imamo pravo?
Pitanje zvuci vise nego glupo, ali prica ide ovako:
Onkoloski sam pacijent, operisana nekoliko puta od dva razlicita primarna karcinoma i jedna od zivotnih zanimacija mi je kontrolni pregled na IORS, dva puta godisnje (tacnije, CETIRI puta, za svaki karcinom puta dva, ali to sad nije tema).
Elem, u izvestaju sa IORS se navodi i da za svaku kontrolu treba da uradim, izmedju ostalog i ginekoloski pregled + UZ male karlice, pa sam proslog ponedeljka zvala Dom zdravlja da zakazem pregled - ne moze, tek prvog se zakazuje za taj mesec.
Prvog sam zvala - ne moze, mora u smeni moje doktorke. Zovem u petak, i tu pocinje zaplet.
Prvo me je (valjda sestra?) pitala (onako, s nogu, tj. telefonom) A STA VAM JE?
Tu ja napravim kardinalnu gresku i kazem da mi nije nista akutno, tj. da treba da uradim kontrolni pregled za IORS, posto sam onkoloski pacijent, na sta me sestra upita DA LI STE VEC BILI OVE GODINE?
Kazem da jesam, u junu, i da treba ponovo sada da idem, na sta me ona obavesti da IMAM PRAVO SAMO NA JEDAN PREGLED GODISNJE, da SOCIJALNO NECE DA PLATI TE FAKTURE i da, ako vec ZELIM da se pregledam, treba to i da platim.
E, sada....
Posto svaki put moram da odradim tumor markere (privatno, naravno!), hormone stitne zlezde (isto privatno, naravno), a najcesce i poneki UZ (bilo abdomena, bilo male karlice) jer je aparat u kvaru/doktor na odmoru/itd, da li to znaci da cu i ginekoloski pregled morati da obavljam privatno barem jednom godisnje?
Na koliko ginekoloskih pregleda godisnje
Moderatori: mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin, vlada99
- Slavko_slavko
- Stalni član
- Pridružio se: Sre Jun 24, 2009 1:51 pm
Re: Na koliko ginekoloskih pregleda godisnje
idete na pregled onoliko puta koliko je to neophodno, mislim da kolicina kontrola nema veze sa socijalnim, ako trebate na pregled onda to mora i da se obavi...e sad, bilo bi super da vam se poklope kontrole ili da razlika bude, recimo, dva meseca max, jer bi se onda rezultati mozda jos smatrali kao novi...mozda je sestra htela da vas otkaci, jer mislim da nigde u zakonu ne stoji da ste ograniceni na jedan pregled godisnje, sta bi bilo kada biste trebali na kontrolu 2 puta godisnje, onda bi nastao haos...mislim da je ovaj put povredjeno vase pravo i da trebate da ga povratite...odakle ste vi?
nemojte nista od tih stvari placati, osim ako imati posebnu zelju, sve se to radi u drzavnim ustanovama...ja sam vise od godinu dana placao tumor markere a radili su se u drzavnoj ustanovi...moraju da vas prime, ako imate uredan uput...
nemojte nista od tih stvari placati, osim ako imati posebnu zelju, sve se to radi u drzavnim ustanovama...ja sam vise od godinu dana placao tumor markere a radili su se u drzavnoj ustanovi...moraju da vas prime, ako imate uredan uput...