Koksaki

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin, vlada99

Odgovori
enes
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Apr 26, 2004 2:00 am

Post od enes »

Postovanje,
interesuje me nesto vise o koksaki virusu - kakvi su simptomi, kako (da li ) se leci, tipovi, kako se ponasati nakon zaraze i sl.

Hvala unapred.
mirko
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Okt 02, 2002 2:00 am

Post od mirko »

Postoji vise tipova koksaki virusa, tako da su i simptomi razliciti. Moguce je da prodje neopazeno, uz blagu malaksalost ili kao blaga prehlada, ali moze i da se iskomplikuje. Dijagnostika je putem laboratorijskih analiza u nekoj od priv. laboratorija ili na institutu Torlak. Postoje tacnije dve analize, titar Igg i Igm mislim. Kod kardiologa je to kardiogram i ultrazvucni pregled srca. Potencijalno je opasno izlagati se fizickim naporima ukoliko je virus aktivan tj. ukoliko je recimo doveo do zapaljenja srcanog misica.
Zanimljivo je da je danas kod nas ovo relativno cesta infekcija, ali je cesto ljudi nisu ni svesni. Najcesce je dijagnostikovana kod samih kardiologa :smile:
jovan
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Maj 03, 2004 2:00 am

Post od jovan »

mene takodje zanima nesto vise o ovom virusu jer sumnjam na njega... poslednjih 7-8 meseci imam konstantnu temperaturu [37.1] i bolove u donjem delu stomaka (izmedju pupka i kukova), i iako mozda smesno zvuci osecam kao da mi "krce creva" iz tog dela stomaka (ironija, ona se tu i nalaze) :smile: - ukoliko se izlozim vecem fizickom naporu, taj deo postane izrazito bolan i hvata me nesvestica - dosta sam se 'vukao' po raznim lekarima i institucijama (inf. klinika, torlak) i na kraju sam resio da sve to batalim jer su uglavnom bili u fazonu "nije ti nista, ponasaj se kao da si zdrav i sve ce biti u redu" - ispitivali su me vecinom na respiratorne infekcije jer sam sklon njima (konkretno, mycoplasma pneumoniae, koju sam i imao) - ali se sve zavrsilo na navedenom citatu iako ja i dalje imam tu temperaturu, koja nije velika, ali je dovoljna da se zbog nje osecam blago malaksalo... pominjan je cak i koksaki, ali u kontekstu koji je mirko pomenuo - "ma kakav koksaki, cela srbija ima koksaki - nema smisla da te saljemo na testove kada ce 100% da ga pronadju"... svaki savet je dobrodosao.

pozdrav,
Jovan
jovan
Novi član
Novi član

Post od jovan »

...huh, ajde da probamo ovako: kako se leci koksaki?
aries
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Apr 12, 2004 2:00 am

Post od aries »

Odgovor na tvoje pitanje nije jednostavan a i nema smisla upustati se u detaljnije analize. Sustina odgovora koji te zanima data je u odgovoru na pitanje dame sa pseudonimom "senica". Svi mi smo u manjoj ili vecoj meri bili ili smo izlozeni infekciji koksakijem ali u zavisnosti od imuniteta i soja virusa (23 soja tipa A koji su odgovorni za uglavnom crevne infekcije i 6 sojeva tipa B koji pored ostalog napadaju kardiovaskularni sistem) imali smo samo neznatne tegobe ili je to jednostavno proslo neprimeceno i u najvecem broju slucajeva bez posledica. Kao i u drugim oblastima zivota, i u medicini se smenjuju modni trendovi. Od "nervne baze" preko autoimunih oboljenja do raznih virusa medju kojima je i koksaki.
jovan
Novi član
Novi član

Post od jovan »

hvala na odgovoru aries - pogledao sam taj topic i malo sam se informisao po pitanju coxackie-ja na stranim sajtovima - definitivno je u pitanju virus koji rezidira u digestivnom traktu, sto se u potpunosti poklapa sa onim o cemu ja pricam - osecajem da nesto tu "pulsira" (recnik mi je neadekvatan, ali je to jedini nacin na koji mogu da objasnim svoje stanje, sorry) Takodje sam procitao da u slucajevima kada napadne perikard i izazove probleme sa srcem, moze biti smrtonosan iskljucivo ako se obolela osoba izlozi velikom fizickom naporu - ja sam imao problema sa jakim bolovima u stomaku posle fizickih napora - jos jedna cinjenica u prilog koksakiju. ono sto bih ja voleo je da pomognem mom organizmu da se izbori sa tim - obzirom da to traje skoro godinu dana i obzirom da je to virus koji se tesko "ubija" - jedini savet na koji sam ja naisao u vezi sa koksakijem je da se preporucuje apsolutno mirovanje - pitanje je samo koliko.. jer ja ne mogu da se prepustim krevetu na neograniceno vreme... ali ne sumnjam da je to individualna stvar. mora da postoji nesto cime bih mogao da pomognem svom organizmu - temperatura od 37.1' nije neka katastrofa, ali to traje... dosta dugo, po meni... ipak ja imam 21 godinu, ne zelim da me to sprecava da se sta ja znam, bavim sportom, teglim stvari, jednostavno - uzivam bez pritiska koji mi stvara ta 'mala' temperatura i taj tvrdokorni virus.

