Pozdrav,
ajde da se i jedan drugi vid struke ubaci u diskusiju o normama i radu. Radim u laboratoriji za biohemiju doma zdravlja u Novom Sadu i svaki dan se zakunem da nikada u zivotu nisdmo primili pacijenata u jednom danu kao danas. A njih sutra jos vise. Recimo, prije nekoliko dana smo imali preko 400 krvnih slika ili recimo ja sam imao oko 200 primljenih urina, isto toliko hemijski odradjenih, isti broj razvedenih rezltata i uz to,sale, oko pedesetak pogledanih sedimenata.
Da se razumijemo, ja obozavam svoj posao,ali sto je previse, previse je. I onda se ja pitam,obzirom da je u devedeset odsto pacijenata patologija vezana za povisene vrijednosti triglicerida i holesterola, ko ovdje ne radi kako treba,ali se pacijentima,gotovo uvijek,trazi komplena biohemija,da ne pominjemo krvnu sliku, sedimentaciju,fibrinogen,pregled urina itd. Obzirom da sam laborant, ali i apsolvent molekularne biologije licno me interesuje mogu li se pacijentu traziti ciljane analize ili svima treba sve. Licno mislim da bi malo racionalizacije u zdravstvu pomoglo svima, i doktorima i nama.
naravno,ovo je bilo onako usput,ali tjera na razmisljanje.
Boris
Kolika nam je norma?
Moderatori: mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin, vlada99