Krvna antitela

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin, vlada99

Odgovori
Pluton
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Apr 07, 2007 3:46 pm

Krvna antitela

Post od Pluton »

Imam veliki problem i bilo bi sjajno ako bi neko mogao da mi pomogne.

U pitanju je sistemski eritemski lupus - autoimunogeno oboljenje.
Zanima me gde se stvaraju: antinuklearna antitela, antiDNK antitela i antiSM?

Da li u kostanoj srzi, jetri, tankom crevu ili gde?

Kako se stvaraju, kako ulaze u krvotok (odakle) i kako zavrsavaju svoj vek?

Hvala puno na odgovoru...
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Post od dr ivica »

Stvaraju se u retikulohistiocitnom sistemu, odnosno u limfnim cvorovima i organima u kojima se takodje nalaze celije koje proizvode ove gamaglobuline: jetri, slezini, itd... Zivotni vek antitela zavisi od klase kojoj pripadaju, neka opstaju u krvi samo par dana ili ar mesci, a neka su prakticno dozivotna.
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
Pluton
Novi član
Novi član

Post od Pluton »

Hvala puno!!!

Znam da gnjavim, ali da li mozete da mi preporucite neku strucnu knjigu koja recimo tretira krv, cirkulisuce imuno komplekse i imuno antitela?

Prosto nesto interesantno za citanje... :wink:
c.boris
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Ned Mar 11, 2007 10:39 pm

Post od c.boris »

Pozdrav,
kao sto ti je napisano sinteza antitijela je u sekundarnim limfnim organima,a ovo su samo neki antigeni koji stimulisu njihovu sintezu.
O ostalom ti je Ivica napisao.
Sto se knjige tice,ne znam koliko je interesantna, ali ja imam Imunologiju Vere Jerant Patic i ima u nkoj poprilicno,samo sto je to strucan udzbenik i jako je opsiran. Naravno, ukoliko dobro stojis sa engleskim pogledaj Abbasovu Cellular and molecular immunology.
Pozdrav
---Nevena---
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pon Jan 08, 2007 3:58 pm

Post od ---Nevena--- »

Pluton, veliki pozdrav od mene :D mali savet na pochetku,ako mozhe:UKOLIKO VAM JE DIJAGNOZA SKORO UTVRDJENA, NE CHITAJTE NIKAKVU LITERATURU TAKO VAM BOGA! To od srca :D Inache i ja imam antitela koliko god hocete, uspela sam da skinem jedan plusic (imala sam tri plusica), ali ANU koja je homogeno mrljasta 1/640 nikako ne mogu da pomerim. Imam oboljenje jako slichno Vashem, i na ta antitela se gotovo nichim ne mozhe uticati. Inache (poshto predpostavljam da ste i Vi samo "bolesnik" laik kao i ja) ja vam mogu reci da se ta antitela stvore kada neshto "kvrcne" u nashem imunitetu. E sad shta je to neshto, lekari do dana danashnjeg nisu uspeli da utvrde. Ja lichno pretpostavljam da je to stres,dok oni smatraju da je neizlecheni virus. Ja se lechim jako dugo na Reumatoloshkom, tako da ako zhelite da razgovarate samnom javite mi se na pp, ja sam se na ovaj forum i uchlanila prvenstveno da bih razgovarala sa nekim ko ima slichan problem kao ja. Mogu vam reci i kakve biljne lekove da koristite, inache Lupus mi je bio jako zanimljiv dok sam boravila na Institutu (ne malo puta :D ) tako da znam dosta o njemu, a i smatram da imam dobar pristup (shto nekad nije sluchaj sa doktorima) Josh jedan VELIKI pozdrav :D
Pluton
Novi član
Novi član

Post od Pluton »

Hvala svima...

I super Nevena (mislim nije super, nego...) sto si se javila...

Nemam ja SLE od juce, imam ga od '94, '95...

Trovala sam se steroidima dve godine i maksimum poboljsanja je bio ANA 1/32.
Za to vreme "sredila" sam jetru, lice, i poceo je lagano da mi otkazuje bubreg (i naravno dobila dijagnozu i nefritis).
Medjutim, tada mi se sve smucilo.

Otisla sam slucajno na "alternativnu" terapiju i gle cuda par meseci kasnije bila sam potpuno cista sto se SLE tice (od steroida sam se cistila duze).

I ja se kontrolisem na Reumatoloskom, mada sam ranije bila i na KBC-u, tamo su guzve grozomorne.

Elem, ostala sam trudna i rodila dete u Visegradskoj (bez ikakvih lekova, osim onog imbecilnog Giniprala, koji me je rasturao, ali to kao sada daju svim rizicnim trudnicama). O meni nisu pisale novine. :wink:
Regularan porodjaj (sto je mnogo povoljnije od operacije zbog traume tkiva), puno krvarenja posle, ali za dlaku se izvukoh od transfuzije.
Dete sada ima 8,5 godina (zdravo i pravo).

