konstantan umor, neispavanost i trzanje

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin, vlada99

Odgovori
minajas
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Mar 26, 2009 5:07 pm

konstantan umor, neispavanost i trzanje

Post od minajas »

od kad znam za sebe, imam problema sa budjenjem. nikad nisam mogla da funkcionishe sa manje od 9 sati sna i uvek mi je bio problem da se probudim.
pre nekoliko godina sam pochela da imam veliki problem da zaspim. bez obzira koliko sam umorna i neispavana, svaku nocc sam se vrtela satima, ne retko dochekala i zoru pre nego shto uspem da zaspim. tako sam konstantan umor objashnjavala tim problemom, medjutim pre oko godinu dana sam uspela akupunkturom da sredim problem padanja u san, ali problem umora i neispavanosti je ostao.
dakle, bez obzira koliko spavam (a deshava se chesto, ako sam u prilici, da spavam i po 14 sati), meni se i dalje spava. 9-10 sati mi je apsolutni minimum za iole normalno funkcionisanje tokom dana, sve manje od toga znachi i bol u mishiccima, zglobovima i glavobolje.
koliko god da spavam, jako mi je teshko da ustanem i rasanim se, i vrlo sam umorna ujutru.
san mi je dobar, dubok, nikada se ne budim u toku nocci, ne okreccem se i ne pomeram u toku spavanja, disanje normalno.
pre oko 6 meseci sam pochela da se trzam u budnom stanju, posebno izrazheno kada mi se spava (shto je 90% vremena). trzaji se uglavnom javljaju iz stomaka/karlice ponekad i gornjeg dela ledja/nogu.
uglavnom, umor je sve izrazheniji, trzaji sve cheshcci, dovoljno da sam pochela da se brinem. bilo kakva aktivnost (mentalna/fizichka) mi je sve vecci napor.
depresivna nisam, ali imam mali gubitak motivacije i koncentracije, shto pretpostavljam da se opet mozhe pripisati umoru. apetit je takodje smanjen, ali tezhina u redu, opshta krvna slika u savrshenom redu.
shta nije u redu sa mnom? kakve analize treba da uradim i kome dalje da se obratim?
Korisnikov avatar
sandla
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Nov 08, 2006 8:37 pm

Post od sandla »

a kakav ti je zivot inace? Znam da manje vise svi zivimo stresno ali ... mozda se i tu negde krije problem...KOliko godina imas? Mozda bi bilo dobro da se posavetujes sa nekim psihologom?!?! To je moje misljenje. Mozda je to sto dugo spavas problem... Da li si probala da spavas 6 sati i onda da ustanes iz kreveta, ne da se vuces po istom... Ja ovih dana zbog bebice se budim rano oko 6-7, to je samo nekih 4-5 sati spavanja, i kada ustanem tada sve je ok, ali kada nastavim da spavam tj da se izlezavam ,ustanem oko 10-11, umornija sam nego kad sam legla ... zato te i pitam sve ovo.
Mozda je problem veci, mozda ti fale neki vitamini, minerali ili slicno. Kazu da kada magnezijum manjka da smo tada "kilavi"...
Ovo sve je samo moj komentar, i recimo iskistvo, naravno doktori su najtrucniji za bilo kakve savete :wink:
luka_0407
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Maj 09, 2008 10:49 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od luka_0407 »

Minajas,iskreno Vam preporucujem da se obratite psihijatru za pomoc.Mislim da je depresija u pitanju.To nije nikakav bauk a moze Vam biti od velike pomoci.Zivite u gradu ili nekom manjem mestu?
Kad te zovem, čuj me, Bože, pravdo moja! u tjeskobi daj mi prostor; smiluj se na me i usliši molitvu moju.
Garfield
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Maj 05, 2007 12:41 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od Garfield »

Svakako, psihijatreu (ne moze da skodi) ali pre toga obavezno neurologu na pregled.
Mobivita
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Maj 18, 2008 10:24 pm

Post od Mobivita »

Proveriti Adrenalni sistem i Tiroidnu zlezdu ne bi bilo lose.

Crf, Acth , Cortizol, Adrenalin, Aldsteron , Noradrenalim , Tsh, T3, T4, kalijum , anginotenzin, vasopresin itd.

Moze jos dosta stvari da bude, tako da je najbolje kod neuro psihologa ako tako nesto postoji a cini mi se da sam cuo.
isidora
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Jun 09, 2004 2:00 am

Post od isidora »

ja isto znam da kad preteram sa spavanjem, imam strasne glavobolje, slomljena sam, jedva ustanem, cini mi se mogla bih jos da se istezem po krevetu...

a kad normalno spavam (oko 6,5-7) tad je sve ok: tesko mi je da ustanem, ali to bukvalno traje par minuta, i odmah sam spremna, k'o tigar :)

sad, doduse, ne mogu da se naspavam, ali sad sam trudna, pa je malo drugacije... :)
minajas
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Mar 26, 2009 5:07 pm

Post od minajas »

i ja sam, chachkajucci po netu, pomislila na tiroidnu zhlezdu.
od dole navedenih 13 simptoma koji su asocirani sa hipotiroidizmom, ja kod sebe uopchavam 10, neke u manjoj, neke u veccoj meri.

Fatigue
Weakness
Weight gain or increased difficulty losing weight
Coarse, dry hair
Dry, rough pale skin
Hair loss
Cold intolerance (can't tolerate the cold like those around you)
Muscle cramps and frequent muscle aches
Constipation
Depression
Irritability
Memory loss
Abnormal menstrual cycles
Decreased libido

shto se depresije tiche, to mi je prvo bilo palo na pamet, ali sam to izbacila kao opciju posle razgovora sa bliskom osobom koja boluje od klinichke depresije vecc 15 godina. ja imam neke od fizichkih manifestacija depresije, ali se, sem vecc pomenutog malog gubitka motivacije i koncentracije, kao i losheg podnoshenja stresa, mentalno oseccam dobro: ne oseccam se prazno, bespomoccno, beskorisno, nemam napade anksioznosti, i prilichno sam vesela, nalazim uzhivanje u raznim stvarima, i imam normalan socijalni zhivot (u pauzama izmedju spavanja :)

hvala na savetu da proverim adrenalni i tiroidni sistem, to ccu sigurno uraditi, ne mozhe da shkodi
Odgovori