Kontaktna sociva

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin, vlada99

Bojan_1
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Jan 03, 2005 11:05 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Kontaktna sociva

Post od Bojan_1 »

Nosim sociva već 5 godina.Mogu da kažem da sam uglavnom zadovoljan.Stalno menjam proizvodjaca jer tražim ona sociva koja će mi biti najprijatnija za nosenje.Nosim meka sociva.Mozete li mi reci koja su sociva najbolja za nosenje (trenutno nosim Beomedic), ali nešto nisam zadovoljan :-? .Detaljno operem socivo pre stavljanja 3 puta,obrisem visak tecnosti maramicom, ali nekako bude mi nekako neprijatno sa njima.Bas me guse ponekad i cine me neraspoloznim i ne mogu da se ninasta skoncentrisem sem na njih :roll: .

Može li mi neko detaljno objasniti kako pravilno da održavam sociva, da li je važno prati kutijicu gde ih cuvam, zašto su suva mnogo kad ih skinem?Jer to zbog vetra ili hladnog vazduha?Da li se ovaj problem može rešiti upotrebom vestackih suza i kojih? (imam kapi OPTI-FREE od firme Alcon).

Molim da mi odgovore samo strucnjaci ili likovi koji nose sociva!Pomognite mi jer doktori stalno zure negde i nemaju vremena za mene a važno mi je.Napominjem da je sa okom sve u redu!

Hvala unapred! :D
Lidija
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sre Mar 23, 2005 10:15 pm

Post od Lidija »

Bojane, posto imam iskustva sa nosenjem kontaktnih sociva vise od 20 godina :o (kad sam izracunala, samu sebe sam iznenadila :lol: ) smatram da ti mogu pomoci... :wink:

Posle jednog kraceg perioda nosenja tvrdih sociva (koga se nerado secam jer je bio pravo mucenje... :x ) presla sam na meka sociva i veruj, svanulo mi je !!! Nosim iskljucivo 'Bausch and Lomb' meka sociva i jako sam zadovoljna sa njima. Moja sestra takodje nosi ista sociva i nema nikakvih problema. Sto se tice odrzavanja odgovara mi Alcon Optifree tecnost za ciscenje sociva koje u pakovanju ima i kutijicu. Ispiram ih fizioloskim rastvorom.
Detaljno operem socivo pre stavljanja 3 puta,obrisem visak tecnosti maramicom
Ovo mi bas nije najjasnije, zasto ovako radis ? Sociva se ''ciste'' uvece posle skidanja, skines, stavis na dlan, isperes sa tecnoscu (mozes i blago da protrljas socivo sa kaziprstom druge ruke, mada se to vise ne preporucuje, proizvodjac OPTIFREE-a smatra da je dovoljno samo isprati socivo) ja posle jos i dobro isperem sa fizioloskim rastvorom, stavim u kutijicu, napunim je sa OPTIFREE i to je to. Ujutro ''prospem'' socivo sebi na dlan, dobro ga isperem sa fizioloskim rastvorom i stavim u oko. Nikakvo brisanje sa maramicama nije potrebno !!! Ne znam ko ti je to savetovao ???

Kutijica se dobro ispere sa toplom vodom (nekada sam prala sa sapunom, ali ne radim to vise) ostavi se da se osusi na vazduhu (par minuta) i posle zatvori. Menjas je redovno, sa tecnoscu za sociva.

Sto se tice vestackih suza, ima dosta preparata na trzistu, ja licno imam malo pakovanje fizioloskog rastvora koje kupim u apoteci, kad mi zasmetaju (a to je samo ako ih nosim neprekidno 24 sata) kapnem koju kap u oko i to je to.