No par godina kasnije situacija se komplikuje, od silnog premora vraca se i lupuscic.

I posle toga homeopatija. Nista spektakularno nije uspela da uradi, osim sto me je potpuno izlecila od reume koju sam trpela deset godina (sa sve kocenjima i oticanjima, kisom, vlagom...).
Lekarka mi je objasnila da hoce reuma od streptokoknih infekcija u detinjstvu (sto i jeste bila istina u mom slucaju) i deset dana sam pila "kuglice" za streptokoke i jos deset za reumu i voila! vec pet godina nista ne boli, ni na hladno, ni na vlazno, ni na sta...

Ali lupus je napredovao.
Usput sam prezivela i dve godine intenzivne bitke sa esharihijom koli, konstantne upale besike i to je utrcavalo i u bubrege.
Uzas, svako malo antibiotici.
Krenuo je vaskulitis na obe shake, a prsti su se prvo zacrneli a onda se i otvorile rane.
E, a zasto?
Zato sto mi je jedna prijateljica savetovala da uzimam aloju intenzivno tri meseca, kao njenoj sestri koja ima lupus je super od toga.
Kakva greska, i koliko me je samo zdravlja, vremena i para kostala...

Alternativne metode nisu davale rezultat, ali lekove nisam koristila.
Jedva sam stajala na nogama, a kada je moja doktorka predlozila da dodjem u bolnicki deo i sama izaberem jedan od tri vrste citostatika znala sam da je vrag odneo shalu.

Da bi stvar bila gluplja (da bih ja bila gluplja) nateram fizijatra u Domu zdravlja da mi prepise po pet dana masaze vrata i ultrazvucne terapije (kao mozda mi pomogne za ruke).

I primim zracenje... Idiot...

Tih dana mi se desilo da sretnem komsinicu koja se izbezumila na moje shake. Te mi donese par knjiga (makrobiotike... i sve ono sto sam davno citala), a medju njima i "Krvne grupe i ishrana" od naturopatskog doktora D'Adama.

I sad, mozes misliti - ja - vegetarijanac decenijama (i trudnocu sam tako prosla) sa uzasnim otporom pocnem da citam.
I tu doznam da sam u stvari lovac-kromanjonac (nulta krvna grupa). A da je lupus zapravo burna reakcija previse jakog imuno sistema.
Tri dana kasnije pocela sam da jedem ribu i piletinu (samo moja creva znaju kako nam je bilo dok se nisam navikla), doruckovala, rucala i vecerala sljive, smokve i orahe (i sada to radim - iz zamrzivaca).
Nultashima je strogo zabranjena aloja, ehinacea, bokvica...
Medjutim...
Odjednom me je tresnula temperatura i takvi bolovi u vratu, ledjima i rukama da sam mislila da cu da umrem. Gusenje, otvaraju se rane na rukama i grunuo mi takav herpes po licu i glavi (kao variola).
Mesec dana krvavih bolova i jos mesec solo temperature.

Najgore od svega bilo je iscekivanje.
Dete u frci da li ce da ostane bez majke. A ja u frci jer ne znam da li umirem ili se regenerisem. Gorim, pada mi tezina, praznim se po pet puta dnevno.
Ali se pridrzavam protokola za nultu krvnu grupu. Znaci nista psenica, kukuruz i mlecno. Ne jedem govedinu i jagnjetinu (svinjetina je zabranjena svim grupama) iako bi trebalo, neke vrste povrca i voca (ali se u drugim davim) i uzimam redovno kalcijum u tabletama i povremeno B vitamin.

Sto se tice lica i ruku znam da ce me mrzeti svi redom, ali najbolje rezultate daju veterinarske kreme Ihtiol-kamfor (tu smrdis kao da si upala u kontejner gde se krekuje nafta u rafineriji Pancevo) i Flogocid (u ovoj verziji miomirises kao da si provela 3 dana u kavezu sa zecevima).

Sve u svemu - prestane temperatura, dignem se ja i krenem...
Ne mogu ti opisati koju kolicinu energije sam imala, trcala, skakala, boksovala (mali Roki...). Zateglo mi se lice, misici na telu, Sunce mi ama bas ne smeta (mada ne rizikujem kada je najjace)...
I sta se desilo?
Rezultati krvi: vratila leukocite na normalu, konacno prestala da budem anemicna (a bila godinama) i oborila ANU na 1/32 (znaci tacno pola).
Dva meseca kasnije (ja-kineski zmaj (udarili mi proteini u glavu)) ANA stoji na 1/32, ali... oboren anti-SM sa dva plusa na jedan, imuno kompleksi sa 0,800 i nesto na 0,360.
Vaskulitis prestao, prsti regularni, koza zarasta.

