krpelj

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin, vlada99

aleksandram77
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sre Sep 12, 2007 10:16 pm

krpelj

Post od aleksandram77 »

koliko je opasno ako se zakaci mali krpeljcic na ruku i posle mozda par sati primjetim ga i otkinem? Bio je jako mali i jedva sam ga i primjetila pa sam po tome zakljucila da nije mogao dugo nii da bude na meni. I kakvi su simptomi ako je zarazak i koliko treba da se primjete.
Korisnikov avatar
draganvma
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 22, 2007 8:07 pm

Post od draganvma »

Ako se pojavi svrab i lokalno crvenilo, eventualno povišena temperatura...javite se lekaru.
sva pitanja u vezi kalkuloze urotrakta (kamen u bubregu i mokraćnim kanalima) mozete poslati na [email protected]
mr M
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Mar 25, 2006 2:09 am

Re: krpelj

Post od mr M »

aleksandram77 napisao:koliko je opasno ako se zakaci mali krpeljcic na ruku i posle mozda par sati primjetim ga i otkinem? Bio je jako mali i jedva sam ga i primjetila pa sam po tome zakljucila da nije mogao dugo nii da bude na meni. I kakvi su simptomi ako je zarazak i koliko treba da se primjete.

Pozdrav,

Nemojte minimizovati problem. I veliki i mali krpelj podjednako mogu biti opasni. Par sati je vise dovoljno da otrov prodre pod kozu i u krvotok.

Javite se lakaru opste prakse koji ce vam dati uput hirurgu da pregleda mesto na kome je bio krpelj i da izvadi ostatke tela koji su mozda ostali pod kozom i da izvrsi dezinfekciju tog mesta.

Pozdrav,
mr M.
Korisnikov avatar
draganvma
Stalni član
Stalni član

Post od draganvma »

Najpametnije :wink:
sva pitanja u vezi kalkuloze urotrakta (kamen u bubregu i mokraćnim kanalima) mozete poslati na [email protected]
anen
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Feb 07, 2008 4:35 pm

Post od anen »

Smatram da hiruski pregled nije preko potreban,s obzirom da ste sami sebe pregledali i zbrinuli,ali je POTREBNO /i u slucajevima kada to hirurg uradi/ da tokom naredne cetiri nedelje kontrolisete dato mesto i u slucaju pojave crvenila javite svom doktoru.
Korisnikov avatar
draganvma
Stalni član
Stalni član

Post od draganvma »

Najpametnije :wink:
aleksandram77
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sre Sep 12, 2007 10:16 pm

Post od aleksandram77 »

pa proslo je 7 dana nema nista na ruci cak se i ne poznaje mjesto gdje je bio krpelj. Valjda bi se do sad pokazalo sta
Dea
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pet Dec 24, 2004 6:22 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Post od Dea »

Moj muz je pre neki dan pokupio krpelja. Naravno, operaciju vadjenja je uradio sam i rilice su ostale unutra. Kada sam mu rekla da mora kod lekara, odmah je pogledao na Netu i rekao da mi nismo u rizicnoj zoni. Ja mu lepo objasnjavala sta sve to moze da izazove i da treba da bar pozove lekara da se konsultuje ali nista. No sad, ja zaista ne mogu da mu izigravam mamu.
Ali zato jesam mama jedne male devojcice. On kaze da bismo nju trebali da cepimo vakcinom protiv krpelja jer ce se uskoro (ima sad samo godinu dana) igrati u travi pa je velika mogucnost da nekog krpelja i pokupi. Koliko je ta vakcina bezbedna, da li ima negativne (a mislim verovatno da ima) strane i da li je uopste i kada dati? (od kog uzrasta)
Dower
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Maj 09, 2008 4:35 pm

Post od Dower »

a sta bude kada krpelju ostanu kukice u kozi?
anen
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Feb 07, 2008 4:35 pm

Post od anen »

DEA
Postoji vakcina ali se ne daje osobama mladjim od 15 god.Moze izazvati alergijske rekcije,stanje slicno gripu,kontraindikovana u imunodeficijentnih..........ukratko zaboravite na vakcinu.Dete zastitite nekim sredstvom protiv insekata na prim. autanom ili sl.-to pomaze,svetlom odecom po mogucstvu da pokriva ruke i noge, i nakon svakog igranja detaljno pregledajte dete od glave do pete.

DOWER
Same kukice u kozi mogu izazvati sekundarnu infekciju,zato ih treba odstraniti i ako poticu od nezarazenog krpelja.
Dea
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pet Dec 24, 2004 6:22 pm
Kontakt:

Post od Dea »

Hvala na odgovoru i ja sam mislila da to nije bas naivna vakcina. No moj muz koliko god da je prema svom zdravlju neodgovoran, svoju ceru bi zastitio i od cega treba i od cega ne treba. Imam bas dobar losion pise da je i protiv krpelja. I njemu sam kupila jedan....ali mrzi coveka da namaze!
Dower
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Maj 09, 2008 4:35 pm

Post od Dower »

anen napisao:DEA
DOWER
Same kukice u kozi mogu izazvati sekundarnu infekciju,zato ih treba odstraniti i ako poticu od nezarazenog krpelja.
OK, secam se da su meni govorili da te kukice mogu da se zabiju u srce..... :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :wink:
Odgovori