Prvo da Vas pohvalim, i da Vam pozelim sve najbolje.
Interesuje me delovanje kortikosteroida, tacnije imam sarkoidozu pluca i pijem Pronizon vec 5 meseci. Za mesec dana bi trebalo da prekinem uzimanje, pa me interesuje da li ostavljaju bilo kakve posledice?
Hvala unapred
kortikosteroidi
Moderatori: mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin, vlada99
-
- Novi član
- Pridružio se: Ned Okt 14, 2001 2:00 am
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Ako, do sada niste imali promena, necete ih imati ni u buduce! tacno je da kortikosteroidi izazivaju odredjene promene: pojacanu maljavost, masno tkivo na sredisnjim delovima tela: torzo, ledja... (to se strucno zove centripetalna gojaznost), losu toleranciju glukoze (povremene hiperglikemije - povisenje secera u krvi). Savet: obratite paznju na kilazu, maljavost...itd, pa procenite sami da li je doslo do promena. Takodje, navedene promene su veoma individualne, i kao sto pretpostavljate, kod nekih osoba ce se javiti "kao u knjizi" a neke ce proci potpuno bez njih.
-
- Novi član
- Pridružio se: Sub Nov 21, 2015 8:59 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 9
Re: kortikosteroidi
Ja ih koristim svakodnevno već godinu dana i nemogu da se "skinem" sa njih. zapravo, kad dodjem do odredjenih manjih doza napadi se pojačavaju te moram ponovo povećavati doze. Imam dosta nus pojava, ali se mukom održavam na pristojnoj kilaži, uništiše mi kortkosteroidi želudac, jednjak, creva. I tu se dovijam. Povedi računa kojom dozom ćeš smanjivati kortikosteroide. Sve je individualno. lekari imaju svje šeme, ali se većina pacijenata ne uklapa u šeme, a oni ne prilagodjavaju šeme svakom pacijentu. Srećno.
-
- Novi član
Zaboravih da konstatujem da nisam našla da neko pominje psihičke poremećaje koji nastaju od uzimanja kortisteroida u dužem periodu. Pulmologija je puna bolesnika koji su na dužem kortko-tretmanu i ne tretiraju se baš dobro, verovatno iz razloga što lekari nerado priznaju da je uticaj kortikosteroida na strukturu ličnosti tako česta nus pojava.
I još nešto. Doze koje se prepisuju u startu pacijentima su uvek iste za iste blesti ili stanja. Ipak pacijenti od 100 kg i 50 kg su različiti. zar ne može doći do predoziranja u nekim slučajevima, baš zbog istvetne doze za sve?
I još nešto. Doze koje se prepisuju u startu pacijentima su uvek iste za iste blesti ili stanja. Ipak pacijenti od 100 kg i 50 kg su različiti. zar ne može doći do predoziranja u nekim slučajevima, baš zbog istvetne doze za sve?
- aaaca
- Stalni član
- Pridružio se: Pon Avg 05, 2013 7:03 pm
- Kontakt:
Због чега користиш кортикостероиде?
Potrudi se da nadjes neku drugu vrstu lekova, ako je ikako moguće a prirodnim preparatima i promenom nacina zivota moze puno da se pomogne bas u svakoj bolesti.
