Pozdrav
Zovem se Sinisa,zivim u Subotici.Pre tri godine sam operisao Fistulu na debelom crevu(oprostite ako je nekorektno napisan naziv,ne baratam medicinskim izrazima) i uradjena je drenaza.Ponekad na donjem vesu i dan danas primecujem prisustvo gnoja.Da li je to normalno,ili bih se trebao obratiti lekaru?
Roditelji od moje majke su umrli od raka na debelom crevu.Da li je ova moja bolest pokazatelj da ja imam dobre preddispozicije da obolim od istog?Uradio sam test marker CA 19-9 i rezultat je 7.28 U/ml,da li je to znak da postoji vec nesto ili je ovo zanemarljiva cifra?
Molio bih za savet i pomoc,sta i kako u buducnosti.Na sta da obratim paznju.Voleo bih detaljno prouciti ovaj moj problem,pa bih zamolio da mi date predlog koju literaturu koristiti i odakle poceti ako mogu zastiti sebe i ishranom ili sl.
Unapred zahvalan Sinisa S.
Kancer debelog creva
Moderatori: mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin, vlada99
Kancer debelog creva
sinisa subotica
-
- Stalni član
- Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
- Kontakt:
Postovani,
Ca 19-9 nema dijagnosticku vrednost ukoliko nema jako povecanih vrednosti (udruzeno sa povisenim CEA markerom) i pronadjenog tumora ili ozbiljnih tumoroznih tegoba. Markeri su prevashodno namenjeni pracenju vec dijagnostikovane i lecene bolesti.
Toplo Vam preporucujem jednu godisnju kontrolu kod interniste, rektalni pregled, eventualno anoskopiju i jednu kolonoskopiju, a potom dalje kontrole kako kaze specijalista. kad je u pitanju ishrana, odnosno higijensko-dijetetski rezim, hranite se normalno, krecite se, zivite normalno, odrzavajte uobicajenu normalnu higijenu i nemojte se opterecivati brigom.
Jos jednom - jedan detaljni pregled sada, a potom redovne kontrole prema savetu gastroenterologa ili hirurga-proktologa.
Sve najbolje.
Ca 19-9 nema dijagnosticku vrednost ukoliko nema jako povecanih vrednosti (udruzeno sa povisenim CEA markerom) i pronadjenog tumora ili ozbiljnih tumoroznih tegoba. Markeri su prevashodno namenjeni pracenju vec dijagnostikovane i lecene bolesti.
Toplo Vam preporucujem jednu godisnju kontrolu kod interniste, rektalni pregled, eventualno anoskopiju i jednu kolonoskopiju, a potom dalje kontrole kako kaze specijalista. kad je u pitanju ishrana, odnosno higijensko-dijetetski rezim, hranite se normalno, krecite se, zivite normalno, odrzavajte uobicajenu normalnu higijenu i nemojte se opterecivati brigom.
Jos jednom - jedan detaljni pregled sada, a potom redovne kontrole prema savetu gastroenterologa ili hirurga-proktologa.
Sve najbolje.
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.