Jos jedna stvar moze da bude uzrok losem podnosenju sociva (ako nije infekcija u pitanju ili ostecenje ili erozija roznjace - a ti kazes da su ti oci OK), a to je da su ti lekari dali sociva sa ''losim merama''), prevelika ili premala, koja ne odgovaraju krivini tvoje roznjace...tu je jedino resenje izbor dobrog i iskusnog oftalmologa koji se bavi kontaktnim socivima...a znajuci kako privatne oftalmoloske ordinacije rastu kao pecurke posle kise, to moze biti problem... :roll:

Nadam se da te nisam udavila... :D
Cinnamon
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Mar 26, 2005 10:03 am

Re: Kontaktna sociva

Post od Cinnamon »

Bojan_1 napisao:Detaljno operem socivo pre stavljanja 3 puta,obrisem visak tecnosti maramicom, ali nekako bude mi nekako neprijatno sa njima.
pobogu, zasto diras sociva maramicom??? samo mozes da ih ostetis!
dovoljno je sto se operu tijekom noci sa posebnom tecnoscu za dezinfikaciju, pa ih samo prije stavljanja u oci isperi slanom tecnoscu koja je namijenjena za to. nije cudo ako te zulja socivo, ako ga cistis maramicom!
Lidija
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sre Mar 23, 2005 10:15 pm

Post od Lidija »

Bojane, nista nam nisi napisao, da li si zadovoljan odgovorima, da li si ih procitao... :-?
mwmilan
(!) Multi Level Trgovac
(!) Multi Level Trgovac
Pridružio se: Sre Mar 30, 2005 12:11 pm

Sočiva

Post od mwmilan »

Ja nosim DžIPI gas propustljiva sočiva BOSTON - saradjuju sa Zdravljem iz Leskovaca, i zadovoljan sam. Vek trajanja im je, po mom iskusvu, i do 500 dana, a cena je oko 25 evra po komadu - par 50 evra
Bojan_1
Novi član
Novi član

Post od Bojan_1 »

Nisam stigao da odgovorim.Hvala vam svima puno! :D Ja sam kupio CooperVision Aspheric sociva i mogu da kazem da sam zadovoljan.Ko god moze neka napise svoja iskustva sa socivima.Samo me jos nesto interesuje: Koja je to tecnost za dezinfekciju a koja je slana tecnost.Ja koristim istu tecnost za obe radnje...i ne brisem socivo sa maramicom vec samo visak suza na licu.

Poz!
Cinnamon
Novi član
Novi član

Post od Cinnamon »

slana voda NE MOZE da se koristi kao dezinfekcija i sredstvo za ciscenje. i na njoj ti nikad nece pisatii da drzis sociva u njoj preko noci. koristi se iskljucivo za ispiranje sociva pred stavljanje u oci. svaki ti opticar moze pokazati sta je sta.
Cinnamon
Novi član
Novi član

Post od Cinnamon »

p.s. znas li da postoji prava i kriva strana sociva. nije svejedno kako ih stavis u oko.
Bojan_1
Novi član
Novi član

Post od Bojan_1 »

Znam.To su mnogo pita napomenuli.Ali ja mislim da sam provalio.Cim vidim socivo sa jedne strane koje ima plavu ivicu okolo to je prava strana.Jel tako? :D
Salama Tvigi
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Apr 28, 2005 5:32 am

Post od Salama Tvigi »

Kako se manifestuje ako socivo stavim naopako,
i dal imaju sociva koja mogu duze da se nose bez skidanja?
Kao klesta za struju!!!
Cinnamon
Novi član
Novi član

Post od Cinnamon »

razlika je u obliku sociva kad ga stavis na prst i posmtras.
ako je zaobljeno lijepo i pravilno kao da ga je neko presjekao nozem, a imalo je oblik lopte, onda je strana prava.

ako okrenes i vidis da druga strana lici malo oblikom na npr. profil lavora (stvarno ne mogu naci bolje poredjenje), to je kriva strane. znaci taj rub ide kao malo van, kao da je izvrnut van.

ponekad je kod tanjih sociva to tesko uociti i oko se mora istrenirati da uvidi tu razliku. aoli osjecaj pogresno stavljenog sociva je kao da ti je upalo zrno u oko. svaki put kad trepnes, jako ga osjetis.

inace, ja sam probala neka nova sociva koja propustaju 5 puta vise oxigena nego obicna. zovu se 2-optix i proizvodi ih ciba vision. jako sam zadovoljna njima. uz to preporucujem upotrebu kapi za oko, narocito ako puno vremena provodite za kompjuterom ili u kancelariji sa klima uredjajem.
Salama Tvigi
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Apr 28, 2005 5:32 am

Odgovor

Post od Salama Tvigi »

Hvala.Eto koliko covek moze da sazna ako samo pita.
Hvala jos jedanput.
Kao klesta za struju!!!
Odgovori