svejedno jer znam da sam u pravu.

Prvo - niko nije ovde naposao da je Ksalol antidepresiv - pa je komentar bio suvisan, pacijentkinji i meni.

PA ne čitate ovaj tekst samo vi i pacijentkinja nego i drugi ljudi koji žele da čuju nešto više!

Drugo - nije Ksalol prvi lek izbora, to nije uopste preporuka:

"Benzodiazepines act quickly but carry the liability of physiologic and psychologic dependence. Benzodiazepines can be reasonably used as an initial adjunct while SSRIs are titrated to an effective dose. Benzodiazepines then can be tapered over 4-12 weeks while the SSRI is continued."

http://emedicine.medscape.com/article/287913-treatment

Evo kontra stava koji je mnogo validniji nego internet referenca koja nije pretočena u knjigu nego tako virtuelno stoji okačena o internet čiviluk:

Prof.dr Vladislav Varagić i Prof. dr milenko Milošević ''FARMAKOLOGIJA' XXII izadnje ELIT Medica - strana br. 136 :
citiram : 'alparzolam(Ksalol,Xanax) koji je posebno efikasan u terapiji paničnih stanja (II pasus, II rečenica)'.
To je jedna od retkih knjiga,na srpskom jeziku koje su vredne - po mom mišljenju jedino ima pet takvih knjiga.

I drugo, sa psihijatrima sa kojima sam razovarao(a koji imaju mnogo iskustva) uvode prvo Xanax, pa onda ako ne reši stvar idu na SSRI +/- Klonazepam.

Nije potrebna argumentacija tamo gde je sve jasno.

PA Nije vaš stav aksiom.A osim vaše knjige, postoje i druge jer su i drugi pisali o tome i pre, a i pisaće posle vas.
A referenca iz emedicine.com koja samo virtualno postoji može samo služiti kao pop-medicina ili medicina za velike mase, jer čemu onda knjige i radovi iza kojih stoje autori sa imenom i prezimenom i ustanove koje to izdaju. Iza emdecine postoje kao autori neki lekari, ali nije ubačena u pub.med. niti u cochrane library. Da ste rekli barem mayoclinic.com to bi bilo daleko verodostojnije jer Mayo Clinic iz Rocheastera stoji iza tog sajta. A u emedicine.com može maltene svako napisati autorsko delo jer sam sajt zarađuje na banerima i reklami sponzora, i a ne na naučnom radu ili istraživanjima kao što to rade pub.med. ili cochrane library i krajnjem slučaju i mayoclinic.

Meni je validnija referenca od Profesora Varagića i prof. miloševića što sam već obrazložio, a što se tiče paničnih poremećaja u užem smislu kada treba razmatrati farmakoterapiju preporučujem knjigu od prof. p.kaličanina - psihijatrija u dva toma, a o fobijama od prof. lj.erića.

Na poklon saljem svoju PDF knjigu "Panicni poremecaj" svima koji je traze putem emaila.

Sve najbolje.
micika87
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Jul 26, 2010 2:34 pm

Post od micika87 »

Hvala Vam u svakom slucaju.Uspela sam donekle da pobedim to i da se krecem sama,ali mi se opet vratilo to stanje i jako je isto kao i pre te tri godine i opet imam glavobolje svakodnevne pa ne mogu da trpim.Znam da moram da se ukljucim u psihoterapiju,tj.bihejvioralnu,pa Vas molim da mi preporucite gde treba da idem.Da li to moze u Palmoticevoj mozda?
Korisnikov avatar
drbgd
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 01, 2007 11:38 am

Post od drbgd »

tamo, nazalost, vise nema psihoterapije.
samo privatno.
idealno bi bilo, ako finansijski mozete to da podnesete prvo na kognitivno-bihejvioralnu, a potom na psihoanaliticku terapiju.
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od dr ivica »

Kolega 13th.wizard, da li je moguće da je za Vas eMedicine na Medscape sajtu "internet čiviluk", a poznato je da na istom sajtu ogroman broj američkih lekara stiče CME poene i sajt je akreditovan od najuglednijih američkih lekarskih udruženja - istih onih čije reference prepisuju i navode neprekidno naši profesori i autori? Ne želim ni najmanje da se prepirem i diskutujem, samo da pojasnim sebi šta je vaše polazno stanovište. Malo mi je nejasno sa kojim argumentima otpisujete domaća izdanja (ja ne bih mogao, na primer, da otpisujem ili hvalim medicinsku literaturu koja se bavi usko specijalizovanim temama o kojima ne znam dovoljno - i siguran sam da nema nikoga ko bi bio u stanju da potpuno kompetentno daje procene o SVEMU u domaćoj literaturi), a istovremeno, odbijate da kao referentne priznate tekstove i izvore koji koriste svi od reda, ne samo američki lekari, nego i najveći broj naših predavača, naučnika i istraživača.

Još jednom, bez uvrede i bez želje da pokrećem posebnu argumentaciju, samo čisto da znam sa kim imam čast da se srećem ovde, pa ako nam se polazišta bitno razlikuju, OK, zaobilaziču Vaše postove i neću se mešati u Vaše savete, strategije i pomaganje pacijentima na bilo koji način - a od vas očekujem sličnu kolegijalnost i spremnost da prihvatite različitost.

