Kako znati da li je soja GENETSKI modofikovana.

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin, vlada99

Odgovori
cddiskovi
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Maj 28, 2005 12:08 pm

Kako znati da li je soja GENETSKI modofikovana.

Post od cddiskovi »

Znam da se ovo pitanje provuklo kroz neku od tema, ali pravog odgovora nije bilo !

Kako možemo sigurno da znamo da hrana tj. soja koja se prodaje po prodavnicam "Zdrave hrane" stvarno zdrava i da nije genetski modifikovana. Ja razumem da je GM hrana velika mogućnost, ali ne želim da ja budem zamorče zapadnjačkih naučnika. Jednostavno ne želim da razmošljam o tome kako će da mi se rodi dete sa dve glave. pet nogu i osam ušiju i to samo zato što sam se prepuštao "zdravoj ishrani".
Dambo
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Apr 17, 2005 3:46 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Re: Kako znati da li je soja GENETSKI modofikovana.

Post od Dambo »

cddiskovi napisao:Jednostavno ne želim da razmošljam o tome kako će da mi se rodi dete sa dve glave. pet nogu i osam ušiju i to samo zato što sam se prepuštao "zdravoj ishrani".
Zato ja ne razmišljam o zdravoj ishrani i uživam u mesu, krompiru, koka koli, belom hlebu, mekdonaldsu, pici... :D
"Nije laz ukoliko stvarno verujes u to"
cddiskovi
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Maj 28, 2005 12:08 pm

Post od cddiskovi »

Tvoj odgovor, nije odgovor na moje pitanje.

I ja uživam u mesu, krompiru, koka koli, belom hlebu, mekdonaldsu, pici...
Ali to je vec za neku dugu temu.
sprle
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Mar 20, 2005 2:39 am

Post od sprle »

Potpuno razumem tvoju bojazan vezanu za genetski modifikovanu hranu. Videcemo za nekoliko godina koliko je dobra i da li je dobra. Mislim da na zalost ne mozes znati da li je soja modifikovana. Mislim da jeste vecinom, ako ne i sva. Bar ne dok se ne donese zakon koji bi to striktno pratio. Znam da je nekoliko godina unazad zasejana ta soja kod nas, navodno je posle unisteno seme. Medjutim, ja se uvek pitam da li sami seljaci znaju sta seju. Da li su upuceni u to kakvo im je seme dato? Na pijaci na primer, vise od polovine proizvoda su genetika. To se vec moze prepoznati, a i sami seljaci vecinom priznaju da jeste. Cini mi se da je najuocljivije na tikvicama da su "plastika". Bojim se samo da kroz neku godinu nece ni postojati "normalno" seme koje ce moci da se zasadi.
Naravno da je lakse i profitabilnije gajiti genetiku, a najcesce na zalost profit ide iznad zdravlja ljudi.
Mislim da firma Soja protein ( ako se tako zove, zaboravila sam naziv ), koristi nemodifikovanu soju. Pise im to na proizvodima.
I jos nesto. Nije u redu da genetski kod nas kostaju isto, pa cak i vise od normalnih proizvoda. Na Zapadu se takva hrana obelezava i kosta znatno manje od prirodne, iako izgleda vizuelno bolje. Mi na zalost jos uvek NE obelezavamo voce i povrce, tako da se moramo osloniti na poverenje i da dobro otvorimo oci.
neverending
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Maj 23, 2005 9:20 am

Post od neverending »

1. NE možeš nikako znati
2. Možda bi jednostavniji odgovor bio - sva je modifikovana

Ne tvrdim da sam u pravu, ali mene zdrava logika dovodi do tog odgovora. Prosto. Neka soja je modifikovana, nije izolovana i odvojena od okoline i kraj priče. Seme se prenosi i čak i da se trudiš da svoj zasad odvojiš to je praktično nemoguće. Jedna pčelica je dovoljna za čuda. :D
Odgovori