Srecno
Srecno
-
- Novi član
Kortikosteroide sam počela koristiti u obliku pumpica kada sam u kratkim intervalima imala virusne infekcje i tada su mi ih dali kao redovnu terapiju i konstatovali asmu. To je bilo 2010 godine. 201 sam završila na pulmologiji gde sam ih dobijala intravenozno i pvi put oralno po izlasku iz bolnice. Nisam uspela skoro godinu ipo dana da se"skinem" sa njih. Za razliku od sadašneg stanja tada sam imala kratke pauze, kada sam se izlagala fizičkim ativnostima ne bih li vratila telo u normalu, korigovala ishranu, sama shvatila da ne smem slano i da moram pojačati unos kalijuma. Od svih mogućih čajeva, podbela i ostalog ništa nije pomoglo. Urinom sam masirala telo i jedino je tu dolazilo do splašnjavanja tela. odnosno delovao je kao diuretk. Nekako sam uspela da 2013 prestanem sa uzimanjem oralnih Pronizona uz svu moju dovitljivost i razne dijete, ono što sam našla na netu. Pulmolozi nemaju baš puno iskustva sa individualnim radom sa pacijentima, sve rade na globalnom nivou i ne posmatraju čitav organizam. 2014 u decembru dobijam virozu ponovo i tada posle 10 kućnih infzija odlazim u bolnicu gde me ponovo pune bez potrebe intravenozno lemodom 80 mg jer sam došla stabilna u nadi da će me malo više ispitati. Od tada sam u očajnom stanju. od maja imam i kušinger (mislim da se tako zove) sindrom, kada se potpuno izobličim. Pronizon mi napravi bukvalno haos u organizmu, naročito u gastro sistemu. Sada sam na Nyripanu. Bolnička šema
4 dana 16 mg, 4 dana 12 mg, 4 dana 8, pa svaki drugi dan 8 mg ne uspeva. Moja lekarka ne zna da mi kaže kako da prilagodim šemu sebi već ja po osećaju. Kako dodjem do 8 mg i krenem na 6 mg tako mi se stanje jako pogorša pa završim na deksazonu nekoliko dana. Nikada ne znam na koju dozu da se vratim.
4 dana 16 mg, 4 dana 12 mg, 4 dana 8, pa svaki drugi dan 8 mg ne uspeva. Moja lekarka ne zna da mi kaže kako da prilagodim šemu sebi već ja po osećaju. Kako dodjem do 8 mg i krenem na 6 mg tako mi se stanje jako pogorša pa završim na deksazonu nekoliko dana. Nikada ne znam na koju dozu da se vratim.
- aaaca
- Stalni član
- Kontakt:
Ако хоћеш да се решиш вирусних инфекција погледај шта ја користим. Ради се о препарату који се прави од белога лука и комовице. Описао сам га на мом сајту http://* у Савети, Здравље па под Имунитет.
-
- Novi član
Hvala aaaca,
Pregledala sam tvoje preporuke za imunitet. Izgleda da od skoro imam intleranciju na alkohol, tako da ću verovatno napraviti neki od tvojih ponudjenih recepata, recimo onaj sa ruzmarinom. Ujedno bih te zamolila da u receptu za žalfiju dodaš da se ona sme piti samo ukoliko se prokuvava na najvišoj temperaturi 3-5 minuta, i tom prilikom skupi masni sadržaj koji se formira na površini (eterična ulja žalfije koja su otrovna). To mnogi apotekari ne znaju da sugerišu kad prodaju žalfju, a na kutiji ne piše. Valjda misle da se podrazumeva da se žalfija koristi samo za ispiranje.
Pregledala sam tvoje preporuke za imunitet. Izgleda da od skoro imam intleranciju na alkohol, tako da ću verovatno napraviti neki od tvojih ponudjenih recepata, recimo onaj sa ruzmarinom. Ujedno bih te zamolila da u receptu za žalfiju dodaš da se ona sme piti samo ukoliko se prokuvava na najvišoj temperaturi 3-5 minuta, i tom prilikom skupi masni sadržaj koji se formira na površini (eterična ulja žalfije koja su otrovna). To mnogi apotekari ne znaju da sugerišu kad prodaju žalfju, a na kutiji ne piše. Valjda misle da se podrazumeva da se žalfija koristi samo za ispiranje.
- aaaca
- Stalni član
- Kontakt:
Интолеранција?! Заборави на њу. То је још једна од модерних измишљотина за отимање пара и замајавање народа. Осим тога кашика комовице дневно никоме не може да шкоди.
Код жалфије је баш поента у етеричним уљима. Када испирам грло УВЕК прогутам. Само то могу да саветујем. Штета је да се баци нешто тако квалитетно.
Код жалфије је баш поента у етеричним уљима. Када испирам грло УВЕК прогутам. Само то могу да саветујем. Штета је да се баци нешто тако квалитетно.