Kost u grlu

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin, vlada99

Odgovori
JACKI
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Dec 06, 2010 9:57 pm

Kost u grlu

Post od JACKI »

Cao svima imam jedan problem bolje receno u pitanju je moja baka pre 8 godina 2002 godine jela je ribu i ostala je riblja kost u grlu do dan danas vodili smo je kod svih mogucih lekara,neki kazu da je u pitanju jednjak grla,drugi da nema nicega....ako neko zna nesto o tome neki savet ili slicno iskustvo neka se javi. A grlo je boli stalno neprekidno vec 8 godina. :( :cry:
isidora
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Jun 09, 2004 2:00 am

Re: Kost u grlu

Post od isidora »

Nisam shvatila sta znaci "JEDNJAK GRLA"?

Ako je riblje kost zapela u grlu, to resava hirurg i to se resava hitno. Jer moze nastupiti cak i gusenje. A nije moguce da kost stoji godinama, a da baka funkcionise normalno i da je "boli grlo".

Ako se desilo da je tada, tom prilikom "ogrebala" grlo, moguce je da je boli i da to opet ima neko trajanje.

Ovo sto je od tada stalno boli grlo, mozda nema nikakve veze sa ribljo kosti.
JACKI
Novi član
Novi član

Post od JACKI »

Ovako vodili smo je na ultrazvuk grla i doktor joj je rekao da ima neki cvor tu ali da je nevidljivo a baka kaze da je riblja kost kaze da je tanka riblja kost i da se uvukla pod kozu da zato ne mogu da je nadju a pre toga je bila isto kod raznix doktora koji su rekli da nema nista ili da joj je izduzen jednjak grla i da je zato boli grlo i da od 2002 god grlo je boli neprekidno. Jer imas neki savet kako to moze da se otkrije kod kog lekara da je vodimo??
milanche_srb
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Jul 09, 2009 5:55 pm

Post od milanche_srb »

Riblja kost zna da bude dosta teska za dijagnostiku jer osim toga sto je malih dimenzija ima slicnu boju kao gusta mukozna pljuvacka koja se tada luci. Ne postoji takav termin kao sto je "jednjak grla" pa pretpostavljam da ste mislili na usce zdrela u jednjak, u blizini takozvane krikoidne hrskavice grkljana. Od dijagnostickih procedura ako imate realnu sumnju da to zaista riblja kost ne bi bilo lose uraditi i indirektnu laringoskopiju jer se pored grkljana vide i strukture hipofarinksa sa piriformnim sinusom (za slucaj da strano telo ipak ne ulazi u granice jednjaka), ali i ezofagoskopiju rigidnim ezofagoskopom.
Kao sto Isidora rece mala je mogucnost da je zasita u pitanju strano telo, ali se ipak javite u neku ORL kliniku.
Dr Milan Ivanovic
specijalista maksilofacijalne hirurgije
JACKI
Novi član
Novi član

Post od JACKI »

Ok tnx Doktore a jer mozete da mi objasnite kakvi su to zahvati jer ja ne znam i na netu ne mogu da nadjem indirektna laringoskopija i ezofagoskopiju rigidnim ezofagoskopom. :D Xvala unapred
milanche_srb
Aktivan član
Aktivan član

Post od milanche_srb »

Pa kao prvo, uopste ne mora da znaci da ce do toga uopste doci. Lekar ce prvo uzeti anamnezu, izvrsiti pregled i ako zakljuci da bi trebalo preduzeti dodatne mere, moguce je da ce doci do tih pregleda. Dakle mi ovde svi pricamo sta bi moglo doci u obzir, a najbolji odgovor ce vam dati lekar koji pregleda vasu baku.
Indirektna laringoskopija je jednostavna procedura kojom se pregleda grkljan i donji deo zdrela. Radi se u ambulanti pomocu laringealnog ogledala koje je slicno stomatoloskom. Ono se unese u usnu duplju, u grlo i posmatra se odraz. Traje dosta kratko i spada u jedan od osnovnih pregleda u ORL...mala je sansa da se vidi riblja kost, pogotovo ako je dublje, ali nije lose poceti sa njim.
Ezofagoskopija je direktoskopija jednjaka i istovremeno predstavlja i dijagnosticku i terapijsku proceduru. Rigidni ezofagoskop je metalna cev razlicitog promera koja na proksimalnom kraju ima otvor za direktno posmatranje, ali se moze prikljuciti i kamera. Uvlaci se u usta i dalje u zdrelo i jednjak i pod uvelicanjem se gledaju strukture i eventualni patoloski procesi, a njim se mogu i odstraniti strana tela.

Napominjem da ne mora da znaci da ce se to raditi vasoj baki jer je sve na proceni orl lekara koji ipak moze da zakljuci mnogo vise toga u direktnom razgovoru sa pacijentom i u skladu sa tim preduzme odgovarajuce mere.
Dr Milan Ivanovic
JACKI
Novi član
Novi član

Post od JACKI »

To sto ste predlozili su vec radili mojoj baki oba pregleda takodje je bila i na ultrazvuk grla tada su nasli neki cvor ali su rekli da je nevidljivo. :D Jer imate jos neki predlog?? Ovo ostalo je uradjeno.
milanche_srb
Aktivan član
Aktivan član

Post od milanche_srb »

Ne mogu bas da razumem kakav je to nevidljivi cvor, pa mozda ne bi bilo lose da promenite vaseg orl lekara.
Dr Milan Ivanovic
Odgovori