Z.kesa pomalo specifican slucaj, terapije, prevencije...

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin, vlada99

Odgovori
milstan
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Okt 13, 2005 1:17 pm

Z.kesa pomalo specifican slucaj, terapije, prevencije...

Post od milstan »

Imao sam laparaskopsku operaciju zucne kese 1999 na VMA. Skoro, nakon 8 godina, imao sam simptome slicne napadima pre operacije i povisen ALT i GGT nakon toga. Sve se vratilo u normalu nakon 30 dana.

Na ERCP-u se pokazuje da nema novih kamencica u zucnim putevima i da je sve ok, kao ni da NEMA TRAGOVA O PROLASKU kamena. Medjutim, na UZ drugi lekar mi nalazi par sitnih kamencica (<=1mm) u sporednim kanalima (ne u glavnom). Taj lekar mi preporucuje da pijem URSOFALK (1 caps dnevno pre spavanja) radi topljenja tih kamencica i prevencije stvaranja novih. Medjutim, hirurg mi savetuje da to ne cinim i ne opterecujem jetru time. Molim za Vase misljenje.

Takodje, koji lek treba uvek imati pri ruci ako se ne daj Boze bolovi nekad ponovo jave? Da li je SPASMEX pravi lek ili ima nesto bolje? SPASMEX se danas tesko nalazi. Molim za Vase misljenje.
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Post od dr ivica »

Licno, vise verujem ERCP nalazu nego UZ nalazu. Od lekova za prvu pomoc predlazem Baralgetas, a preventivno Himekromon.
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
milstan
Novi član
Novi član

Post od milstan »

Hvala na odgovoru. Kako se pije Himekromon u preventivi? Mislim kada i koliko puta dnevno? Mislite li da bih trebao da ga pijem stalno kao preventivu za stvaranje kamencica? Imam 30 godina.
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od dr ivica »

Himekromon je lek protiv zucnih kolika, moze se uzimati uz veci obrok da ne bi doslo do bolova. On, na zalost, ne prevenira nastanak zucnih kamenova.
milstan
Novi član
Novi član

Post od milstan »

A da li uzimanje 1 caps Ursofalka (ursodiol) pre spavanja moze da spreci nastanak kamencica? Jedan doktor mi je rekao da moze, drugi da to ne pijem jer moze da optereti jetru. Vase misljenje?
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od dr ivica »

http://www.drugs.com/pro/ursodiol-capsules.html

Ukratko: ne uklanja kamejnje kod svih,kod 50% se kamen pojaviponovo. Nije za kamenove koji se vide na RTG, odnosno moze da rastopi samo kamenje koje nije kalcifikovano. Prvenstveno je namenjen PREVENCIJI nastanka kamena kod gojaznih osoba na dijeti. Nije bezbedan za upotrobu duze od dve godine. Ne ostecuje posebno jetru. Predlozeno je trazenje alternativnih metoda lecenja kadgod je moguce.
Odgovori