Moj petogodisnji rodjak ima vrlo retku bolest "Kawasaki". To je na neki nacin upala krvnih sudova. Pronasla sam dosta informacija o bolesti na engleskom jeziku ali nista na nasem. Njegovi roditelji su ocajni i hteli bi da saznaju nesto vise o toj bolesti jer su doktori poprilicno tajanstveni o svemu tome. Molim vas da li me mozete uputiti na nekog doktora koji je mozda proucavao ovu retku bolesti ili neki tekst, clanak bilo sta o tome. Unapred se zahvaljujem.
Aida
Kawasaki bolest
Moderatori: mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin, vlada99
Kawasaki je bolestina koja izaziva upalu krvnih sudova u cijelom tijelu.
Japanci je prvi registrovali negdje u 60tim.
Vecina pacijeneta moze da se oporavi samo od sebe ali negdje 25% ima probleme, posljedice
prvenstveno na koronarnim arterijama.(srcane)
Dakle, ostecenja na ovim srcanim arterijama dovode do,nazalost, trajnih posljedica...
A to sto su kao doktori nesto tajnoviti oko bolesti je zbog toga sto ne znaju mnogo o toj bolesti...jednostavno ne postoji lijek niti postoji standard koji ce da otkrije bolest na vrijeme na pr....Mojem sinu su jednom u kanadi doktori(da budem iskren-nemaju pojma , uopsteno)postavili dijagnozu Kawasaki bolest..zbog otecenih zlijezda na vratu, i crvenog jezika koji bi kao trebali da budu jedan od pokazatelja(ali hvala bogu nista od toga).........
Nego vi djetetu sok od mrkve, cvekle, persuna, grozdja u manlim kolicinama i redovno.....
pozdrav i srecno
Japanci je prvi registrovali negdje u 60tim.
Vecina pacijeneta moze da se oporavi samo od sebe ali negdje 25% ima probleme, posljedice
prvenstveno na koronarnim arterijama.(srcane)
Dakle, ostecenja na ovim srcanim arterijama dovode do,nazalost, trajnih posljedica...
A to sto su kao doktori nesto tajnoviti oko bolesti je zbog toga sto ne znaju mnogo o toj bolesti...jednostavno ne postoji lijek niti postoji standard koji ce da otkrije bolest na vrijeme na pr....Mojem sinu su jednom u kanadi doktori(da budem iskren-nemaju pojma , uopsteno)postavili dijagnozu Kawasaki bolest..zbog otecenih zlijezda na vratu, i crvenog jezika koji bi kao trebali da budu jedan od pokazatelja(ali hvala bogu nista od toga).........
Nego vi djetetu sok od mrkve, cvekle, persuna, grozdja u manlim kolicinama i redovno.....
pozdrav i srecno