Kicmeni prsljen

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin, vlada99

Odgovori
njokan
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Jul 22, 2015 7:18 pm

Kicmeni prsljen

Post od njokan »

Molim vas da li mozete da mi kazete nesto o mojoj povredi?
Dijagnoza je Fractura th12
Radili su mi CT i nalaz je sledeci:
CT torako-lumbalne kicme
Gornja pokrovna povrsina prsljenskog tela th 12 je diskretno snizene visine u anteriornom aspektu (prednje dve trecine) sa "stepenikom" koji je visoko suspektan na frakturnu pukotinu. Nema dislokacije fragmenata. Zadnji zid prsljenskog tela intaktan. Kicmeni kanal odrzane sirine.
Doktor mi je rekao da strogo lezim 6 nedelja... da samo mogu otici do wc-a. Da uzmem mider. Mada ne vidim svrhu midera kad moram non stop da lezim.
Molim za misljenje.
s postovanjem, Novica
Dejanbg
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sre Apr 19, 2006 12:02 am

Re: Kicmeni prsljen

Post od Dejanbg »

Pa mider bi trebalo da je obavezan uvek kada ustanete, uspravite se, prisednete...

Kako je nastao prelom, pad, saobraćajni udes...?

Ono što je dobro je što je kičmeni kanal netaknut, povreda je locirana na prednjoj strani pršljena i samim tim nisu povređene nervne strukture. Naravno, potrebno je mirovanje da bi se to saniralo i neiskomplikovalo, a za dalje će se videti kako će teći oporavak.
njokan
Novi član
Novi član

Post od njokan »

Bio sam u aqua parku i nekako me tobogan cudno bacio i eto...
Receno mi je da ne sedim... nego samo da lezim... jedino sto idem do wc-a, a to mi je 5 koraka od kreveta... mislim da mi je komplikovanije da stavim mider nego da odem i da se vratim iz wc-a.

Molim vas recite mi jel to prelom ili naprsnuce?

Lezim vec dve nedelje... dobro se osecam... imam male bolove samo kad se pomeram...
jel normalno sto se cesto okrecem sa ledja na stranu i nazad?

Hvala unapred
Dejanbg
Stalni član
Stalni član

Post od Dejanbg »

Koliko imate godina? Jel imate neke druge bolesti? Jel uzimate neke lekove? Koliko je jako bilo to cimanje?

Jeste prelom, nije naprsnuće, ali nije ni prelom kako vi zamišljate npr prelom ruke, to je kompresivna frakura i pršljen se kako da kažem "sabio" u jednom svom delu.

Pa kako ste u Wcu, jel tu sednete? Na to sam mislio.

U kom smislu jel normalno da se okrećete? Jel tako rečeno ili? Kod dugog ležanja problem ogu biti dekutibiti pa se treba toga paziti. Jel ste dobili neke savete od fizijatra, fizioterapeuta..?
njokan
Novi član
Novi član

Post od njokan »

Imam 34 godine... ne znam kako bih vam objasnio ali to je bio sam jedan cim (pad)... verovatno jaci pad... presavio sam se nekako... ne znam ni ja kako... nemam nikakvih bolesti... nisam alergican na lekove...

Da sednem na wc solju bez midera... kupam se stojeci (uz pomoc neciju)

Doktor mi je rekao da smem da lezim na ledjima i sa strane... a ja se malo cesce okrecem...
Takodje mi je doktor rekao da mogu u polusedeci polozaj sa miderom... ali ja nisam jos to pokusao...
njokan
Novi član
Novi član

Post od njokan »

Nisam dobio nikakav savet od fizijatra... nisam imao ni kontakt sa njima... ja sam inace skroz pokretan... sve normalno funkcionise...

Nisam ni znao koji mider treba da uzmem, posto je doktor napisao samo mider. Pa sam uzeo u rudu skroz plasticni...
njokan
Novi član
Novi član

Post od njokan »

I pijem kardiopirin jednom dnevno
Dejanbg
Stalni član
Stalni član

Post od Dejanbg »

Nisam pitao za alergije na lekove već da li postoji neka hronična terapija nevezano za ovo....

Elem, malo mi je čudno da tako nastane prelom, al nije nemoguće, dešava se i tako.

Trebalo bi da se konsultuje fizijatar jer oni uzimaju mere za midere i zajedno sa fizioterapeutima su bolje upućeni u ponašanje tokom oporavka. Što se tiče samog oporavka to je to, mora da se odmiruje za sada...
njokan
Novi član
Novi član

Post od njokan »

Ne, nemam nikakvu terapiju.
Hvala Vam puno na brzim odgovorima.

Pozdrav,
Novica
Odgovori