Sve najbolje!
Korisnikov avatar
13th.wizard.
Aktivan član
Aktivan član

Post od 13th.wizard. »

dr ivica napisao:Kolega 13th.wizard, da li je moguće da je za Vas eMedicine na Medscape sajtu "internet čiviluk", a poznato je da na istom sajtu ogroman broj američkih lekara stiče CME poene i sajt je akreditovan od najuglednijih američkih lekarskih udruženja - istih onih čije reference prepisuju i navode neprekidno naši profesori i autori? Ne želim ni najmanje da se prepirem i diskutujem, samo da pojasnim sebi šta je vaše polazno stanovište. Malo mi je nejasno sa kojim argumentima otpisujete domaća izdanja (ja ne bih mogao, na primer, da otpisujem ili hvalim medicinsku literaturu koja se bavi usko specijalizovanim temama o kojima ne znam dovoljno - i siguran sam da nema nikoga ko bi bio u stanju da potpuno kompetentno daje procene o SVEMU u domaćoj literaturi), a istovremeno, odbijate da kao referentne priznate tekstove i izvore koji koriste svi od reda, ne samo američki lekari, nego i najveći broj naših predavača, naučnika i istraživača.

Još jednom, bez uvrede i bez želje da pokrećem posebnu argumentaciju, samo čisto da znam sa kim imam čast da se srećem ovde, pa ako nam se polazišta bitno razlikuju, OK, zaobilaziču Vaše postove i neću se mešati u Vaše savete, strategije i pomaganje pacijentima na bilo koji način - a od vas očekujem sličnu kolegijalnost i spremnost da prihvatite različitost.

Sve najbolje!
Ima svega i svacega kod nas - pa polovina knjiga je prepisivacina teška i to bez stida. Plagijatori i kompilatori samo odu na taj emedicine sajt i prevedu/čitaj:prepišu/ ono što piše i objave knjigu. Jer to medicina ili zavlačenje i lov u mutnom. A, ja i da nisam u medicini mogu kao običan čitač da dam svoje mišljenje - što kaže jevrejska poslovica: ne moraš da piješ mleko, da bi znao da je belo. Ima pet knjiga na srpskom jeziku koje iole vrede. A, ako iko nešto hoće da se obrazuje pa čak i na nivou medicinskog tehničara mora da čita strane knjige.
A sad taj sajt je za CME koja vam ništa ne znači tamo u USA jer ko vas kontroliše dok ste vi sami i popunjavate online pitanja, ma hajde to je smešno. Kao na kraju vam mere neko vreme za koje to rešavate pa tako pokušavaju da objektiviziraju svoju CME. Ne kažem da emedicine nije korisna referenca, ali daleko od toga da bih se oslanjao na nju za iole ozbiljnije stvari.
Pa šta sad to znači - da nam knjige netrebaju jer postoji emedicine.com, pa tako mogu i virtuelni fakultet medicine da osnuju, sve su to sustinski gluposti. emedicine jeste kao neka prva pomoć i orjentacija, ali nikada po emedicinu ne bi lečio ozbiljnog i teškog pacijenta. U USA imate mnogo prestižnije CME koje organizuju ozbiljne institucije kao što su ugledne bolnice itd.
Ja ne želim nikoga da vređam, ali u srbiji ima oko 5% lekara koji znaju šta rade ostali su grupa bezvrednih neznalica i lencuga koja samo ceka da se ogrebe o nesto i dobije makar besplatnu hemijsku olovku od predstavnika farmaceutske kuće. Samo se skida odgovornost sa sebe i upućuje lekaru druge grane, samo da se pacijent ne primi radi lečenja tojest da se nađe bilo šta drugo kako bi se mogao skinuti sa grbače i poslati drugom kolegi. Pa to je sramota - i još trebate da mi kažete da od tih ljudi mogu nešto pametno mogu da čujem ili da oni mogu napisati nešto kvalitetno.
Pa možda da postoji knjiga 'kako sa što manje rada i truda uzeti pare u srbiji' lekari bi bili tu negde pri vrhu autora, pored pravnika i korpumpiranih policajaca/sudija i takozvanih menadžera.

Uostalom, ko želi da me sluša nek me sluša, ko želi moj savet da prihvati nek prihvati, barem na internetu vlada sloboda, pošto očito u srbiji vlada licemerje i privid ravnopravnosti. Iakko znam da ono što kažem iako možda u početku deluje malo čudno uvek se na kraju ispostavi kao tačno.

A to što ja ogorčeno pišem i katkad izgleda vređam neke osobe to ne treba da maskira moje znanje.
Ja samo nazivam reči pravim imenom i to je sve. Jer uostalom zašto bežati ispred nekih izaraza kao 'poklon', 'zahvalnica' itd. to je mito. Što mora lekaru da se nosi kafa ili čokolada, i što to lekari uzimaju. Sramota. Kao sad to je poklon i znak poštovanja, ma daj ispoštuj ti mene na drugi način a ne time što ćeš mi donositi mesne polutke i kobasice.
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od dr ivica »

Samo cu ovo konstatovati: mislim da gresite kada pisete o CME, nije tacno da, citiram: "u USA imate mnogo prestižnije CME koje organizuju ozbiljne institucije kao što su ugledne bolnice itd.". CME organizuju mnogi, ali akreditaciju daje samo jedo telo, Accreditation Council for Continuing Medical Education (ACCME), i svi koji imaju njihovu dozvolu su podjednako kredibilni, bio sam u Americi i u kontaktu sam sa pojedinim lekarima tamo, a i citam na Internetu, CME je CME - ako ga je "aminovao" ACCME, to je to, nema prestiznijih, boljih i gorih CME poena, vazno je da su akreditovani. Ostalo ne bih da komentarisem, slazem se sa pojedinim stvarima...

Sve najbolje!
Odgovori