Ali, prici nikad kraja... Naleti neki grip i za Novu godinu tresnem u krevet i opet pocne ista prica sa bolovima i temperaturom. (Idiotski ultrazvuk... Kajacu se do kraja zivota.)
Posto je sve trajalo par meseci, izvadim krv i samo sto me grom nije udario. ANA se vratila na 1/64, mada je sve drugo palo. Tih dana mi stvarno nije bilo dobro, ali energija se vratila. OK, mislim se ja - prolazna stvar... I pocnem veliko spremanje stana.
I vrati se temperatura.
Posto sam se prepala da nije upala pluca (ili TBC jos gore) uzmem steroide na 2 nedelje (Pronizon 20mg, pa posle 10).
Sada se temp. stabilizovala, nista ne boli, mada mi taj otrov vec smeta.
U svakom slucaju za pocetkom juna opet vadim krv, pa da vidim na cemu sam.
Ne savetujem nikom nista, a pogotovo ne tebi. Ali ubedjena sam da sve ide iz hrane, i bolest i zdravlje.
Najgore je "ovaj rekao ovo, a onaj ono...". Nadji tu knjigu i procitaj, pa razmisli. Ne moras da prestanes sa lekovima, samo mozda da malo izmenis ishranu, pa da proveris krv.. Mislim, necu nista da te ubedjujem, videces sama.

A podaci o krvi su mi potrebni jer razradjujem neke moje teze u vezi astrologije, a zaista ne zelim da to bude diletantski.

I Nevena (izvinjavam se sto prestadoh da ti persiram, ali ponela me je prica) ako mozes i zelis posalji mi (moze i na private) samo datum, sto tacnije vreme i mesto (zbog koordinata) rodjenja. Volela bih da vidim tvoju natalnu kartu. Prestala sam odavno da gledam karte drugim ljudima i ne bih da sad pocnu da se javljaju i ostali, a ni ovaj forum nije za to, ali tvoja karta bi mi znacila da pocnem da utvrdjujem neke parametre.

I by the way... izvinjavam se na duzini posta. :lol:
---Nevena---
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pon Jan 08, 2007 3:58 pm

Post od ---Nevena--- »

OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO HVALA BOGU! i osnivachima foruma!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :D :D :D :D :D :D :D konachno neko pun volje i zhelje! konachno neko ko je rodio dete dok je imao lupus! Ne mozhete shvatiti koliko mi ovo znachi! Ja imam samo 18 :D a po mojoj slobodnoj proceni i Vi ste u mojim godinama imali problema, tako da cete me razumeti. ja bolujem vec sedam godina i imam Mesovitu bolest vezivnog tkiva, gde me ubijaju vaskularitis (kapilaroskopija III b) (pa mi je to "crnilo" jako dobro poznato, ali rane nemam) i mishicni enzimi posebno CK koji je dvostruko uvecean. No da ne duzhim prichu evo me na pm da razmenimo iskustva :D imam i ja dosta biljnih lekova inache ni ja ne uzimam propisanu terapiju :D :D a citostatike sam proshla HRABRO :D i intravenski i malo oralno a necu vishe oralno jok jok :D inache pronizon mi je drag 8) on me pre sedam godina vratio u zhivot, sada ga uzimam samo malo 10 mg svaki drugi dan, a ranije je bilo 20 svaki dan. Doktorka se ponekad malo pogubi, ali ja iskuliram ipak ima 1000 pacijenata na vratu. Ajoj kako sam srecna! Evo me na pm! CMOK! :D
Pluton
Novi član
Novi član

Post od Pluton »

Ne, ne... izvini. Od juce me grize savest sto sam se toliko raskokodala, ali racunam mozda neko nesto i nauci. :cry:

Znas, svasta i nista pomaze.
Verujem ja i u cajeve i u shamanizam i u alhemiju, homeopatiju, molitve, meditacije, reiki, sta god pozelis.
Ali verujem i u medicinu, mada je jos uvek jako zaostala. :wink:

Htela sam da ti kazem da vise (puna iskustva) ne slusam savete ni komsinica, ni travara iz provincije, niti vrhunskih gradskih nutricionistkinja.
(Bila sam na presnoj hrani tri meseca pretproslo leto, a glavna stvar u celoj prici su bile psenicne klice. I sta kao?... Raznela sam sistem.)

Ovaj doktor koji je razvio protokole za krvne grupe objasnjava zasto nesto funkcionise, a nesto ne.
Znaci, nema "uzmi sine bokvicu/aloju/ehinaceu... to je mnogo zdravo", neko lepo i konkretno - to da, to ne.

Da nije bilo ultrazvuka, i mog brljanja sa hranom izmedju dva posta, mislim da bih u ovom trenutku bila potpuno zdrava.
Nadji knjigu (obicno je najjeftinija na Sajmu knjiga) i procitaj, nece da skodi.
Mozes da se pridrzavas standardne terapije i da sprovodis i ovu. Pa, proveris krv za mesec dana...

I jako vodi racuna kad kupujes hranu.
Postala sam fanatik koji satima iscitava sitna slova po prodavnicama i njusi paradajz po pijaci. :lol:
Trazim onaj sto mirise na prirodu. :wink:
Odgovori