Molim vas pomognite mi oko ove nedoumice
naime radi se o kolicini vode koje covek treba da popije dnavno
naime svi govore da ljudi treba da piju 2 do 3 litra vode dnevno,ali ja kada popijem tu kolicinu veoma se lose osecam i stoga me zanima da li je to neka univerzalna kolicina vode koju covek treba da popijem(mislim zdrava osoba)ili mozda ima nekih drugih odredjujucih faktora npr.da li istu kolicinu vode treba da pije covek tezine 50 i tezine 100 kg meni to deluje nelogicno,takodje moze li neko da kaze ako se pije mala kolicina vode da li to moze dovesti do nekih problema i kojih......svi kazu da je stetno piti malo vode ali moze li neko da mi kaze zasto tacno je to tako.
unapred hvala
Kolicina vode?
Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Pet Sep 16, 2005 9:05 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Ja nađoh samo ovo na engleskom, nadam se da ti to nije problem...
How much water do we need on a daily basis?
Our daily need of water is mainly covered through drinking. On a daily basis we need to drink about 1,5 - 2 litres of water. Foodstuffs that have high moisture contents also contribute to our water supply. With our food we absorb about 1 litre of water a day.
Our total required amount of water is 2,5 litres a day. If we drink enough water and eat enough water-containing food, this should not be a problem.
How much water we drink is determined by our habits, not by thirst. When we feel thirsty, this usually is a sign that we have not been drinking a sufficient amount of water.
Why should we drink so much water?
Water, after oxygen, is the second most important substance for human health. Water is a universal solvent and transport medium, and because of that it is the basis of all biological processes in the human body.
Water is mainly important for the digestive system, because it contributes to the constant supply and export of products and substances. The transport of nutrients can only take place through a solvent, and as such water acts as the main transport medium of nutrients.
Water also attends heat regulation in our bodies. For humans it is of vital importance that the body temperature stays at a standard level. That is why we have to drink water, when we are infected with a fever. Water takes up heat and transports it out of the body while we are transpiring.
We can survive without food for about 30 to 40 days, but we can only survive a few days without water. This is a factor that proves how important water is for us.
What causes humans to become thirsty?
When the human body gives off water the amount of saliva in the mouth will decrease. When our salivary glands give off less saliva, our mouth will become drier. This dryness of the mouth is experienced as thirst.
Kakvi odgovori!
Ova obrazac je previse mnogo je tu nepoznanica
I niko ne zna da kaze sta ce biti ako se ne unosi dovoljna kolicina vode?
mislim znam za umiranje ako ne pije se voda uopste nekoliko dana......
Ova tema mi je toliko bitna i interesantna da molim ako neko jos nesto zna da bolje objasni
da li da postavim temu mozda u nekom drugom forumu i kom?
unapred hvala
Ova obrazac je previse mnogo je tu nepoznanica
I niko ne zna da kaze sta ce biti ako se ne unosi dovoljna kolicina vode?
mislim znam za umiranje ako ne pije se voda uopste nekoliko dana......
Ova tema mi je toliko bitna i interesantna da molim ako neko jos nesto zna da bolje objasni
da li da postavim temu mozda u nekom drugom forumu i kom?
unapred hvala
Ima tu vise saveta.
Ja ne bih isla na neku visoku matematiku. Poptiti 8 casa vode dnevno je OK (to je 1,5l), tu dodje jos i neki tanjir supice i sl.
E, sad, nije isto ako je zima ili leto!
Ako osoba radi kancelarijski posao ili nekki fizicki i sl.
Neko savetuje da se posle obavljanja male nuzde uvek popjije casa vode (tu se prvenstveno misli na stare ljude za koje kazu da ponekad ne osecaju zedj kako bi trebalo da je osecaju).
Makrobioticari se reci da je upravo zedj ono sto ce odrediti kolicinu popijene vode pojedinaca jer su nedavna istrazivanja u USA pokazala stetnost preteanog pijenja vode (sto je u zadnje vreme postala nekakva pomodnost).
Ja sam uvek za tacno odmeravanje popijene vode, ali samo kada su mala deca i stara lica u pitanju, a svi ostali nece pogresiti ako piju 1,5l vode /dan.
pozdrav
Ja ne bih isla na neku visoku matematiku. Poptiti 8 casa vode dnevno je OK (to je 1,5l), tu dodje jos i neki tanjir supice i sl.
E, sad, nije isto ako je zima ili leto!
Ako osoba radi kancelarijski posao ili nekki fizicki i sl.
Neko savetuje da se posle obavljanja male nuzde uvek popjije casa vode (tu se prvenstveno misli na stare ljude za koje kazu da ponekad ne osecaju zedj kako bi trebalo da je osecaju).
Makrobioticari se reci da je upravo zedj ono sto ce odrediti kolicinu popijene vode pojedinaca jer su nedavna istrazivanja u USA pokazala stetnost preteanog pijenja vode (sto je u zadnje vreme postala nekakva pomodnost).
Ja sam uvek za tacno odmeravanje popijene vode, ali samo kada su mala deca i stara lica u pitanju, a svi ostali nece pogresiti ako piju 1,5l vode /dan.
pozdrav
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Pet Sep 16, 2005 9:05 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Voda je glavni rastvarač u organizmu. Moglo bi da se zaključi da u osnovi manjak vode dovodi do problema sa transportom hranljivih materija između ćelija - znači, do problema sa njihovim iskorišćavanjem, kao i sa izbacivanjem otpadnih materija.
Dosta vode se unosi hranom, ne znam ko to pije 2-3 litra vode dnevno. Ne mislim ni da se treba opterećivati brojem čaša ako je probava u redu i nema zdravstvenih problema.
Dosta vode se unosi hranom, ne znam ko to pije 2-3 litra vode dnevno. Ne mislim ni da se treba opterećivati brojem čaša ako je probava u redu i nema zdravstvenih problema.