koma

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin, vlada99

Odgovori
pravnik
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Apr 07, 2010 6:10 pm

koma

Post od pravnik »

molila bih da mi neko napiše definiciju komatoznog stanja ili bar da mi stručno objasni šta podrazumeva?
Korisnikov avatar
Ivanna Kraljica
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Feb 22, 2009 9:28 pm
Kontakt:

Re: koma

Post od Ivanna Kraljica »

Koma je potpuno odsustvo svesti koje liči na dubok san. Odlikuje se gubitkom reakcije na podražaje i gubitkom spontanih nervnih aktivnosti, što je obično povezano s cerebralnim povredama metaboličkog ili fizičkog porekla, napada epilepsije, infektivnih bolesti i sl.
pravnik
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Apr 07, 2010 6:10 pm

Post od pravnik »

još jedno pitanje... kad u dokumentaciji piše da je pacijent intubiran, jasno mi je da ima problem sa disanjem. Medjutim, da li to apriori znači i da je u komi ili je u pitanju samo gubitak svesti ili pak nešto treće? (po mojoj logici koma mora biti posebno navedena, ali reko' da proverim)

znam, mnogo su mi glupa pitanja, ali kako je očigledno da nisam medicinar meni tu ništa nije jasno :o
Korisnikov avatar
Ivanna Kraljica
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Feb 22, 2009 9:28 pm
Kontakt:

Post od Ivanna Kraljica »

Ukazuje se na hipovolemijsko i komatozno stanje, stanje obstrukcije gornjih disajnih puteva i na mogućnost plućne aspiracije krvi i želudačnog sadržaja. Opisuje se uspešna urgentna oralna intubacija na “živo”.
Ključne reči: povreda lica, otežana oralna intubacija, obstrukcija gornjih disajnih puteva, plućna aspiracija, urgentna oralna intubacija

ja za to znam
Korisnikov avatar
drbgd
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 01, 2007 11:38 am

Post od drbgd »

intubacija ima veze samo sa disajnom funkcijom. na osnovu podatka o intubaciji se ne moze suditi o stanju svesti. to bi bilo najkrace receno.
pacijent moze biti u komi a sa normalnom disajnom funkicjom, i svestan a na respiratoru.
Odgovori