MOZE LI MI NEKO OBJASNITI?
Kazu da se neke bakterije, virusi i gljivice prenose sa osobe na osobu (npr-kandida,helikobakter i sl) a opet da ih imamo svi u nekom procentu u organizmu i da zavisi od momenta i stanja u organizmu kad ce se povecati kolicina koja smeta organizmu.
Kako se mogu inficirati necim ako vec imam to u organizmu-jel se to ne zove infekcija kad je u malom procentu????
Kad je prenosiva infekcija--samo kad je u vecem procentu ili???
Hvala
kako prnosive ako ih imamo svi u organizmu
Moderatori: mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin, vlada99
-
- Stalni član
- Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
- Kontakt:
Re: kako prnosive ako ih imamo svi u organizmu
Najprem nemamo bas svi helikobacter i kandidu, a i ako ih imamo u malom broju, prenosivost omogucava da ih sutra dobijemo u jos vecem broju, pa je to sasvim jasno i jednostavno. Infekcija moze da bude inaparentna (nevidljiva, bez simptoma) i simptomatska, razvijena, sa tegobama i klinickim nalazima. Postoji razlika izmedju kliconostva i infekcije, razlika izmedju patogenosti i uslovne patogenosti. Ovo se uci u okviru predmeta mikrobiologije, a zatim i epidemiologije i infektivnih bolesti... Prenosivost je osobina zavisna od sposobnosti mikroorganizma da opstaje u spoljasnjoj sredini, izbacen preko pljuvacke, sluzi, slajma, Flugeovih kapi, stolice, urina, prenet dodirom sa koze, iz gnojnih rana, preko krvi..............
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
Re: kako pernosive ako ih imamo svi u organizmu
Hvala na odgovoru ali na dosta mesta sam procitao ,,neku bakteriju ili gljivicu imamo svi u organizmu,,naveo sam primer,,al me interesuje stvarno koje su te,koje lose podnosi organizam i najcesce. Da li do problema dolazi samo kad ih imamo previse i prosto zasto se razvijaju u vecem broju--da li je uslov da kontaktiram sa osobom koja ih ima u vecem broju ili da moj organizam bude oslabljen pa onda nije potrebna uopste ta zarazena osoba-ili su pak potrebna oba uslova.
Hvala
Hvala