Karcinom glave pankreasa

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin, vlada99

Odgovori
unica
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Okt 28, 2011 11:43 am

Karcinom glave pankreasa

Post od unica »

MOLIM VAS ZA SAVET!!!!
Moja majka je 05.10 operisana.Nadali smo se da ce tumor na glavi pankreasa biti moguce odstraniti,nazalost,tumor je nalegao na krvne sudove,tako da je mami uradjena samo palijativna operacija.
Klinicka dijagnoza glasi:
Neo capitis pancreatis-sine ictero.Infiltratio vasorum mesenterialis. OP:Lap.med.sup.et partim inf.Exploratio.GEA posterior sec.von Hacker.cholecystojejuno LL etenteroentero sec.Braun.drainage.
Jetra bez meta promena,pluca bez meta promena.Tumor marker nespecifican za obolenje(CEA i CA 19-9 u referentnom opsegu).Na osnovu klinickog nalaza nesumnjivo se radi o karcinomu glave pankeasa.PH nalaz nije uziman zbog visokog faktora rizika.

Na konzilijumu odredjena terapija Gemzar,koju u Jagodini zbog nedostatka HP nalaza nisu mogli dati,vracena na konzilijum(KBC Bezanijska kosa). Predlozan 5FU,Leucovorin terapija za neverifikovane tumore. U isto vreme saznajem da je dosao HP nalaz od tumora zeludca . Lekari na konzilijumu predlazu Glivec tbl. terapiju.Morala bi ici na konzilijum Instituta za onkologiju,itd. Sto znaci jos mesec dana gubljenja vremena,mama ima umerene bolove u ledjima koje okupira sa Diklofenakom Duo. Pitanje je da li ce joj dozvoliti tu terapiju ,skupa je.Tako su mi rekli na konz.Bez.Kosa.!!!!!!!!!! Njen hirurg je izricit i siguran da tumor na zeludcu NEMA NIKAKVE VEZE sa tumorom na pankreasu.On ga je rutinski oltklonio.Benigan je. Preporucuje Hemioterapiju 5FU. STA DA RADIM!!!!!!!!!!!!!!
unica
Novi član
Novi član

Re: Karcinom glave pankreasa

Post od unica »

Ne vidim da je bilo ko odgovorio na moja pitanja.Ima li iko neko iskustvo u vezi moje teme??????
Mama je primila jedan ciklus od tri dana hemoterapiju 5fu i le ,strasno se plasim,citala sam da ta hemioterapija nema skoro nikakav ucinak u slucaju karcinoma pankreasa.narucila sam Hunza preparat. Da li neko zna sta da joj dajem uz njega.Citala sam da su potrebni i neki enzimi,cink,natrijum-askobrat(ako sam se dobro izrazila).Kako to da nabavim i gde?
Ja sam u panici i totalnoj blokadi.Imace se lecim od depresije tri godine bezuspesno.
Mama ima konstantan tup bol u predelu kicme i zeludca.Nekako joj pomaze kombinacija Diklofenaka duo i paracetamola.Ne koristi mi se jos Trodon.Strah me je da li cu moci da joj pomognem u bolovima.Ima li efikasnih preparata za kontrolu bolova? Ima li neko iskustva sa tim? MOLIM VAS POMOZITE!!!!!
Ivolga
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Okt 30, 2011 9:02 pm

Post od Ivolga »

Mojoj majci je uradjena operacija glave pankreasa 05.01.2011. godine, izvrsena je veoma slozena operacija poznata kao WHIPPLE. Poslije te operacije oporavak je trajao 4 mjeseca, i u tom periodu je izgubila vise od 20 kg, stalno je umorna ima bolove u zadnjem dijelu ledja. Do avgusta je primala HT Gemzar, 5 ciklusa. Isprva je podnosila dosta dobro, dok kasnije su pocela povracanja. Poslije prekida HT njeno stanje je bilo dost dobro, nalazi su pokazivali napredak, ali na zalost to je trajalo kratak period.
U septembru je doslo do komplikacija sa protokom hrane, uradjena je hirurska intervencija illeus(splet crijeva), i konstatovane metastaze na crijevima i trbusnoj maramici. Za ovih 10 mjeseci borbe i patnje sa ovom opakom bolescu, nemam da ti preporucim nesto sto bi pomoglo ozdravljenju.
Ja prolazim isto kroz tezak period depresije, znam kolko je tesko. Jedino mogu preporuciti da vjerujete da ce biti sve dobro, jer dok god postoje i najmanje sanse to je moguce.
S obzirom da HT ima svrhu da unisti celije kancera, pored toga unistava i zdrave i imunitet te osebe je ugrozen. Predlazem da pokusa nacin ishrane koji je namijenjen onkoloskim bolesnicima, i obavezno unosenje vitamina i preparata za jacanje imunog sistema. Tu ne mislim na neke preparate u vidu nekih japanskih gljiva od 100 i vise eura po pakovanju koje ispije za jedan dan, vec pravljenje prirodnih sokova, uzimanje vitamina C, mozda i da proba sa Uljem Od Kospica Kajsije zbog Vit. B17, Sibirsku aroniju. Razne cajeve, sto vise izlazak na vazduh. I obavezno nesto sto ce da stiti crijeva tokom primanja HT, jer ona najcesce stradaju.
Zelim vam sve najbolje
unica
Novi član
Novi član

Post od unica »

Ivolga,mnogo ti hvala sto si podelila sa mnom svoje iskustvo,nazalost lose.Zao mi je sto se iskomplikovalo kod tvoje mame.O Boze,pojma nisam imala o pankreasu,o vaznosti tog organa,a o karcinomu na pankreasu nikada nista nisam cula.Osecam se bespomocno,strasno.Narucila sam b17 u obliku "hunza" preparata.Mama pije sveze sokove,ekomer,cajeve koje sam uzela za imunitet.Od danas je pocela da pije Trodon od 50mg,mada ja precutno nisam za taj lek,mozda je rano,neznam,plasim se da ne postane imuna na lekove za bolove,sta ce posle.Sta je tvojoj mami pomagalo kod bolova u ledjima u pocetku?I moja mama je stalno umorna.Mnogo me pritiska i to sto joj nisam rekla celu istinu o bolesti.Ona misli da je tumor otklonjen,da na hemoterapije ide preventivno.
Pogledaj na googlu ,ukucaj ZIVOT BEZ PATNJE,i pogledaj clanak o neurolizi celijacnog pleksusa koja se radi i kod nas za otklanjanje bolova kod karcinoma.
Ivolga
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Okt 30, 2011 9:02 pm

Post od Ivolga »

Za bolove pije paracetamol, mada cesce diklofen, on joj obicno pomogne. Takodje i flastere Duog. od 25 stavlja, dok je trodon pila samo 2 puta, pokusavamo da ga izbjegavamo iz istog razloga. E jos se sjetih za Propolis, njega i ja pijem preventivno.
Odgovori