Kako odstraniti gazu sa rane?!

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA

Odgovori
milachoos
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Jul 03, 2011 10:47 pm

Kako odstraniti gazu sa rane?!

Post od milachoos »

Molim vas, treba mi pomoc!
Pre 10 dana sam povredila jagodicu na prstu, naime odsjekla sam dio jagodice i povredila nokat. Krvarenje sam nekako zaustavila iako je bilo poprilicno obilno. Pre 5 dana sam previla ranu ali je problem bio u tome sto je gaza (kompresa) se slijepila sa krvlju i nisam je mogla odstraniti lako. Morala sam blago povuci sto me je strasno zaboljelo i ponovo sam povredila ranu. Veceras sam ponovo zeljela da previjem prst i opet ista prica. Gaza se slijepila sa krastom i ne mogu nikako da je odvojim od prsta, a nemam hrabrosti da ponovo povucem jer ce me ponovo uzasno zaboljeti i ponovo cu ranu otvoriti. Na koji nacin da bez bola odstranim gazu od rane? Sta da radim? Prosto ne mogu da povucem i odvojim je na silu jer me boli uzasno. Svaki savjet koji ce mi pomoci je i vise nego dobrodosao!!! Hvala!!!
Korisnikov avatar
gerda
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Mar 26, 2008 1:25 pm

Re: Kako odstraniti gazu sa rane?!

Post od gerda »

Pozdrav,evo iz moje prakse i 35 godina rada u zdravstvu.Znam da je povreda jako bolna a još je gore što mnogo krvari na tom delu prsta,na jagodici.Krvari zato što su tu završeci nerava.
Prvo što si trebala uraditi je da si otišla kod svoga lekara jer svaki dom zdravlja ima potreban materijal za takve vrste povrede.
Evo sada savet jer šta je tu je.Sigurna sam da imaš kod kuće 3% hidrogen,ako imaš sipaj na gazu koja je na rani i koja se zalepila.Saćekaj da se dobro gaza natopi ,ako treba sipaj stalno po malo sve dok se gaza sama neodvoji od rane.Nikako nemoj na silu skidati jer će opet doći do krvarenja.No moguće je da bude malo krvarenja.Ranu moraš zaštititi sa Povidonom ili rastvorom Rivanola tako što ćeš natopiti na gazu,a najbolje da kupiš vazelinsku gazu i jedno malo parče staviš na ranu,pa odgore gazu sa navedenim rastvorom.
Trebaće nekoliko dana previjanja ito svakodnevno a zarastanje će biti malo duže.Zavisi kolika je povreda.Želim brz oporavak tvom prstu :)
milachoos
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Jul 03, 2011 10:47 pm

Post od milachoos »

Uradila sam upravo onako kako ste me posavjetovali i uspjesno sam odvojila gazu od rane!!! :D Nimalo nije krvarilo! Hvala Vam puno od srca!!!
Korisnikov avatar
gerda
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Mar 26, 2008 1:25 pm

Post od gerda »

I ja sam zadovoljna što sam pomogla. :D
Odgovori