Pre mesec i po dana sam hospitalizovan na odeljenju hirurgije zbog tromboflebita u levoj podkolenici. 11 septembra mi je urađena hitna krosektomija VMS (CROSSECTOM IA ET LIGATURA VSM L. SIN EXTIRPATIO LGL BIOPSIO), zbog tromba koji je stigao do samog ulaza u femoralnu arteriju. Operacija i sam postoperativni tok su protekli uredno. Rana zarasla i konci su skinuti. Inače imam proširirene vene, višak kilograma i povišen krvni pritisak (koji regulišem odgovarajućom internističkom terapijom). Vaskularni hururg mi je rekao da je sve to mogući uzrok tromboflebitisa. Sada me interesuje da li smem da vozim biciklu posle ove gore navedene intervencije. Internista mi je rekao da mogu da vozim, da je to dobro za skidanje pritiska, a i kilaže. Pošto sam i ja zdravstveni radnik i radim na urgentnom prijemu, u turnusu po 12 sati, bicikla mi dosta pomaže kod stresa koji doživljam u svakoj dnevnoj i noćnoj smeni. Bicikllu sam ranije vozio skoro svaki dan u proseku po 20 km, a kada imam više vremena, vozio sam ture i po 90 - 100 kilometra. Da li da počnem da vozim kraće ture, po 20 - 30 minuta dnevno, opuštene vožnje ravnim putem, bez velikih uspona, pa da polako povećavam minutažu i kilometražu? Da napomenem da imam 40 godina.
Unapred zahvalni očajni biciklista!
Krosektomija VSM i vožnja bicikle
Moderatori: mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin, vlada99