Krvne grupe

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin, vlada99

Odgovori
andy
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Feb 17, 2007 8:27 pm

Krvne grupe

Post od andy »

Davno smo u skoli nesto spominjali o krvnim grupama i koliko se secam,izmedju ostalog,bilo je reci o planiranju porodice..odnosno koja je idealna kombinacija a jos zanimljivije KOJA NIJE. Pa me zanima da li ima tu necega..da li neko nesto zna?Hvala.
Asker
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Avg 11, 2007 9:20 pm

Post od Asker »

Cini mi se da to oko idealne kombinacije za zasnivanje porodice ima veze sa rh faktorom a ne sa krvnom grupom...mada, moj izvor je internet :-?
Jefimija
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Apr 17, 2007 2:58 pm

Post od Jefimija »

Нема то везе ни са чим.
sssss
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Dec 05, 2007 4:54 pm

Post od sssss »

nema veze sa krvnom grupom vec, sto neko rece, sa Rh faktorom

naime, trudnoca je rizicna ukoliko je majka Rh negativna, a plod Rh pozitivan. Ovo je uglavnom slucaj kada je otac Rh +. U obrnutom slucaju, pozitivna majka a negativan otac, ovo ne igra nikakvu ulogu.

O cemu se zapravo radi?

majka sa Rh- ne poseduje odgovarajuci rezus faktor. ukoliko je otac, odn plod Rh+, on ga poseduje. kod majke se stveraju antitela na faktor koji ona ne poseduje. u prvoj trudnoci ne mora biti komplikacija. ali u drugoj, buduci da je majka vec stvorila antitela na odgov. faktor, njen organizam se bori protiv njega, odn. bebe....

ukratko, ako ima jos pitanja javi se...

sve u svemu, rizik samo u slucaju Rh- majke i Rh+ oca.
Jefimija
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Apr 17, 2007 2:58 pm

Post od Jefimija »

Rh negativno dete može nastati i od Rh pozitivnih roditelja, jednog Rh pozitivnog drugog Rh negativnog, i od oba Rh negativna roditelja (u tom slučaju su i majka i dete Rh negativni pa nema problema)

No, kod Rh negativnih majki se posle prve trudnoće daju antitela protiv Rh pozitivih eritrocita deteta, tako da se ovako rešio problem i narednih trudnoća :D

Dakle, nema nikakvih 'dobrih' i losih spojeva krvnih grupa. :)
goki
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Jul 05, 2007 4:43 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od goki »

Dobili ste odgovor, a ja cu Vam kazati primer o mesanju krvnih grupa i Rh-faktora.
Ja sam O+, suprug je B-, imam blizance, od kojih sin je O-, a kcer B+.
Dakle pomesali su se i grupe i faktori.
andy
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Feb 17, 2007 8:27 pm

Post od andy »

Hvala svima :D
Korisnikov avatar
draganvma
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 22, 2007 8:07 pm

Post od draganvma »

U pravu je sssss u potpunosti!
Navedena Rh kombinacija je potencijalno ali ne i obavezno rizicna za drugu trudnocu! No i za to ima "leka" ako je nuzno - da dalje ne ulazim u detaljna medicinska pojasnjenja.
Same krvne grupe ne igraju ama bas nikakvu ulogu po tom pitanju!
Ukratko, gledajte sa kakvom osobom planirate porodicu a ne krvnom grupom ili rezus faktorom.
Volite se ljudi!
Pozdrav!
sva pitanja u vezi kalkuloze urotrakta (kamen u bubregu i mokraćnim kanalima) mozete poslati na [email protected]
Odgovori