Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.
Da li neko moze da mi objasni sta je kreatinin? Znam da ima neke veze sa misicima. . . Uradila sam hematolosku i biohemijsku analizu krvi,sve je ok osim kreatinina 52mmol/l , a pise da je ref. vrednost od 53 do 110 i holesterol mi je povecan. . .
Hvala [/b]
Kretainin je otpadni produkt metabolizma proteina koji se nalazi u mokraci. Njegova vrednost u krvi pokazuje opste funkcionisanje bubrega, i njegovo povecanje (veoma veliko povecanje) javlja se kod ljudi sa insuficijencijom bubrega ili kod zatajenja bubrega i kriterijum je za dijalizu.
No kod tebe kreatinin nije povecan, a kreatinin i urea iz krvi mogu biti poviseni ili na gornjim granicama ukoliko si noc pre vadjenja (ili jutro!) jela nesto proteinskog sadrzaja (jaja, meso, pa i pica ce 'uraditi' stvar!). Dakle nema razloga panici, obrati paznju na ishranu zbog tog holesterola. Pozz
("A waste product of protein metabolism that is found in the urine.
Can be measured to assess overall kidney function. An abnormally elevated blood creatinine level is seen in those individuals with kidney insufficiency and kidney failure.")
Stvarno ne znam, morala bi da znam celu tvoju licnu istoriju i anamnezu za odgovor i pretpostavku na ovo pitanje, kreatinin ti je na granici i taj rezultat nije bitan ali to sto ti je holesterol visok jeste - bavi se bolje time....
Kreatinin se nalazi u ćelijama muskulature i predstavlja energetsku akumulaciju. Izlučuje se preko bubrega i važan je indikator kondicije i opšteg stanja organizma. Normalna vrednost kreatinina je 53-124mmol/l.
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
znam to tamara
nego pre nekih mesac dana sam vadio krv i sve je bilo u redu, tj izmedju onih granica, jedino sam imao rcb malo iznad granice, kreatinin mi je tad bio 95, pa sam posle nekih mesec dana tj pre para dana opet uradio samo kreatinin i bio je 92...
al doktor kaze da opet uradim za nekih mesec , jer obicno on treba da bude oko 60, al bitno je opet da se ne penje sa onih 95...
A da se vi ne zamarate sa laboratorijom koja je negde pri donjoj/gornjoj granici??To je cista hipohondrija!!!Sta da kazu oni kojima kreatinin vristi,a vrednost je recimo 500??
severus napisao:A da se vi ne zamarate sa laboratorijom koja je negde pri donjoj/gornjoj granici??To je cista hipohondrija!!!Sta da kazu oni kojima kreatinin vristi,a vrednost je recimo 500??
TAJ SAM KREATININ MI JE 463!!!!!
NEMAM IKAKVIH PROBLEMA!!!!!
A I UKUPNI PROTEINI SU MI VISI OD DOZVOLJENE ZA OKO 70 CINI MI SE.
u
UOPSTE SE VISE NE BRINEM JER SU TO GRANICE ZA OBICNE OSOBE,A
NE SPORTISTE POZ!