Kondilomi u grlu?
Moderatori: mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin, vlada99
Kondilomi u grlu?
Posto su mi kolposkopsim pregledom otkriveni kondilomi, za koje neznam kako su tamo dospeli,u zadnje vreme intenzivno tragam po internetu za raznim informacijama.Usput sam procitala da se mogu pojaviti i u grlu?Sad me zanimam kako?Oralni seks nisam imala ali posto nisam imala ni odnose bez zastite pa sam dobila kondilome na drugom mestu, zanima me kako se manifestuju kondilomi u grlu?Dali i tu mogu biti nevidljivi,i kako se onda ustanovljavaju?I za svaki slucaj kako se lece?
Kondilomi se u grlu /grkljanu, englezi i to zovu throat tako da si možda to pročitala/ javljaju samo kod dece (obično između 2-4 godine) čije majke su imale kondilome u trenutku porođaja. Novorođenče, u toku prvog udaha, povuče i malo sluzi koju pokupi usput u toku porođaja, pa tako i zaseju virus na sluzokožu larinksa, odnosno grkljana.
A ako si mislila na grlo u smislu usne šupljine i ždrela, tu se ne javljaju.
Dakle, u svakom slučaju, s obzirom na tvoje godine, u obzir dolazi samo genitalna lokalizacija.
HPV se lokalizuje samo u gornjim slojevima epitela tako da nema diseminacije putem krvi po organizmu i promena koje se naknadno javljaju bilo gde po telu.
A ako si mislila na grlo u smislu usne šupljine i ždrela, tu se ne javljaju.
Dakle, u svakom slučaju, s obzirom na tvoje godine, u obzir dolazi samo genitalna lokalizacija.
HPV se lokalizuje samo u gornjim slojevima epitela tako da nema diseminacije putem krvi po organizmu i promena koje se naknadno javljaju bilo gde po telu.
Internet ne sme da bude zamena za posetu lekaru!