Bojane, posto imam iskustva sa nosenjem kontaktnih sociva vise od 20 godina

(kad sam izracunala, samu sebe sam iznenadila

) smatram da ti mogu pomoci...
Posle jednog kraceg perioda nosenja tvrdih sociva (koga se nerado secam jer je bio pravo mucenje...

) presla sam na meka sociva i veruj, svanulo mi je !!! Nosim iskljucivo 'Bausch and Lomb' meka sociva i jako sam zadovoljna sa njima. Moja sestra takodje nosi ista sociva i nema nikakvih problema. Sto se tice odrzavanja odgovara mi Alcon Optifree tecnost za ciscenje sociva koje u pakovanju ima i kutijicu. Ispiram ih fizioloskim rastvorom.
Detaljno operem socivo pre stavljanja 3 puta,obrisem visak tecnosti maramicom
Ovo mi bas nije najjasnije, zasto ovako radis ? Sociva se ''ciste'' uvece posle skidanja, skines, stavis na dlan, isperes sa tecnoscu (mozes i blago da protrljas socivo sa kaziprstom druge ruke, mada se to vise ne preporucuje, proizvodjac OPTIFREE-a smatra da je dovoljno samo isprati socivo) ja posle jos i dobro isperem sa fizioloskim rastvorom, stavim u kutijicu, napunim je sa OPTIFREE i to je to. Ujutro ''prospem'' socivo sebi na dlan, dobro ga isperem sa fizioloskim rastvorom i stavim u oko. Nikakvo brisanje sa maramicama nije potrebno !!! Ne znam ko ti je to savetovao ???
Kutijica se dobro ispere sa toplom vodom (nekada sam prala sa sapunom, ali ne radim to vise) ostavi se da se osusi na vazduhu (par minuta) i posle zatvori. Menjas je redovno, sa tecnoscu za sociva.
Sto se tice vestackih suza, ima dosta preparata na trzistu, ja licno imam malo pakovanje fizioloskog rastvora koje kupim u apoteci, kad mi zasmetaju (a to je samo ako ih nosim neprekidno 24 sata) kapnem koju kap u oko i to je to.
Jos jedna stvar moze da bude uzrok losem podnosenju sociva (ako nije infekcija u pitanju ili ostecenje ili erozija roznjace - a ti kazes da su ti oci OK), a to je da su ti lekari dali sociva sa ''losim merama''), prevelika ili premala, koja ne odgovaraju krivini tvoje roznjace...tu je jedino resenje izbor dobrog i iskusnog oftalmologa koji se bavi kontaktnim socivima...a znajuci kako privatne oftalmoloske ordinacije rastu kao pecurke posle kise, to moze biti problem...
Nadam se da te nisam udavila...