ja sam se obratio gomili lekara, bio sam i na tom torlaku koji identifikuje coxsackie (doduse nisam radio test na njega), i batalio sam sve njih - u fazonu sam da pomognem sam sebi - posle x puta izvadjene krvi i x pregleda na x razlicitih mesta od strane x lekara, jedino sto sam dobio kao savet od svih tih ljudi su generalije koje je mogla da mi kaze i moja baba - pusti ti to sine, proci ce samo od sebe jednog dana - cak mi niko od njih nije ni rekao da imam koksaki, ili bilo sta drugo, osim te mycoplasme pneumoniae koja je boza od bakterije bez ikakvih posledica na organizam - jel to okej? mislim, svestan sam ja toga da smo mi puni tog koksakija i da vecina ljudi to ni ne provali jer nema nikakvih problema, ali mislim da takav odgovor nije u redu. jednostavno, nemoguce je da covek ne moze da pomogne svom organizmu i da se prepusti vremenu, makar u pitanju bio koksaki. znam ja da tu nema neke magicne tablete koju mi najvise volimo da popijemo, ali zar se stvarno sve svodi na "jacanje organizma pravilnom ishranom i unosenjem dovoljne kolicine vitamina/proteina/minerala, bez psihickog stresa, poroka u vidu droga, alkohola, nikotina itd. itd. itd." - po meni je to univerzalan nazovi lek za svaku bolest na ovom svetu. ispravi me ako negde gresim.

pozdrav,
J.
aries
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Apr 12, 2004 2:00 am

Post od aries »

Potpuno te razumem, i sam sam reagovao slicno tebi kada se meni desio virusni mioperikarditis Coxakie B3. Mesec dana bolnice, 4 meseca bolovanja, od toga mesec dana strogog mirovanja bez izlazenja iz kuce itd. Ja nisam lekar ali me je muka i nerazumevanje za tegobe koje sam imao naterala da se samoobrazujem i da poprilicno dobro upoznam virusologiju i internu medicinu. Sta da ti kazem osim vec recenog: zaista nema drugog nacina lecenja (pod uslovom da se kod tebe zaista radi o koksakiju). Moje iskustvo je sledece: posle infekcije virusom koja se desila 93 godine, imao sam tegobe narednih par godina komplikovane mojom psihickom nadgradnjom. Vremenom tegobe prestaju ili se znatno umanje, ti se naviknes i vise ne pridajes toliko znacaja svakom simptomu i na kraju zivis normalno. Mislim da bi ti ipak trebalo da uradis detaljan lekarski pregled (ukljucujuci i test na koksaki) kod lekara u koga imas poverenje ili imas dobru komunikaciju sa njim i da sledis njegove savete. Ne zaboravi da medicina ipak ima ogromno iskustvo u proteklih hiljadu-dve godina (ili barem poslednjih sto godina). Na kraju, covek ipak mora nekom da veruje. Puno srece. Aries
NENAD67
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Avg 04, 2005 1:11 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od NENAD67 »

Pokusacu da budem prenosioc korisne informacije:
BILJNI PREPARAT,Sigma- antivir je biljno alkoholna tinktura koja se koristi kod virusnih infekcija. Ispitivanjem u labaratorijskim uslovima na celijskoj liniji RD i VERO sa virusima herpes , herpes2, adeno2, polio (mahony), virus vezikularnog stomatitisa, hepatitis B i humani T- leukemija virus1,uoceno je jasno antivirusno dejstvo tinkture. Celije koje su tretirane i sa Sigmom i virusom, ostale su neostecene cime je blokada virusa potpuna. Nije poznat mehanizam delovanja.
INDIKACIJE: preporucuje se kod svih virusnih infekcija
DOZIRANJE I NACIN PRIMENE: Primena preparata moze trajati od dve nedelje do vise meseci u zavisnostiod vrste obolenja, statusa bolesti,stanja organizma i virulemtnosti virusa. Preventivne doze 0,5ml po kg, podeljeno u dve ili tri doze. Kod akutnih stanja i dugotrajnih teskih obolenja doza je od 1-3ml po kg telesne tezine, podeljena na 3-4 jednake doze.
INTERAKCIJE I MERE OPREZA: Tinktura sadrzi 25% alkohola, te se ne uzima istovremeno sa lekovima koji se ne smeju mesati sa alkoholom.
NUS POJAVE: Preparat do sada nije pokazao nezeljena dejstva. Moguca je pojava kasastijih stolica u toku prvih nekoliko dana uzimanja.

Ono sto sam uspeo da saznam o samom preparatu da je od velike pomoci i kod coxsakia.
Takodje autori preparata isticu zlatnu plaketu "Nikola Tesla" koju su dobili zajedno sa drugim velikim kucama, poput Hemofarma i VMA, za Sigmu -antivir.
Iako nekakav oblik fitoterapije, mislim da obecava...
S obzirom da nemam nameru da ih ovde reklamiram, zainteresovani neka me kontaktiraju preko privatne poste na forumu. Nadam se da sam nekome mozda pomogao...
NENAD67
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Avg 04, 2005 1:11 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od NENAD67 »

:D Naravno za telefon radi kontakta... :D
Odgovori